Κορωνοϊός: Πάνω από τους μισούς που κόλλησαν Όμικρον δεν το έμαθαν ποτέ

Κορωνοϊός: Πάνω από τους μισούς που κόλλησαν Όμικρον δεν το έμαθαν ποτέ
Photo: pixabay.com
Η πλειοψηφία των ανθρώπων που πιθανότατα είχαν μολυνθεί από την παραλλαγή Όμικρον, δεν γνώριζαν ότι είχαν τον κορωνοϊό, αναφέρει νέα μελέτη.

Επιβεβαιώνεται η εκτίμηση της επιστημονικής κοινότητας ότι τα πραγματικά κρούσματα κορωνοϊού είναι υπερδιπλάσια από αυτά που καταγράφονται, καθώς μία νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο JAMA Network Open σημειώνει ότι ειδικά η πλειοψηφία των ανθρώπων που πιθανότατα είχαν μολυνθεί από την παραλλαγή Όμικρον, δεν το γνώριζαν

Ειδικότερα η νέα μελέτη που έγινε από τους ερευνητές του αμερικανικού Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού παροχής Υπηρεσιών Υγείας, Cedars-Sinai αποδεικνύει ότι σε ελέγχους που έγιναν σε περίπου 2500 υγειονομικούς και ασθενείς με διάφορά νοσήματα, αποδείχθηκε ότι το 56% είχε μολυνθεί από κορωνοϊό αλλά δεν το γνώριζε.

“Περισσότεροι από ένας στους δύο ανθρώπους που είχαν μολυνθεί από την Όμικρον δεν γνώριζαν ότι το είχαν κορωνοϊό”, δήλωσε η Susan Cheng, MD, MPH, διευθύντρια του Ινστιτούτου Έρευνας για Υγιή Γήρανση στο Καρδιολογικό Τμήμα του Ινστιτούτου Smidt στο Cedars-Sinai και συγγραφέας της μελέτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προηγούμενες μελέτες έχουν υπολογίσει ότι τουλάχιστον σε ένα ποσοστό που κυμαίνεται από 25% έως και 80%, τα άτομα που έχουν μολυνθεί με κορωνοϊό μπορεί να μην εμφανίσουν συμπτώματα. Σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές του ιού, η παραλλαγή Όμικρον σχετίζεται γενικά με λιγότερο σοβαρά συμπτώματα όπως κόπωση, βήχα, πονοκέφαλο, πονόλαιμο ή ρινική καταρροή.

“Τα ευρήματα της μελέτης μας προσθέτουν στοιχεία για το πως οι μη διαγνωσμένες λοιμώξεις μπορούν να αυξήσουν τη μετάδοση του ιού”, δήλωσε η Sandy Y. Joung, MHDS, ερευνήτρια στο Cedars-Sinai και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. “Φαίνεται πως το χαμηλό επίπεδο ευαισθητοποίησης σχετικά με τη μόλυνση πιθανότατα συνέβαλε στην ταχεία εξάπλωση της Όμικρον”, συμπληρώνει.

Η μελέτη

Όπως αναφέρεται στη δημοσίευση, οι ερευνητές άρχισαν να συλλέγουν δείγματα αίματος από εργαζόμενους στον τομέα της υγείας πριν από δύο και πλέον χρόνια, ως μέρος έρευνας για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού και τον αντίκτυπο των εμβολίων. Το φθινόπωρο του 2021, λίγο πριν από την έναρξη της αύξησης των κρουσμάτων της παραλλαγής Όμικρον, οι ερευνητές μπόρεσαν να επεκτείνουν τις εγγραφές για να συμπεριλάβουν ασθενείς, χάρη στην υποδομή μελέτης και την υποστήριξη επεξεργασίας βιοδειγμάτων από εξειδικευμένο εργαστήριο.

Από τους υγειονομικούς και τους ασθενείς που συμμετείχαν στην έρευνα, οι ερευνητές εντόπισαν 2.479 άτομα που είχαν δώσει δείγματα αίματος λίγο πριν ή μετά την έναρξη της έξαρσης της Όμικρον. Οι ερευνητές εντόπισαν 210 άτομα που πιθανότατα είχαν μολυνθεί με την παραλλαγή με βάση τα θετικά επίπεδα αντισωμάτων στο αίμα τους.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές κάλεσαν τους συμμετέχοντες στη μελέτη να παρέχουν ενημερώσεις για την κατάσταση της υγείας μέσω ερευνών και συνεντεύξεων. Μόνο το 44% των συμμετεχόντων στη μελέτη με πρόσφατα θετικά αντισώματα είχαν επίγνωση ότι είχαν μολυνθεί από τον ιό. Η πλειονότητα (56%) δεν γνώριζε κάποια πρόσφατη μόλυνση από τον ιό.

Επίσης από τους συμμετέχοντες στη μελέτη που δεν γνώριζαν, μόνο το 10% ανέφερε ότι είχε πρόσφατα συμπτώματα που απέδιδαν σε κοινό κρυολόγημα ή άλλου είδους λοίμωξη.

“Ελπίζουμε ότι οι άνθρωποι που θα διαβάσουν αυτά τα ευρήματα θα σκεφτούν: “Αν ήμουν σε μια συγκέντρωση όπου κάποιος βρέθηκε θετικός ή ξαφνικά άρχισα να αισθάνομαι λίγο “πεσμένος” από τον καιρό, μάλλον θα πρέπει να κάνω ένα self test”. Όσο καλύτερα κατανοήσουμε τους κινδύνους, τόσο καλύτερα θα προστατεύσουμε την υγεία της κοινωνίας καθώς και των εαυτών μας”, δήλωσε η Cheng.

Πηγή: news247.gr