Κώστας Γεράρδος: Μια επιχείρηση που θέλει να προσφέρει, δεν αρκεί να δίνει μόνο χρήματα

«Υπάρχει ένα άδικο χάσμα μεταξύ των γνώσεων και εργαλείων ενός senior στελέχους στις επιχειρήσεις και των γνώσεων και εργαλείων ατόμων που βρίσκονται σε άλλες δομές της κοινωνίας» ανέφερε ο CEO της Πλαίσιο Computers, Κώστας Γεράρδος

Στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σε ένα αβέβαιο περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από έντονες αλλαγές αναφέρθηκε ο CEO της Πλαίσιο Computers, Κώστας Γεράρδος, στο CEO Initiative 2022 εκφράζοντας την άποψη πως μια επιχείρηση που θέλει να προσφέρει στο εκπαιδευτικό κομμάτι δεν αρκεί να δώσει χρήματα σε εξωτερικό φορέα, αλλά να εμπλακεί περισσότερο η ίδια στην όλη διαδικασία.

«Υπάρχει ένα άδικο χάσμα μεταξύ των γνώσεων και εργαλείων ενός senior στελέχους στις επιχειρήσεις και των γνώσεων και εργαλείων ατόμων που βρίσκονται σε άλλες δομές της κοινωνίας των οποίων το προϊόν που παράγουν έχει αξία. Εμείς κάνουμε awareness marketing, segmentation, σκεφτόμαστε πώς θα το πούμε και επενδύουμε σε social media marketing, influencer marketing, follow-up κλπ. Σε αντιδιαστολή, αν σκεφτεί κανείς πώς δουλεύει η εκπαίδευση σήμερα, ο δάσκαλος έχει έναν πίνακα και 30 παιδιά. Η ύλη είναι ξεπερασμένη και ο τρόπος διδασκαλίας είναι αρχαίος. Και καταλήγει να υπάρχει ένας φαύλος κύκλος και χάνουμε το επεισόδιο του νέου κόσμου που εξελίσσεται μπροστά μας. Αν εφαρμόζαμε τα νέα εργαλεία στην εκπαίδευση, θα αλλάζαμε τη ζωή δεκάδων χιλιάδων οικογενειών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεράρδος.

Ο ίδιος εντόπισε τρία εκπαιδευτικά κενά που, είτε δεν διδάσκονται είτε διδάσκονται ανεπαρκώς: η τεχνολογία, η επιχειρηματικότητα, η τέχνη. «Τα πρώτα δύο τα αντιμετωπίζουμε ως επαγγέλματα, αυτό είναι τρομερό λάθος. Είναι τέχνες οικουμενικά εφαρμόσιμες. Αν ξέρω πώς λειτουργεί ένα ρομπότ, αυτό μου κάνει καλό ακόμα κι αν είμαι ιατρός ή ζωγράφος. Αυτά δεν διδάσκονται σωστά. Η τέχνη είναι ένας τρίτος τομέας που μας μαθαίνει να γνωρίζουμε τον εαυτό μας, να κοιτάμε μέσα μας, και μας μαθαίνει κι ένα σύστημα αξιών».

Κλιματική αλλαγή

Μιλώντας για την κλιματική αλλαγή και το πώς θα ευαισθητοποιήσουμε τα νέα παιδιά, τόνισε πως πρέπει να μάθουν ποια είναι η πηγή του προβλήματος, αλλιώς το παιχνίδι είναι χαμένο. Ως προς τα υφιστάμενα κοινωνικά πρότυπα, είπε πως είναι εγκληματικό που δεν υπάρχει κανένας να τα ορίσει και εν τέλει τα ορίζουν οι Καρντάσιανς και οι τράπερς.

«Έχουμε κονσερβοποιήσει τις θεματικές και νομίζουμε ότι πρέπει να τις μάθουν μόνο κάποιοι συγκεκριμένοι. Δεν ισχύει. Η τεχνολογία, η επιχειρηματικότητα και η τέχνη αφορούν τους πάντες, σαν τα αγγλικά. Πρέπει να δημιουργήσουμε θετικά πρότυπα. Και απαιτείται και εθνικό φρόνημα, έχουμε έναν γείτονα που δεν το βλέπει ανθρωπιστικά το ζήτημα, πρέπει να έχουμε παιδιά που να το γνωρίζουν αυτό».

Μιλώντας για το ΠΛΑΙΣΙΟ, τόνισε πως είναι μια επιχείρηση που απασχολεί 1.600 εργαζομένους, το 86% των στελεχών έχει βγει από μέσα από την εταιρεία, εξασφαλίζουν την ανάπτυξη και την προαγωγή τους. «Ένα όραμα που έχουμε είναι να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά ως προς τη δημιουργία τεχνολογίας. Δημιουργήσαμε τα Plaisio Bots και πήραμε το χρυσό στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής. Τώρα προσκαλέσαμε 500 παιδιά να φέρουν ιδέες και να τα εκπαιδεύσουμε να στήσουν το προϊόν τους. Και έχουμε το όραμα του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας για να μεταγγίσουμε τη γνώση σε ανθρώπους 50, 60, 65 ετών που θέλουν να αλλάξουν κλάδο και αντικείμενο».

Πεποίθησή του είναι πως πρέπει πολλοί άνθρωποι να δώσουν ένα κομμάτι της ζωής τους για να αλλάξει η κουλτούρα και η χώρα. Δεν φτάνει να δώσουμε συμβουλές σε ένα υπουργείο, είναι μεγάλα πρότζεκτ και επιβάλλεται η δημιουργία μιας σταθερής ομάδας από ανθρώπους της αγοράς με πρόσβαση σε εργαλεία και μεθόδους.