Κώστας Τσαούσης (Netdata) στο Fortune Greece: Έχουμε θέσει ως στοίχημα να φτιάξουμε την καλύτερη λύση monitoring

Κώστας Τσαούσης (Netdata) στο Fortune Greece: Έχουμε θέσει ως στοίχημα να φτιάξουμε την καλύτερη λύση monitoring
Η νέα χρηματοδότηση ύψους 14,2 εκατ. δολαρίων, το Netdata Cloud και ο ψηφιακός μετασχηματισμός.

Έχει χαρακτηριστεί ως η γρηγορότερα αναπτυσσόμενη ελληνική startup κερδίζοντας το σεβασμό της αγοράς, αλλά και την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Ο λόγος για την Netdata, η οποία πρόσφατα έλαβε νέα χρηματοδότηση ύψους 14,2 εκατ. δολ. από τη Bessemer Venture Partners ανεβάζοντας τον αριθμό των συνολικών επενδυτικών κεφαλαίων που έχει συγκεντρώσει μέσα στην τελευταία διετία σε 31 εκατ. δολάρια.

Ιθύνων νους ο Κώστας Τσαούσης ο οποίος πριν κάνει στροφή στον χώρο των startup είχε συσσωρεύσει επιχειρηματική γνώση μέσα από τις διάφορες θέσεις κλειδιά που κατείχε σε πολύ γνωστούς τεχνολογικούς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων η Viva και η HOL. Και ενώ τα περισσότερα στελέχη της αγοράς στα πενήντα τους σπάνια κάνουν pivot στην καριέρα τους, εκείνος αποφάσισε να σηκώσει μανίκια και να δοκιμαστεί σε κάτι νέο, φρέσκο, δημιουργικό που θα προσφέρει λύσεις σε υφιστάμενα προβλήματα της αγοράς.

Στην Netdata σήμερα εργάζονται περίπου 50 εργαζόμενοι, όλοι εξ αποστάσεως, οι οποίοι βρίσκονται διάσπαρτοι σε όλο τον κόσμο, στην Αυστραλία, στο Μεξικό, στην Χιλή, στην Αμερική, στον Καναδά, στην Αγγλία, στην Ισπανία, στην Γερμανία, στην Ουκρανία, στην Ρωσία και φυσικά στην Ελλάδα. Η εταιρία διατηρεί γραφεία σε Αθήνα και San Francisco, αλλά αυτά λειτουργούν, κυρίως, ως μέρη συνάντησης και συνεργασίας, ενώ Facebook, Slack, Linkedin, Valve, Deutsche Telecom, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ είναι μόνο μερικές από τις εταιρείες που χρησιμοποιούν δωρεάν το λογισμικό της.

Πριν υπάρξει η εταιρία Netdata, υπήρξε το open-source λογισμικό Netdata, το οποίο προσφέρθηκε δωρεάν το 2016 και έγινε αμέσως ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα open-source projects. Σήμερα το ελεύθερο λογισμικό έχει μια κοινότητα 3,5 εκατομμυρίων χρηστών που μεγαλώνει με περισσότερους από 6.000 νέους χρήστες κάθε μέρα, ενώ εγκαθίσταται σε περίπου 1 εκατομμύριο υπολογιστές κάθε μέρα. Μάλιστα μέσα σε μόλις 2 εβδομάδες από την διάθεση του, είχε 10.000 Github stars, – όταν για να πετύχεις ένα τέτοιο νούμερο συνήθως χρειάζονται χρόνια- και πλέον έχει σχεδόν φτάσει τα 50.000 Github stars, καθιστώντας το ένα από τα πιο δημοφιλή open-source projects στο Github. Είναι επίσης το τέταρτο πιο δημοφιλές project στο CNCF (Cloud Native Computing Foundation), αμέσως μετά από projects της Google και της Elastic.

«Όταν το 2018 ξεκινήσαμε την Netdata, ήταν εμφανές ότι η λύση που προσφέρουμε έχει τεράστια απήχηση σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτό ήταν η απόδειξη πως οι λύσεις που προσφέρουμε καλύπτουν ένα σημαντικό κενό στην αγορά. Έτσι ήταν σχετικά εύκολο για την Netdata να αντλήσει κεφάλαια από μεγάλους διεθνείς επενδυτές» λέει στο fortunegreece.com, ο Κώστας Τσαούσης, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Netdata.

Αναφερόμενος στην νέα χρηματοδότηση των 14,2 εκατ ευρώ από την Bessemer Venture Partners, διευκρινίζει πως τα χρήματα θα επενδυθούν αποκλειστικά στην ανάπτυξη των προϊόντων και των υπηρεσιών της εταιρίας εξασφαλίζοντας της τουλάχιστον 3 έτη για να πετύχει τους στόχους της. Παρόλα αυτά, όπως λέει, οι ενδείξεις είναι τέτοιες που θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι σε θέση να πάνε σε series-B σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα.

