Κορωνοϊός: Η κρίσιμη ημερομηνία για την αποφυγή γενικευμένου lockdown

Κορωνοϊός: Η κρίσιμη ημερομηνία για την αποφυγή γενικευμένου lockdown
Ιατρικό προσωπικό στο εξεταστήριο για τον covid-19 τη βίλα Πετρίδη, Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020. O πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας επισκέφθηκαν τη βίλα Πετρίδη, όπου άρχισε τη λειτουργία του εξεταστήριο για τον covid-19, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε απόψε 715 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 93 συνδέονται με γνωστές συρροές και 48 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 31.496, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες. 3883 (12,3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.194 (38,7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 95 συμπολίτες μας, με διάμεση ηλικία τα 65 έτη. Τέλος, έχουμε 7 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 581 θανάτους συνολικά στη χώρα.

Δείτε εδώ αναλυτικά τη σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

Τα βλέμματα των ειδικών είναι στραμμένα σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Σέρρες, ενώ η 9η Νοεμβρίου είναι κρίσιμη ημερομηνία καθώς συμπληρώνονται 15 ημέρες από την εφαρμογή των μέτρων, κι αν η αλυσίδα μετάδοσης της πανδημίας δεν έχει σπάσει η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε μέτρα που ελήφθησαν τον προηγούμενο Μάρτιο.

Τα 5.400 κρούσματα σε 7 μέρες ανησυχούν τους ειδικούς με την διασπορά σε όλη τη χώρα να φέρνει αλλαγές και στον χάρτη υγειονομικής ασφαλείας .

Έτσι:

  • 2 Περιφερειακές Ενότητες βρίσκονται στο επίπεδο 4
  • 14 Περιφερειακές Ενότητες στο επίπεδο 3
  • 33 Περιφερειακές Ενότητες στο επίπεδο 2
  • 25 Περιφερειακές ενότητες στο επίπεδο 1

Οι εξελίξεις όσον αφορά στην λήψη μέτρων αναμένονται ραγδαίες, η κυβέρνηση θα κινηθεί με πολύ γρήγορούς ρυθμούς και με πολύ σκληρά μέτρα σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του MEGA.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ενεργοποιήσει και αυτό το μέτρο, κοντά στις επόμενες 2-3 εβδομάδες, εφόσον δεν μειωθούν τα ημερήσια κρούσματα Covid-19.

Υπάρχει μάλιστα ένας αριθμός «ορόσημο» που θα σημάνει το καμπανάκι που είναι τα 1.500 κρούσματα.

«Σε ένα μήνα από τώρα φοβάμαι ότι θα διπλασιαστούν ή πιθανόν και να τριπλασιαστούν τα ημερήσια κρούσματα αν δεν πάρουμε και άλλα μέτρα. Θα μπορούσε να αυξηθεί η τηλεργασία στο 90%, να δοθούν κίνητρα ώστε να γίνονται πιο πολλά τεστ, να συνταγογραφείται το τεστ. Μακάρι να διαψευστώ»,  δήλωσε στην εκπομπή LIVE NEWS η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας, κάνοντας μια πρόβλεψη για όσα θα ακολουθήσουν.

«Αφού άρχισαν και διπλασιάζονται τα κρούσματα σε λιγότερο από δέκα ημέρες, μπορούν και να τριπλασιαστούν. Το τονίζω για να συνειδητοποιήσουμε πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος», κατέληξε η κ. Λινού.