Κορωνοϊός: Έως τις 22 Μαρτίου το lockdown 3, σταδιακή άρση μέτρων από 11 Μαΐου – Συνολικά 6.705 θάνατοι

Κορωνοϊός: Έως τις 22 Μαρτίου το lockdown 3, σταδιακή άρση μέτρων από 11 Μαΐου – Συνολικά 6.705 θάνατοι
Άνδρας φορώντας μάσκα περπατά σε δρόμο στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020. Μειωμένη η κίνηση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, μετά τα μέτρα της Κυβέρνησης για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορονοϊού. Επτά είναι πλέον οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας εξαιτίας του ιού. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έως τις 22 Μαρτίου θα παραμείνει το lockdown 3, αν και είναι πολύ νωρίς για να έχουμε καλά νέα στα επιδημιολογικά δεδομένα και κατ’ επέκταση να εντατικοποιηθούν οι συζητήσεις για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Τα καθημερινά κρούσματα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια, με τις ενδείξεις πως ο στόχος της 16ης Μαρτίου για άνοιγμα της αγοράς έχει χαθεί, να πληθαίνουν και τους αρμοδίους να «κοιτούν» πλέον την 22α Μαρτίου, κάτι που σημαίνει πως το αυστηρό lockdown είναι πιθανόν να παραταθεί για ακόμα μία εβδομάδα.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση και οι λοιμωξιολόγοι αρχίζουν να βλέπουν… και το Πάσχα, με το πιθανότερο σενάριο να μην επιτραπεί για δεύτερη φορά στους πολίτες να επισκεφθούν την επαρχία για να γιορτάσουν το Πάσχα των ορθόδοξων χριστιανών.
Πρακτικά και ο Απρίλιος θα πάει με μέτρα τα οποία θα συνοδευτούν με κάποια χαλάρωση σε ορισμένους τομείς… ωστόσο στόχος είναι να επιβάλουν καραντίνα εκ νέου πριν το Πάσχα για να μην επιτρέψουν στους πολίτες να μετακινηθούν στην επαρχία.
Φαίνεται ότι στόχος είναι να διατηρηθούν τα περιοριστικά μέτρα έως τα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου και να ληφθούν οι αποφάσεις για άνοιγμα στις 10 Μαΐου 2021.
Η σχετική κανονικότητα θα ξεκινήσει από 10 Μαΐου 2021, όπερ σημαίνει ότι θα επιτρέπεται η μετακίνηση σε νομούς, θα είναι υποχρεωτική η μάσκα και θα επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί.

Συνολικά 6.705 θάνατοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου covid-19 που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες από τον ΕΟΔΥ είναι 2.301, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 203.978 (ημερήσια μεταβολή +1.1%), εκ των οποίων 51,7% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 72 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.231 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 452 (69,5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.403 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 356 (ημερήσια μεταβολή -11.44%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 337 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 41, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.705 θάνατοι. Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 3.785.749 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 1.748.729 δείγματα. O μέσος όρος του επταημέρου είναι 46.421 δειγματοληπτικοί έλεγχοι .

Όπως κάθε μέρα, έτσι και σήμερα η Αττική βρίσκεται στην κορυφή της «μαύρης» λίστας με τα περισσότερα κρούσματα, αφού για μια ακόμα μέρα συγκεντρώνει πάνω από τα μισά της χώρας. Σταθερά στη δεύτερη θέση είναι η Θεσσαλονίκη, η οποία εδώ και δύο μέρες βρίσκεται στο «βαθύ κόκκινο».

Συγκεκριμένα, το Λεκανοπέδιο συγκεντρώνει 1.153 κρούσματα, ενώ η συμπρωτεύουσα ακολουθεί με 247. Τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων καταγράφει και η Αχαΐα με 106 νέες μολύνσεις.

Επιπλέον, η Φθιώτιδα «δίνει» 72 κρούσματα, όσα και η Λάρισα, στην οποία δεν έχουν τεθεί ακόμα τα πολύ αυστηρά μέτρα του «βαθύ κόκκινου», λόγω της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Γεραπετρίτης: «Πρώιμη η συζήτηση για άρση του lockdown ως την 25η Μαρτίου»

Πρώιμη χαρακτήρισε τη συζήτηση για την άρση του lockdown ως της 25 Μαρτίου ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης αν και υπογράμμισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι εντός του Μαρτίου, να ανοίξει σταδιακά η αγορά και η κοινωνία.
Μιλώντας στο Mega υποστήριξε ότι το αν θα επεκταθεί το καθεστώς αυστηρής απαγόρευσης και μετά την Καθαρά Δεύτερα είναι κάτι που θα εξεταστεί την επόμενη Παρασκευή.
Αναφερόμενος στο λιανεμπόριο, δήλωσε πως επιθυμία είναι να ανοίξει με τη φυσική παρουσία των πελατών αλλά με αυστηρούς όρους και έλεγχο της κινητικότητας. Ο υπουργός σημείωσε ότι κάθε 15 μέρες που μένει κλειστό το λιανεμπόριο κοστίζει στην οικονομία 1,5 δισ. ευρώ. Πρόσθεσε ότι πρόθεση είναι και το ισόρροπο άνοιγμα των σχολείων.

«Ελπίζουμε στο Πάσχα»

Ο κ. Γεραπετρίτης εξέφρασε την ελπίδα του το Πάσχα να είμαστε στα χωριά μας, λέγοντας πάντως ότι θα υπάρχουν μέτρα πρόληψης και η χρήση μάσκας. Υπογράμμισε ωστόσο ότι είμαστε πολύ μακριά για να γίνει οποιοσδήποτε σχεδιασμός για το Πάσχα
Ο υπουργός τόνισε ότι η αύξηση των νέων κρουσμάτων οφείλεται αφενός στις μεταλλάξεις, που σε κάποιες περιοχές όπως είναι η Αττική αγγίζουν το 90% των κρουσμάτων και αφετέρου στον αυξημένο αριθμό τεστ, που κάποιους μέρες ξεπερνούν και τις 60 χιλιάδες.
Αναφερόμενος στις ιδιωτικές κλινικές, δήλωσε ότι έχει υπάρξει συνεργασία του δημοσίου με ιδιωτικές κλινικές και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις επρόκειτο για πρωτοβουλία των ιδιωτών. Εξήγησε πως όταν μιλάμε για επίταξη σημαίνει ότι δημόσιο πληρώνει τις δομές αυτές.