Κοσμάς Αρκαδίας: Ένα χωριό χτισμένο πάνω στον Πάρνωνα

Ο νομός Αρκαδίας έχει πολλά και όμορφα χωριά που αξίζει να τα εξερευνήσεις. Ένα από αυτά είναι και ο Κοσμάς.

Ο νομός Αρκαδίας έχει πολλά και όμορφα χωριά που αξίζει να τα εξερευνήσεις. Πριν από δύο χρόνια, όπου πήγα πρώτη φορά στο Λεωνίδιο, ανακάλυψα ένα από τα πιο παραδοσιακά χωριά της ευρύτερης περιοχής: τον Κοσμά.

Το χωριό- είναι χτισμένο πάνω στον Πάρνωνα- βρίσκεται σε υψόμετρο 1.150 μέτρων μέσα σε δάση από έλατα και σύμφωνα με την παράδοση, εικάζεται πως εκεί ήταν η αρχαία πόλη Σελινούς και ναός αφιερωμένος στον Απόλλωνα.

Τα σπίτια στο χωριό είναι όλα πετρόχτιστα –οι Κοσμίτες φημίζονται για τις ιδιαίτερες πέτρινες κατασκευές τους.

Φτάνοντας στον Κοσμά –έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός- αντικρίζεις τις πετρόχτιστες βρύσες με τα λιοντάρια και την κεντρική πλατεία του χωριού όπου είναι σκεπασμένη με θεόρατα πλατάνια τα οποία έχουν φυτευτεί από το 1883. Γύρω γύρω είναι τα παραδοσιακά καφενεία που σερβίρουν ελληνικό καφέ στη χόβολη και αξίζει να τον συνοδέψεις με τον φημισμένο μπακλαβά και γαλακτομπούρεκο. Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται ο Ιερός Ναός των Αγίων Αναργύρων, μάλιστα στη πίσω πλευρά του έχει τρεις κρίνους που πέφτουν τα νερά.

Στο γραφικό, πετρόχτιστο χωριό ξεχωρίζει το Δημοτικό σχολείο –εκεί στεγάζεται και το Λαογραφικό Μουσείο- , το κοινοτικό κατάστημα, ενώ υπάρχει βιβλιοθήκη που βρίσκεται στο κέντρο της Κοινότητας.

Τα τελευταία χρόνια οι τουρίστες ολοένα και επισκέπτονται τον συγκεκριμένο προορισμό αφήνοντας τους τις θετικότερες εντυπώσεις. Σ΄αυτό το μικρό χωριό θα βρεις παραδοσιακούς πετρόχτιστους ξενώνες, ταβέρνες με παραδοσιακή κουζίνα όπου οι φρέσκες ύλες που προέρχονται κυρίως από τους κήπους τους, παιδική χαρά και γήπεδα 5χ5 για αθλητικές δραστηριότητες.

Τον χειμώνα, συνήθως το τοπίο είναι κάτασπρο καθώς εκεί πέφτουν τα πρώτα χιόνια λόγω του υψόμετρου. Στον Κοσμά πρέπει να φορέσεις ζεστά ρούχα μιας και κάνει πολύ κρύο- ακόμα και το καλοκαίρι υπάρχουν μέρες που χρειάζεσαι να έχεις μια ζακέτα μαζί σου.

Διαβάστε τη συνέχεια στο solife.gr