Κορωνοϊός: Έρχονται νέα μέτρα στήριξης άνω των 5 δισ. ευρώ- Τι θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης

Κορωνοϊός: Έρχονται νέα μέτρα στήριξης άνω των 5 δισ. ευρώ- Τι θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης
Το πακέτο μέτρων θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός το διήμερο 12 και 13 Σεπτεμβρίου από τη Θεσσαλονίκη.

Πακέτο μέτρων που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει ακόμη και τα 5 με 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ θα ενεργοποιηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να φρενάρει την ύφεση και να ενισχύσει τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Τα μέτρα θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό το διήμερο 12 και 13 Σεπτεμβρίου, όταν και θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

Φέτος, δεν θα διεξαχθεί η ΔΕΘ λόγω του κορωνοϊού, ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το οικονομικό πλάνο του έτους στο πλαίσιο του Φόρουμ της Θεσσαλονίκης.

Ο πρωθυπουργός θα ανέβει στην Θεσσαλονίκη το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου και θα αναλύσει τους άξονες του προγράμματος της κυβέρνησης παρουσία 50 ατόμων.

Την επόμενη μέρα θα παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου χωρίς ωστόσο να έχει ξεκαθαριστεί να γίνει με φυσική παρουσία ή οι ερωτήσεις θα γίνουν μέσω skype.

Οι τελικές ανακοινώσεις όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα γίνουν τη Δευτέρα, πάντως στόχος της κυβέρνησης είναι οι ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους να γίνουν δια ζώσης αρκεί να μην είναι περισσότεροι από 50.

Στον προγραμματισμό της Κυβέρνησης εντάσσονται διευρύνσεις και επεκτάσεις ήδη υφιστάμενων μέτρων, φοροελαφρύνσεις καθώς και πρόσθετα μέτρα για την στήριξη των δοκιμαζόμενων από τον κορονοϊό κλάδων.

Σύμφωνα με το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», το πακέτο μέτρων των 5,5 δισ. ευρώ συγκεντρώνεται ως εξής:

• Με το τουλάχιστον 1,2 – 1,5 δισ. που θα καταβληθεί μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής. Είναι πιθανό, εκτός από την 3η φάση – που από μόνη της θα έχει προϋπολογισμό άνω του 1,2 δισ. ευρώ – να υπάρξει και τέταρτη φάση ανάλογα με την ανάγκη στήριξης, κυρίως των εποχικών επιχειρήσεων.

• Με το περίπου 1,6 δισ. που θα καταβληθεί στους συνταξιούχους μέσα από τα τρία πακέτα αναδρομικών

• Με τα τουλάχιστον 300 εκατ. που εκτιμάται ότι θα κατατεθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δανειοληπτών, μέσω του προγράμματος «Γέφυρα» μέχρι το τέλος του έτους.

• Με το 1,5 δισ. που είναι το όφελος που θα προκύψει για τις επιχειρήσεις από τη μείωση της προκαταβολής φόρου. Αυτό το όφελος θα αρχίσει να φαίνεται στις επιχειρήσεις από το τέλος του Αυγούστου.

• Με ένα σημαντικό κονδύλι, που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 500 εκατ. ευρώ, για τη στήριξη των εργαζομένων.

• Με τις αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων αλλά και αποζημιώσεις ιδιοκτητών ακινήτων, λόγω του υποχρεωτικού «κουρέματος» ενοικίων, που θα αρχίσουν να φαίνονται στους ιδιοκτήτες από αυτή την εβδομάδα.

Εκτιμάται, ότι το ύψος των αποζημιώσεων μπορεί να ξεπεράσει φέτος ακόμη και τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι τις σχετικές ανακοινώσεις θα τις κάνει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και του τέλους επιτηδεύματος ενώ μίλησε για την μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Ωστόσο, δεν έδωσε σαφή χρονικό ορίζοντα για την εφαρμογή των μέτρων ούτε μίλησε για ποσοστά μείωσης. Τονίστηκε επίσης ότι τα αναδρομικά των συνταξιούχων μετά την απόφαση του ΣΤΕ θα δοθούν μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου “για να τονωθεί ακόμη περισσότερο η οικονομία”.

Ο κ. Πέτσας κατέληξε ότι τα μέτρα θα παρθούν με σύνεση και με κύριο κριτήριο τα δημοσιονομικά έτσι ώστε να μην υπάρξει επιβάρυνση των σχετικών αριθμών.