Κωστής Μοσχονάς: Φέρνει κοντά τον Έλληνα παραγωγό με τις επιχειρήσεις εστίασης

Κωστής Μοσχονάς: Φέρνει κοντά τον Έλληνα παραγωγό με τις επιχειρήσεις εστίασης
Ο εμπνευστής και δημιουργός της ΕΞΠΟΤΡΟΦ μιλάει στο Fortune Greece για το πώς συνδέει τους Έλληνες παραγωγούς και τις επιχειρήσεις με τους επαγγελματίες της εστίασης και της αγοράς τροφίμων.

Η ανάγκη για προώθηση των ελληνικών προϊόντων με σκοπό τη στήριξη των Ελλήνων παραγωγών οδήγησε τον Κωστή Μοσχονά στη δημιουργία της ΕΞΠΟΤΡΟΦ, μίας δυναμικής διοργάνωσης που συνδέει Έλληνες παραγωγούς και επιχειρήσεις με ενδιαφερόμενους αγοραστές σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα αλλά και την εξωστρέφεια της ελληνικής παραγωγής και γαστρονομίας.

Βλέποντας την απήχηση που είχαν στο εξωτερικό τα ελληνικά προϊόντα και καθώς προέρχεται από εκθεσιακή οικογένεια, ο Κωστής Μοσχονάς διαπίστωσε με τους συνεργάτες του ότι λείπει από την ελληνική αγορά μία έκθεση που θα προωθούσε τον πλούτο της ελληνικής γης. «Το 2012 υπήρχε μία στροφή των καταναλωτών προς τα ελληνικά προϊόντα, ενώ οι άνεργοι πτυχιούχοι της επαρχίας είχαν στραφεί προς τις οικογενειακές επιχειρήσεις που ασχολούνταν με την παραγωγή. Έτσι, το 2014 πραγματοποιήσαμε την 1η Έκθεση premium ελληνικών προϊόντων από Έλληνες παραγωγούς με τίτλο «ΕΞΠΟΤΡΟΦ – The Greek Fine Food Exhibition». Στην πρώτη διοργάνωση συμμετείχαν 160 εκθέτες και 20.000 επισκέπτες, ενώ μέσα στα χρόνια της βαθιάς κρίσης καταφέραμε να αναπτυχθούμε σε όλους τους τομείς, ώστε το 2020 που πραγματοποιήθηκε η 7η ΕΞΠΟΤΡΟΦ να έχουμε περισσότερους από 330 εκθέτες, χιλιάδες προϊόντα και 50.000 επισκέπτες, τόσο επαγγελματίες όσο και φίλους της γαστρονομίας», δηλώνει στο Fortune Greece ο Κωστής Μοσχονάς.

Στην ΕΞΠΟΤΡΟΦ συμμετέχουν κυρίως Έλληνες παραγωγοί με σπάνια και ιδιαίτερα προϊόντα που ξεχωρίζουν. Πρωταρχικό μέλημα είναι να λάβουν την απαραίτητη στήριξη ώστε να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον επαγγελματικό στίβο και να προβληθούν τόσο στην εγχώρια όσο και τη διεθνή αγορά. Μέσω της έκθεσης οι επισκέπτες μπορούν να μιλήσουν με τους ίδιους τους παραγωγούς απευθείας και όχι με κάποιους εκπροσώπους εταιρειών όπως γίνεται συνήθως στις μεγάλες εκθέσεις. Αυτό καθιστά την επικοινωνία πιο άμεση και οι συμφωνίες κλείνονται επί τόπου καθώς βασίζονται -μεταξύ άλλων- και στην ανθρώπινη αλληλεπίδραση.

Το νέο project «The DeliFair» by ΕΞΠΟΤΡΟΦ

Για πρώτη φορά, η ΕΞΠΟΤΡΟΦ διοργανώνει 1-5 Μαρτίου 2021 την εξειδικευμένη ψηφιακή έκθεση «The DeliFair», όπου οι επιχειρήσεις του κλάδου τροφίμων και ποτών θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιαστούν με δικό τους ψηφιακό περίπτερο, να δημιουργήσουν τους εκπροσώπους της κάθε εταιρείας και να επικοινωνήσουν με τους αγοραστές μέσω βιντεοκλήσης. Εκτός από την προβολή της κάθε επιχείρησης και των προϊόντων της, το «The DeliFair» δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν προκαθορισμένες Β2Β ζωντανές συναντήσεις με εκπροσώπους των μεγαλύτερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, με xονδρέμπορους, ξενοδόχους, καθώς και με εκπρόσωπους της εστίασης από την Ελλάδα και το εξωτερικό, από την άνεση του σπιτιού ή του γραφείου τους. Το μόνο που απαιτείται, είναι μία σύνδεση στο internet και ένα κινητό τηλέφωνο ή laptop.

