Κώστας Παρδάλης στο Network: Τα δεδομένα από μόνα τους δεν είναι πανάκεια

Κώστας Παρδάλης στο Network: Τα δεδομένα από μόνα τους δεν είναι πανάκεια
Η εταιρική κουλτούρα και οι άνθρωποι των επιχειρήσεων είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για την ορθή αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

Τις νέες τάσεις που διαμορφώνονται στον ψηφιακό κόσμο των επιχειρήσεων και την πολύτιμη εμπειρία που προσφέρει η «Μέκκα» της τεχνολογίας, η Σίλικον Βάλεϊ, περιέγραψε αποκλειστικά για τα μέλη του Fortune Greece Network ο Κώστας Παρδάλης.

Ο ιδρυτής της Blendo και σημερινός Group Product Manager της Starbust κατά τη διαδικτυακή συζήτηση με τον Deputy Editor του Fortune Greece, Βασίλη Σαμούρκα, τόνισε ιδιαίτερα το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει ο ανθρώπινος παράγοντας στη διαμόρφωση μιας επιχειρηματικής πολιτικής η οποία θα αξιοποιήσει στο έπακρο τα οφέλη των ψηφιακών δεδομένων. «Βλέπεις εταιρείες που δημιουργούν προϊόντα πάνω στα δεδομένα που κατέχουν, γεγονός το οποίο πλέον αλλάζει τη δυναμική τελείως», σημείωσε, εξηγώντας ότι αυτή δεν είναι μια νέα διαδικασία αλλά μια εξαιρετικά χρήσιμη εξέλιξη που έπαψε να αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο των ισχυρών. «Η βασική διαφορά μεταξύ του τι συμβαίνει σήμερα και τι συνέβαινε πριν από δέκα χρόνια είναι ότι πριν από δέκα χρόνια το να μπορέσει μια εταιρεία να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα αποτελεσματικά ήταν πλεονέκτημα και πολυτέλεια των εταιρειών Fortune 500. Αυτό που αλλάζει – για διάφορους τεχνολογικούς και εμπορικούς λόγους – είναι ότι μικρότερες εταιρείες και με λιγότερους πόρους αποκτούν πλέον πρόσβαση σε αντίστοιχες τεχνικές και τεχνολογίες τις οποίες μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν στη δική τους κλίμακα, προφανώς».

Όπως, μάλιστα, τονίζει, η αξιοποίηση των δεδομένων ξεκινά από τους ανθρώπους που διοικούν μια επιχείρηση. «Τα δεδομένα μπορεί να τα έχεις, αλλά για να τα αξιοποιήσεις σωστά πρέπει να είναι μέρος της κουλτούρας σου τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε εταιρικό επίπεδο. Οπότε, δεν είναι μια πανάκεια η οποία λύνει τα πάντα, μπορεί όμως να είναι κάτι πολύ δυνατό για μια επιχείρηση αν συνδυαστεί με την αντίστοιχη εταιρική κουλτούρα».

Δείτε τα highlights από την παρουσία του Κώστα Παρδάλη στο Fortune Greece Network:

*Για να δείτε όλη την παρουσίαση, κάντε apply στο Fortune Greece Network!

Χρησιμοποιώντας τον όρο “saasfication” εκ του System as a Service, o Κώστας Παρδάλης σκιαγράφησε τις ψηφιακές αλλαγές που βιώνουν οι επιχειρήσεις από το 2008 μέχρι και το 2020, περίοδος κατά την οποία υπήρξε μεγάλη πρόοδος στην επέκταση των cloud και SaaS λύσεων για τις εταιρείες. «Αυτό το οποίο συνέβη με αυτή τη διαδικασία είναι ότι οι επιχειρήσεις ψηφιοποιηθήκαν σε τέτοιο βαθμό, που πλέον τα δεδομένα έγιναν πάρα πολλά. Δεδομένα τα οποία αφορούν τις αλληλεπιδράσεις του πελάτη με την επιχείρηση, αλλά και δεδομένα που παράγονται από τα operations της εταιρείας. Οπότε μετά το saasification, το επόμενο βήμα είναι “ωραία, έχουμε αυτά τα δεδομένα, τώρα κάτι πρέπει να τα κάνουμε, υπάρχουν ευκαιρίες εκεί”. Γι’ αυτό η αγορά έχει μπει πλέον σε μια καινούργια φάση όπου εταιρείες δημιουργούνται με σκοπό να πάρουν αυτά τα δεδομένα και είτε να δημιουργήσουν εργαλεία πάνω σε αυτά, είτε να δώσουν end-to-end λύσεις. Μια δεκαετία ψηφιοποίησης οδήγησε σε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία πλέον να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με αυτά τα δεδομένα για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε περαιτέρω αξία».

Όπως, είπε χαρακτηριστικά, πλέον δεν χρειάζεται μια επιχείρηση να είναι του μεγέθους μιας Walmart για να αξιοποιήσει τα δεδομένα προς το δικό της συμφέρον. «Μπορεί να είσαι ένα περίπτερο και να κάνεις κάτι με τα δεδομένα σου και να χρησιμοποιείς τεχνολογίες οι οποίες είναι παρόμοιες αλλά κάνουν scale down σε αυτή την περίπτωση στις δικές σου ανάγκες.

Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στο ελληνικό οικοσύστημα, ο Κώστας Παρδάλης διαπίστωσε ότι οι υπάρχουσες αλλά και οι μελλοντικές επενδύσεις τεχνολογικών κολοσσών σε επίπεδο cloud και κέντρων δεδομένων μπορούν να δώσουν στη χώρα την ευκαιρία να δημιουργηθεί αυτό το ταλέντο, έτσι ώστε να σχηματιστεί μια η κρίσιμη μάζα ανθρώπων με την κατάλληλη εμπειρία σε πολλά διαφορετικά επίπεδα. Αρκεί, προειδοποιεί ο ίδιος, να προσέξουμε δύο σημαντικά ζητήματα. «Αυτό το οποίο δημιουργεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα είναι ο συνδυασμός των δεδομένων μαζί με την ανθρώπινη διάνοια, τους αλγορίθμους και τους ανθρώπους από πίσω που βρίσκουν τρόπους να τα αξιοποιήσουν. Δεν αρκεί όμως μόνο η γνώση των αλγορίθμων. Πρέπει να γνωρίζουμε πώς χτίζουμε μια εμπειρία, πώς κάνουμε scale μια εταιρεία, πώς διοικούμε ανθρώπους, πώς χτίζουμε διαδικασίες γύρω από αυτές τις δουλειές, έτσι ώστε μαζί με τα δεδομένα να δημιουργηθούν επιχειρηματικές ευκαιρίες».

Καταλήγοντας, σημειώνει πως οι Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοπούνται στη Σίλικον Βάλεϊ -όπως ο ίδιος- μπορούν να αποτελέσουν έναν σημαντικό παράγοντας γνώσης για όσους ξεκινούν την επιχειρηματική τους πορεία στην Ελλάδα, όχι όμως τόσο στο κομμάτι της τεχνολογικής ανάπτυξης, αλλά στο πεδίο της επιχειρηματικής εξέλιξης, των βέλτιστων πρακτικών ανάπτυξης και του πολυπόθητου scale up.

*Δείτε τα ετήσια προνόμια και το κόστος συμμετοχής στην πλατφόρμα για το 2022