Κορωνοϊός: 286 νέα κρούσματα και τρεις θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Κορωνοϊός: 286 νέα κρούσματα και τρεις θάνατοι το τελευταίο 24ωρο
Παραδόθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», 19 καινούριοι αναπνευστήρες υψηλής τεχνολογίας, που θα εξοπλίσουν άμεσα αντίστοιχες νέες κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου, και πιο συγκεκριμένα στη ΜΕΘ του Κέντρου Αναπνευστικής Ανεπάρκειας και στη ΜΕΘ της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής, την Τρίτη 17 Μαρτίου 2020. Οι αναπνευστήρες που παραδόθηκαν είναι το πρώτο μέρος της δωρεάς της εταιρείας «Παπαστράτος». Τις επόμενες ημέρες θα παραδοθούν στο Υπουργείο Υγείας άλλοι 31, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό της δωρεάς της «Παπαστράτος», σε 50 καινούριους αναπνευστήρες υψηλής τεχνολογίας για Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ/SOTIRIS KYPRAIOS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σε υψηλό επίπεδο για μια ακόμη ημέρα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλη τη χώρα.

Διακόσια ογδόντα έξι νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 31 συνδέονται με γνωστές συρροές και 37 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 16.913, εκ των οποίων το 55,7% άνδρες. 2.763 (16,3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7.028 (41,6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 63 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 15 (23,8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87,3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 197 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 369 θανάτους συνολικά στη χώρα. 138 (37,4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 97,0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πώς κατανέμονται τα κρούσματα

Από τα 286 επιπλέον κρούσματα, τα 249 είναι εγχώρια κρούσματα και τα 31 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Αναλυτικότερα:

– 37 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– 163 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 13 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 9 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

– 11 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών

– 18 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 8 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας

– 11 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Μαγιορκίνης: Ανησυχητικά ενεργό το δεύτερο κύμα κορωνοϊού στην Ελλάδα

Ανησυχητικά ενεργό παραμένει το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού στη χώρα μας καθώς καθημερινά, εκτός από σήμερα, έχουμε πάνω από 300 νέα κρούσματα, τόνισε ο καθηγητής Γκ.Μαγιορκίνης κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

«Το δεύτερο κύμα προκαλεί μεγάλη ανησυχία διεθνώς και ο στόχος όλων είναι να ισορροπήσει η κατάσταση και να ελεγχθεί ως ότου υπάρξει αποτελεσματικό εμβόλιο» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «είναι κοινός τόπος και σε άλλες χώρες να αποφευχθεί το lock down. Το προτελευταίο μέτρο που θα ληφθεί πριν από ένα ενδεχόμενο lock down, είναι το κλείσιμο των σχολείων. Ωστόσο ο καθηγητής ήταν ξεκάθαρος όσον αφορά τη άμεση λήψη αυστηρότερων μέτρων. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά απαντώντας σε σχετική ερώτηση «προς το παρόν δεν τίθεται θέμα πιο αυστηρών μέτρων. Δεν πάμε σε πιο σκληρά μέτρα».

Ο κος Μαγιορκίνης μίλησε και για τις παρεμβάσεις που γίνονται στο κέντρο της Αθήνας όπου καταγράφεται και η μεγαλύτερη αύξηση των περιστατικών τις τελευταίες ημέρες. «Έχουν γίνει 600 rapid τεστ και μέχρι τις 16.00 σήμερα το απόγευμα είχαν βρεθεί έξι θετικά δείγματα σε τέσσερις Έλληνες και δύο αλλοδαπούς».

Αναφερόμενος και σε διεθνή στοιχεία πρόσθεσε ότι οι επιστήμονες εξακολουθούν να θεωρούν τον ιό τόσο επικίνδυνο όπως και στην αρχή της πανδημίας. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι ο ιός προκαλεί λιγότερους θανάτους «δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία, που να αποδεικνύουν μια τέτοια υπόθεση. Το μικρότερο ποσοστό θανάτων οφείλεται στα περισσότερα τεστ».

Η προσκόλληση στην μάσκα εξήγησε ο κος Μαγιορκίνης ότι παραμένει σύμφωνα με όλα τα διεθνή δεδομένα « την καλύτερη προστασία» και αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους οι οποίοι όπως είπε «θα πρέπει να συνεχίσουν να προσέχουν».

Απαντώντας σε ερώτηση που αφορά τις νοσηλείες είπε ότι σήμερα νοσηλεύονται περίπου 600 άτομα σε απλά κρεβάτια με covid-19 και εξήγησε ότι ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων είναι άμεση συνάρτηση του αριθμού των διασωληνωμενων. «Αν φτάσουνε τους 200 που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ μπορεί να δούμε και 10 ή 15 θανάτους σε μία μέρα» και πρόσθεσε ότι ο περιορισμός των εισαγωγών στις ΜΕΘ είναι το ζητούμενο.

Πάντως ο κος Μαγιορκίνης τόνισε πως παρατηρείται μικρή μείωση στον αριθμό των διασωληνωμένων, την τελευταία βδομάδα αλλά αυτή η εικόνα δεν είναι ενδεικτική και γι αυτό για να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα, θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον για μια ακόμη εβδομάδα.