Στην ψηφιακή έκθεση μπορούν να λάβουν μέρος όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις που παράγουν, μεταποιούν ή εμπορεύονται ελληνικά προϊόντα. Με τη συμμετοχή αυτή εξασφαλίζεται για τις επιχειρήσεις η διαδικτυακή παρουσία τους και η δυνατότητα να πραγματοποιήσουν επί τόπου ραντεβού με κάμερα τις ημέρες της έκθεσης ή να προγραμματίσουν ραντεβού κατά τις 15 ημέρες πριν την έκθεση. Σε περίπτωση που οι εταιρείες επιθυμούν να πραγματοποιήσουν εγγυημένα ραντεβού είτε με αλυσίδες ξενοδοχείων ή με αλυσίδες σούπερ μάρκετ από συγκεκριμένη λίστα υπάρχουν προαιρετικά διαθέσιμα πακέτα. Σε κάθε περίπτωση τα προϊόντα που θα ανεβάσουν οι παραγωγοί θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμαστούν από τους επισκέπτες της έκθεσης καθώς θα υπάρχει το κουμπί «Ζητήστε Δείγμα». Ο εγγεγραμμένος επισκέπτης που θα ζητήσει δείγμα προϊόντος θα έχει τη δυνατότητα να το δοκιμάσει πριν το διαδικτυακό ραντεβού. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει και η γευστική δοκιμή αλλά και η επικοινωνία μέσω κάμερας.

Η εκθεσιακή αγορά και η ανάγκη για ανθρώπινη επαφή

Η εκθεσιακή αγορά σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για τον Κλάδο των Εκθέσεων UFI παράγει ετησίως πάνω από 100 δισ. ευρώ σε δαπάνες εκθετών, επισκεπτών, διοργανωτών και συναφών υπηρεσιών. «Είναι σχεδόν αδύνατο να μην συνεχίσουν να πραγματοποιούνται οι φυσικές εκθέσεις», επισημαίνει ο Κωστής Μοσχονάς. «Στις μεσογειακές χώρες όπως η δική μας είναι πολύ σημαντική η δια ζώσης επαφή και οι εταιρείες αντιλαμβάνονται την ανάγκη της επαφής αυτής. Οι φυσικές εκθέσεις δίνουν τη δυνατότητα στους συναλλασσόμενους να κατανοήσουν καλύτερα τα προϊόντα, τις υπηρεσίες αλλά και τις προθέσεις των ενδιαφερόμενων μερών. Η κατάσταση στην εστίαση θεωρώ ότι είναι πολύ άσχημη αλλά αναστρέψιμη», συμπληρώνει.

Το κρίσιμο παιχνίδι όπως δηλώνει ο ίδιος θα παιχτεί στον τουρισμό και στη δυνατότητα που θα έχουν οι COVID – free χώρες να υποδεχθούν τους εμβολιασμένους τουρίστες. «Θεωρώ ότι έχουμε κάνει αρκετές θυσίες εδώ και ένα χρόνο και ότι η χώρα μας θα είναι μία από αυτές που θα ανοίξουν γρήγορα τα σύνορα της. Είναι επομένως απολύτως απαραίτητο να συνεχίσουν να γίνονται οι φυσικές εκθέσεις. Κατά τη γνώμη μου τίποτε δεν θα αντικαταστήσει την ανθρώπινη επαφή».

Τα μελλοντικά σχέδια της ΕΞΠΟΤΡΟΦ

Η φυσική ΕΞΠΟΤΡΟΦ θα επανέλθει καλώς εχόντων των πραγμάτων το 2022, αλλά το «The DeliFair» ήρθε για να μείνει. Αποτελεί μία πολύ καλή ευκαιρία για προβολή των παραγωγών, αλλά κυρίως για Β2Β συναντήσεις μεταξύ των ενδιαφερόμενων από όλο τον κόσμο.

Στην κατεύθυνση αυτή η ομάδα της ΕΞΠΟΤΡΟΦ θα προχωρήσει στο λανσάρισμα των Athens Fine Food Awards [AFFA 2021] τα οποία αποτελούν τα σημαντικότερα βραβεία ποιότητας και γεύσης προϊόντων τροφίμων μικρής παραγωγής, με έδρα την Ελλάδα, όπως δηλώνει ο Κωστής Μοσχονάς. Τα Athens Fine Food Awards έρχονται να σηματοδοτήσουν για πρώτη φόρα μία υπεύθυνη και ουσιαστική καταγραφή της παραγωγής προϊόντων τροφίμων ποιότητας από μικρούς παραγωγούς με τη συλλογή, την αξιολόγηση, την επιβράβευση και την προβολή αυτών των προϊόντων. Οι δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να γίνουν στο www.affa.gr και μπορούν να λάβουν μέρος όλοι οι Έλληνες παραγωγοί.

«Η εταιρεία μας προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα με ένα αισιόδοξο μήνυμα το οποίο αποτελεί και μότο μας: Οι κρίσεις δημιουργούν ευκαιρίες για εξέλιξη, πρόοδο και ανάπτυξη» καταλήγει.