Κορονοϊός: Το ταξίδι στους Αγίους Τόπους και ο Γολγοθάς με τα 23 ελληνικά κρούσματα

Κορονοϊός: Το ταξίδι στους Αγίους Τόπους και ο Γολγοθάς με τα 23 ελληνικά κρούσματα
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γιώργος Σακκάς

Τον τετραπλασιασμό των κρουσμάτων κορονοϊού, στην Ελλάδα, προκάλεσε μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα μια εκδρομή Ελλήνων στους Αγίους Τόπους και το Όρος Σινά, καθώς τα 23 από τα συνολικά 54 άτομα, που ταξίδεψαν, έχουν βρεθεί θετικά στον ιό.

Το γεγονός αυτό εκτόξευσε τα συνολικά κρούσματα του κορονοϊού στα 31, όταν μέχρι πρόσφατα και μέσα σε 8 μέρες είχαμε μόνο 8 κρούσματα.

Η πηγή της μόλυνσης βρίσκεται στους Αγίους Τόπους και το πιθανότερο στο Ισραήλ, δίνοντας έτσι “βιβλικές διαστάσεις” στην περιπέτεια των Ελλήνων ταξιδευτών.

Η ισχυρή μεταδοτικοτητα του ιού, έχει θέσει σε συναγερμό συνολικά τη χώρα και ιδιαίτερα τις περιοχές από τις οποίες προέρχονταν οι εκδρομείς. Κατά βάση προέρχονται από τους νομούς Ηλείας, Αχαΐας και Ζακύνθου, ενώ πιθανολογείται και η επέκτασή τους έως στο Ρέθυμνο και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο, καθώς στην εκδρομή συμμετείχε και φοιτητής από συγκεκριμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι εκδρομείς επέστρεψαν στην Ελλάδα στις 27 Φεβρουαρίου αφού είχαν επισκεφτεί το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Ελάχιστα 24ωρα μετά την επιστροφή τους, σχεδόν οι μισοί από τους ταξιδιώτες εμφάνισαν κάποια ήπια μη ανησυχητικά συμπτώματα κρυολογήματος. Η συμπτωματολογία αυτή τελικά ήταν από την νόσηση με κορονοϊό.

Η επιβεβαίωση των κρουσμάτων ξεκίνησε όταν ένας 66χρονος παρουσίασε έντονα συμπτώματα πνευμονίας το Σαββατοκύριακο και τελικά αποδείχτηκε την Τετάρτη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας ότι είχε προσβληθεί από κορονοϊό.

Μετά τη διάγνωση του κρούσματος σήμανε συναγερμός στις υγειονομικές αρχές οι οποίες διερευνούν το ενδεχόμενο να έχουν προσβληθεί και άλλοι από τον ιό είτε στο περιβάλλον του είτε στο σύνολο των εκδρομέων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην οργανωμένη θρησκευτική εκδρομή συμμετείχαν 54 άτομα από την Αμαλιάδα, την Πάτρα, τη Γαστούνη και τη Ζάκυνθο.

Η διαδρομή του 66χρονου ασθενούς

Όταν ο 66χρονος νόσησε πέρασε πρώτα από το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας και τελικά αποφασίστηκε να μετακινηθεί στην Πάτρα την Καθαρά Δευτέρα. Αρχικά, νοσηλεύτηκε σε θάλαμο μαζί με άλλον έναν ασθενή.

Μετά από ένα 24ωρο, όμως, επιδεινώθηκε η κατάστασή του και οι γιατροί στην Πάτρα, αν και το περιστατικό δεν εμπίπτει στον ορισμό του κρούσματος, τον απομόνωσαν και προχώρησαν σε εξέταση για κορονοϊο. Η εξέταση έδειξε πως είναι θετικός στον ιό.

Άμεσα ξεκίνησε ο εντοπισμός όλων των συμμετεχόντων στην εκδρομή και των επαφών τους, ώστε να ληφθούν δείγματα. Συνολικά μετά και από τα νέα κρούσματα έχουν ιχνηλατηθεί 400 άτομα και ελέγχονται. Προτεραιότητα δόθηκε στα άτομα που είχαν ταξιδέψει.

Στη συνέχεια λήφθηκαν τα έκτακτα μέτρα τα οποία και προς το παρόν διατηρούνται.

Πηγή: news247.gr