Το δυνατό χαρτί της Netdata είναι ότι οι υπηρεσίες και τα προϊόντα της διαφέρουν σημαντικά από τον ανταγωνισμό. Ο κ. Τσαούσης παραδέχεται πως η εταιρεία του δραστηριοποιείται σε μια πολύ ώριμη και κορεσμένη αγορά, καθώς λύσεις monitoring υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, εντούτοις έχει κατορθώσει να ξεχωρίσει λόγω της καινοτομίας της.

«Οι λύσεις που προσφέρουμε έχουν αρκετά σημεία έντονης διαφοροποίησης, γι’ αυτό και το project έχει τέτοια απήχηση σε όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα, το Netdata είναι μια λύση monitoring που έρχεται προ-ρυθμισμένη με όλη την εμπειρία της μεγάλης κοινότητας μας. Έτσι, αμέσως μετά την εγκατάσταση του Netdata (zero configuration), οι χρήστες μας απολαμβάνουν ένα σύστημα παρακολούθησης που είναι σχεδόν απίθανο να βρουν ή να φτιάξουν με άλλες λύσεις. Επίσης σε αντίθεση με τα άλλα συστήματα, το Netdata είναι real-time, υποστηρίζει απεριόριστο αριθμό από high resolution metrics και έχει σχεδόν μηδενικό χρόνο απόκρισης από την συλλογή μέχρι την παρουσίαση των πληροφοριών, κάνοντας το ένα ιδανικό εργαλείο για το troubleshooting προβλημάτων» επισημαίνει.

Προτεραιότητα για την ομάδα της Netdata έχει η επέκταση και η εξέλιξη των υφιστάμενων προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ στα σκαριά είναι το Netdata Cloud, μια δωρεάν υπηρεσία που, σύμφωνα με τον κ. Τσαούση, θα αλλάξει σημαντικά την αντίληψη όλων μας για τα συστήματα monitoring.

«Το Netdata Cloud μεταφέρει τις βασικές αρχές του open-source λογισμικού Netdata (zero configuration, real-time, meaningful, low latency, unlimited high resolution metrics) σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, και πιστεύουμε ότι θα συμβάλει ώστε να απλοποιηθεί σημαντικά το monitoring για τις περισσότερες εταιρείες» λέει χαρακτηριστικά. Παράλληλα, στο «στόχαστρο» βρίσκονται οι Sysadmins και οι Developers που είναι υπεύθυνοι να συντηρούν τεχνολογικές υποδομές συνδεδεμένες με το Internet, και αγωνιούν για να έχουν αξιόπιστα και αποτελεσματικά συστήματα παρακολούθησης αυτών των υποδομών. «Αυτών τη ζωή προσπαθούμε να κάνουμε λίγο καλύτερη. Αυτούς προσπαθούμε να βοηθήσουμε. Σε όλες τις αγορές. Σε όποιο κλάδο και οπουδήποτε στον κόσμο αν είναι η εταιρία που εργάζονται».

Οι νέες ψηφιακές τάσεις και το business plan για το 2021

Ο κόσμος γίνεται ολοένα και περισσότερο ψηφιακός. Παρόλα αυτά η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι τόσο γοργή, που οι λύσεις γίνονται όλο και πιο σύνθετες, απαιτούν συνεχώς μεγαλύτερη τεχνογνωσία και εξειδίκευση.
Σύμφωνα με τον κ. Τσαούση, αναδύεται μια μεγάλη ανάγκη για απλοποίηση την οποία η εταιρεία του είναι σε θέση να ικανοποιήσει. Ειδικότερα, μια σημαντική δράση της Netdata είναι να καταγράψει την συλλογική εμπειρία που έχουμε σαν κοινότητα, να την κωδικοποιήσει στις λύσεις της και να την προσφέρει σε όσους την έχουν ανάγκη.

Όσο για το πώς αναμένεται να κλείσει η χρόνια και τι περιλαμβάνει το business plan για το 2021; Ο κ. Τσαούσης απαντά: «Δουλειά. Πολύ δουλειά για να φτιάξουμε την καλύτερη λύση monitoring. Με δεδομένο ότι δεν πουλάμε ακόμα κάτι, η επιτυχία μας σε αυτό το στάδιο μετριέται μόνο μέσω των χρηστών μας. Αν αυτοί είναι ευχαριστημένοι, αν αυτοί βρίσκουν τις λύσεις μας χρήσιμες και χρηστικές, αν αυτοί μας χρησιμοποιούν για να κάνουν την ζωή τους ευκολότερη και να πετύχουν καλύτερα αποτελέσματα, τότε η Netdata είναι επιτυχημένη».