Το κόστος των καταστροφικών πυρκαγιών στην Καλιφόρνια ξεπερνά φέτος κάθε προηγούμενο

Το κόστος των καταστροφικών πυρκαγιών στην Καλιφόρνια ξεπερνά φέτος κάθε προηγούμενο
epa06921014 A hillside erupts in flames from the River Fire as fire fighters look on in Lakeport, California, USA, 31 July 2018. The River and Ranch fire combined as the Mendocino Complex Fire. EPA/JOHN G. MABANGLO

Οι εκτάσεις και τα σπίτια που κάηκαν και η προσπάθεια των αρχών να περιορίσουν τη ζημιά κοστίζουν κάθε χρόνο σημαντικά στην αμερικανική κυβέρνηση.

Οι αστυνομικές δυνάμεις συνεχίζουν να αναζητούν ανθρώπους που αγνοούνται σε μια από τις πλέον καταστροφικές δασικές πυρκαγιές στην ιστορία της Καλιφόρνια, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να εκμεταλλεύονται τους ηπιότερους ανέμους που φυσούν σήμερα ενισχύοντας τις προσπάθειές τους να δημιουργήσουν αναχώματα για να περιορίσουν τις φλόγες.

Ονομαζόμενη πυρκαγιά Carr, αποτελεί τη μεγαλύτερη από τις 17 πυρκαγιές που μαίνονται συνολικά στην πολιτεία αυτή τη στιγμή, τις οποίες τροφοδοτούν η ξηρασία, οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι.

Καθώς οι φωτιές στην Καλιφόρνια συνεχίζουν να σαρώνουν τη χώρα, ειδικά κοντά στα Εθνικά Πάρκα της Βόρειας Καλιφόρνια, το κόστος αυτών των πυρκαγιών συνεχίζει να αυξάνεται.

Η Πυρκαγιά Carr, που όπως προαναφέρθηκε, είναι ήδη μια από τις πιο καταστροφικές φωτιές στην ιστορία της Καλιφόρνια, και έχει κοστίσει τη ζωή σε έξι άτομα, συμπεριλαμβανομένων δύο πυροσβεστών. Έχει γίνει η έκτη πιο καταστροφική πυρκαγιά στην ιστορία της Καλιφόρνια, καθώς έχει εκταθεί σε 112.888 στρέμματα και έχει καταστρέψει 1.378 οικήματα, σύμφωνα με δημοσίευμα της υπηρεσίας CalFire.

Μέχρι το πρωί της Τρίτης, περίπου 3.600 πυροσβέστες είχαν δημιουργήσει ζώνες προστασίας στο 27% της περιμέτρου της πυρκαγιάς από μόλις 5% κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, χάρη στους ηπιότερους ανέμους, που αναμένεται να επικρατούν στην περιοχή για δύο ημέρες. Το να περιοριστεί μια τόσο μεγάλης έκτασης φωτιά είναι τρομερά επιζήμιο, και ήδη, η Πυρκαγιά Carr έχει κοστίσει 25,4 εκατ. δολάρια στις αρχές.

Το συνολικό κόστος των κατοικιών που χάθηκαν ίσως φτάνει μέχρι και τα 300 εκατ. δολάρια. Αυτό βασίζεται σε μια τιμή πώλησης με μέσο όρο τα 281.500 δολάρια στην Κομητεία Shasta, και τα 900 σπίτια που έχουν χαθεί στη φωτιά μέχρι τώρα, σύμφωνα με το Redding Record Searchlight.

Αλλά ακόμη πιο κοστοβόρα από την Πυρκαγιά Carr είναι, μέχρι τώρα, η Πυρκαγιά Ferguson, η οποία ξεκίνησε 10 μέρες πριν την Πυρκαγιά Carr και ο περιορισμός της έχει κοστίσει μέχρι τώρα πάνω από 64,3 εκατ. δολάρια. Αυτό το νούμερο δεν περιλαμβάνει τις εκτιμήσεις για τα σπίτια που κάηκαν. Στην πυρκαγιά έχουν χάσει τη ζωή τους προς το παρόν δύο άτομα.

Ολόκληρες γειτονιές, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Κέσγουικ στα περίχωρα του Ρέντινγκ, καταστράφηκαν καθώς οι κάτοικοι τις εγκατέλειψαν σε μια χαώδη κατάσταση προσπαθώντας να σωθούν. Χθες, οι αρχές επέτρεψαν σε ορισμένους να επιστρέψουν στα σπίτια τους, αν και η διαταγή υποχρεωτικής εκκένωσης συνεχίζει να ισχύει ακόμα για 37.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

 

Συνολικά, οι δασικές πυρκαγιές που έχουν καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος της αμερικανικής Δύσης έχουν κατακάψει 18,4 εκατ. στρέμματα φέτος, 24% περισσότερα από το μέσο όρο των εκτάσεων που κάηκαν την ίδια περίοδο κατά την περασμένη δεκαετία, σύμφωνα με στοιχεία των ομοσπονδιακών αρχών.

Οι αρχές στην Καλιφόρνια έχουν αναφέρει πως σπάνια έχουν δει πυρκαγιές τόσο έντονες και απρόβλεπτες. Σε πολιτειακό επίπεδο, οι δασικές πυρκαγιές έχουν κάψει σχεδόν 1,64 εκατ. στρέμματα από τον Ιανουάριο, που είναι η μεγαλύτερη εδώ και μία δεκαετία έκταση για την περίοδο από τις αρχές του έτους έως τα τέλη Ιουλίου, σύμφωνα με την υπηρεσία CalFire.

Βάσει των προηγούμενων πυρκαγιών, οι πυρκαγιές της Καλιφόρνια φτάνουν συνήθως να κοστίζουν δισεκατομμύρια στο κράτος και στις πολιτείες για τον περιορισμό τους, καθώς και σε ασφαλιστικές εταιρείες λόγω των αποζημιώσεων. Και αν λάβουμε υπόψη τις δεκάδες πυρκαγιές σε όλη τη χώρα κάθε χρόνο, το συνολικό κόστος είναι συχνά αστρονομικό.