Κορωνοϊός: Έρευνα για τις μάσκες – Ποιες προστατεύουν και ποιες είναι επιβλαβείς

Κορωνοϊός: Έρευνα για τις μάσκες – Ποιες προστατεύουν και ποιες είναι επιβλαβείς
Υπάλληλος καταστήματος φοράει προστατευτική μάσκα προσώπου, πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας των καταστημάτων, στη Θεσσαλονίκη, Δευτέρα 4 Μαΐου 2020. Η Ελληνική Κυβέρνηση ανακοίνωσε την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων μετακίνησης αρχίζοντας από τις 4 Μαΐου, και το άνοιγμα κάποιων επιχειρήσεων οι οποίες θα πρέπει να τηρούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και υγιεινής για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η μελέτη συνέκρινε 15 διαφορετικές μάσκες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κατέληξε στο ότι ένας τύπος κάλυψης προσώπου μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Την έκθεση του Duke University of Medicine για τις μάσκες του κορωνοϊού και το πόσο ασφαλείς είναι, δημοσιεύει το Forbes.

Η μελέτη συνέκρινε 15 διαφορετικές μάσκες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κατέληξε στο ότι ένας τύπος κάλυψης προσώπου μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Οι ερευνητές κατέγραψαν με ακτίνες λέιζερ και κάμερες τον αριθμό των σταγονιδίων που εκπέμπονταν από τα άτομα που φορούσαν τις πιο διαδεδομένες μάσκες. Η κάμερα χρησιμοποιήθηκε για την καταγραφή ενός βίντεο που «πιάνει» τα σταγονίδια τα οποία εκπέμπει ένας “φορέας” όταν επαναλαμβάνει μια πρόταση.

Για κάθε μάσκα και για κάθε δοκιμή ελέγχου, η διαδικασία επαναλήφθηκε 10 φορές και οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν αλγόριθμο υπολογιστή για να μετρήσουν τον αριθμό των σωματιδίων σε κάθε βίντεο.

Από τα 15 καλύμματα προσώπου που δοκιμάστηκαν στη μελέτη, τα δύο λιγότερο αποτελεσματικά ήταν το φουλάρι για τον λαιμό καθώς και οι γκέτες λαιμού.

Μάλιστα με τη γκέτα λαιμού ο «φορέας» εξέπεμπε 10% περισσότερα σταγονίδια σε σχέση με το να μη φορούσε μάσκα καθόλου.

Οι διπλές εγγραφές που θα δείτε παρακάτω στις μάσκες 2 στρώσεων, έχουν να κάνουν με διαφορετικούς τύπους που εξετάστηκαν.

Η κατάταξη με σειρά ασφαλείας:

Fitted N95 mask, no exhalation valve (#14) – Προσαρμοσμένη μάσκα N95, χωρίς βαλβίδα εκπνοής

Triple-layer surgical mask (#1) – Χειρουργική μάσκα τριπλού στρώματος

Handmade cotton-polypropylene-cotton mask (#5) – Χειροποίητη μάσκα με κομμάτι πολυπροπυλενίου ανάμεσα σε δύο στρώματα βαμβακερού υφάσματος

Double-layer polypropylene apron mask (#4) – Μάσκα διπλού στρώματος από πολυπροπυλένιο, από ύφασμα ποδιάς

Swath of mask material, polypropylene (not shown) – Μάσκα με περίβλημα προπυλενίου (δεν απεικονίζεται παραπάνω)

2-layer cotton, pleated style mask (#13) – Βαμβακερή μάσκα 2 στρώσεων

2-layer cotton, pleated style mask (#7) – Βαμβακερή μάσκα 2 στρώσεων

N95 mask with exhalation valve (#2) – Μάσκα N95 με βαλβίδα εκπνοής

2-layer cotton, Olson style mask (#8) – Βαμβακερή μάσκα 2 στρώσεων, τύπου Olson

1-layer Maxima AT mask (#6) – Μάσκα με μονή στρώση Maxima AT

1-layer cotton, pleated style mask (#10) – Βαμβακερή μάσκα 1 στρώσης

2-layer cotton, pleated style mask (#9) – Βαμβακερή μάσκα 2 στρώσεων

Knitted mask (#3) – Πλεκτή μάσκα

Double-layer bandanna (#12) – Μπαντάνα διπλής στρώσης

No mask (control) – Καθόλου μάσκα

Fleece neck gaiter (#11) – Γκέτα λαιμού από fleece

Στις «κακών» επιδόσεων μάσκες περιλαμβάνεται, προφανώς, η πλεκτή μάσκα με βαθμό από 0,1 ως 0,6, αφού τα κενά στο ύφασμά της επιτρέπουν στα σταγονίδια να περνούν με ευκολία. Αξιοσημείωτα κακή επίδοση είχε η μπαντάνα, που βρέθηκε στη 13η θέση, με βαθμό 0,2 ως 1,2.

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η μπαντάνα είναι στην πραγματικότητα χειρότερη από το να μη φοράει κάποιος καθόλου μάσκα, γιατί μετατρέπει τα μεγαλύτερα σταγονίδια σε μικρότερα και «ταξιδεύουν» πιο μακριά, αιωρούμενα στον αέρα.

Πάντως, η χειρότερη μάσκα αποδείχθηκε η μάσκα τύπου φλις, με βαθμό 1,1, για τον ίδιο λόγο. Το ύφασμά της φαίνεται να μετατρέπει τα μεγάλα σταγονίδια σε μικρότερα, με αποτέλεσμα να είναι ευκολότερο να φτάσουν κοντά στις αναπνευστικές εισόδους κάποιου άλλου ατόμου που βρίσκεται κοντά.

Σημειώνεται πως πλέον, και παρά την αρχική διχογνωμία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) συνιστούν κάλυψη προσώπου για επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού.

Πηγή: news247.gr