Κωτσόβολος – «Ημέρα Καλής Πράξης»: H απόδειξη πως μία πράξη αρκεί για μία καλύτερη ζωή

Κωτσόβολος – «Ημέρα Καλής Πράξης»: H απόδειξη πως μία πράξη αρκεί για μία καλύτερη ζωή
Για 8η συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η «Ημέρα Καλής Πράξης», η μεγαλύτερη εθελοντική δράση των ανθρώπων της εταιρείας Κωτσόβολος, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Πράττειν».

Η Κωτσόβολος είναι γνωστή από τους απανταχού λάτρεις της τεχνολογίας, ως μία από τις κορυφαίες αλυσίδες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών στην Ελλάδα. Η εταιρεία που ξεκίνησε το 1950 από ένα απλό μαγαζί στην Αθήνα, κατάφερε να κυριαρχήσει, όχι μόνο μέσω των κορυφαίων προϊόντων τεχνολογίας που λανσάρει στην ελληνική αγορά, αλλά κυρίως μέσα από την ανθρωποκεντρική της αντίληψη.

Εστιάζοντας στις αυξανόμενες ανάγκες της Ελλάδας του σήμερα, η Κωτσόβολος συστηματοποιεί και ενισχύει συνεχώς τις δραστηριότητές της στο χώρο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, μέσω πολύ σημαντικών πρωτοβουλιών, όπως μεταξύ άλλων το πρόγραμμα «Τεχνολογία χωρίς εμπόδια», που υπόσχεται ίση προσβασιμότητα στην Τεχνολογία, από όλους τους ανθρώπους, αλλά και το πρόγραμμα «Πράττειν» του οποίου στόχος είναι μαζί με τους ανθρώπους της, να πράττουν τα μέγιστα για την Κοινωνία, το Περιβάλλον και τον Άνθρωπο. Η σημαντικότερη δράση της πρωτοβουλίας «Πράττειν», είναι η «Ημέρα Καλής Πράξης». Μία ημέρα προσφοράς, αγάπης και αλληλεγγύης, κατά τη διάρκεια της οποίας οι εργαζόμενοι της εταιρείας από την μία άκρη της Ελλάδας ως την άλλη, ενώνουν τις δυνάμεις τους και υλοποιούν δράσεις με έναν κοινό σκοπό. Μία Καλύτερη Ζωή για όλους!

Φέτος, η Κωτσόβολος, με την πολύτιμη συμμετοχή των εθελοντών της, διοργάνωσε εθελοντικές αιμοδοσίες σε 15 ελληνικές πόλεις και σε 2 πόλεις της Κύπρου, όπου πλέον δραστηριοποιείται η εταιρεία. Το ταξίδι ξεκίνησε τον Ιούλιο 2021, με εκατοντάδες εργαζόμενους να δωρίζουν αίμα και να κάνουν μια μικρή αλλά τόσο σημαντική κίνηση αγάπης.

Κωνσταντίνα Λεβαντή – PR, CSR and Internal Communication Manager, της Κωτσόβολος – Dixons South East Europe μίλησε στο Fortune Greece για την πρωτοβουλία «Πράττειν» και την δράση «Ημέρα Καλής Πράξης», τη σημασία που έχει η έννοια του εθελοντισμού σε ένα τόσο σημαντικό brand, καθώς και για τις δυσκολίες που δημιούργησε η πανδημία στην υλοποίηση τόσο μεγάλων εθελοντικών δράσεων.

Πώς «γεννήθηκε» η ιδέα για το «Πράττειν»;

Το πρόγραμμα «Πράττειν», όπως φανερώνει και η σημασία της λέξης, γεννήθηκε από την επιθυμία και τη θέληση της Κωτσόβολος να πράξει για την Κοινωνία, το Περιβάλλον και τον Άνθρωπο. Σκοπός της ήταν και συνεχίζει να είναι να ενώσει τους ανθρώπους της, ώστε να πράξουν από κοινού για έναν σκοπό: Μία καλύτερη ζωή για όλους. Στο πλαίσιο του «Πράττειν», γεννήθηκε, πριν από 8 χρόνια, η ιδέα για τη μεγαλύτερη πράξη εθελοντισμού της Κωτσόβολος, την «Ημέρα Καλής Πράξης». Για εμάς στην Κωτσόβολος, η «Ημέρα Καλής Πράξης» είναι η σημαντικότερη ημέρα του χρόνου, καθώς όλες οι ομάδες μας από την μία άκρη της Ελλάδας έως την άλλη, σχεδιάζουν και πραγματοποιούν δράσεις προσφοράς και αλληλεγγύης για τις τοπικές κοινωνίες που δραστηριοποιούμαστε, προσφέροντας αμέτρητα χαμόγελα και δυνατές στιγμές στους συνανθρώπους μας, που το έχουν ανάγκη.

Πόσο σημαντικός είναι ο εθελοντισμός για ένα τόσο μεγάλο brand όσο η Κωτσόβολος;

Ο εθελοντισμός βρίσκεται στο DNA της εταιρείας μας και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αξίες μας. Οι εργαζόμενοί μας με βαθιά θέληση για προσφορά, συμμετέχουν με δικές τους πρωτοβουλίες και προσωπική εργασία σε εθελοντικές δράσεις που έχουν στόχο να προσφέρουν μια καλύτερη ζωή για όλους. Κάθε χρόνο οι εργαζόμενοι που συμμετέχουν σε αυτές αυξάνονται εντυπωσιακά, ενώ η εταιρεία μας φροντίζει να τους ενδυναμώνει, ώστε να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Πώς καταφέρατε να διοργανώσετε μια τέτοια δράση όπως η αιμοδοσία, η οποία βασίζεται στη φυσική παρουσία, εν μέσω πανδημίας;

Η αλήθεια είναι ότι λόγω του Covid και των αυστηρών μέτρων προστασίας που είχαν επιβληθεί, αντιμετωπίσαμε αρκετές προκλήσεις κατά την υλοποίηση της δράσης μας με τον παραδοσιακό τρόπο, αλλά χάρη στην καλή συνεργασία και τη θέληση των ανθρώπων μας για εθελοντισμό, καταφέραμε να διοργανώσουμε 17 αιμοδοσίες σε Ελλάδα και Κύπρο, τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας. Για την αποφυγή του συνωστισμού δημιουργήσαμε ειδική ψηφιακή πλατφόρμα στην οποία μπορούσαν οι εθελοντές να κλείνουν το δικό τους ραντεβού ανάλογα την περιοχή και την ημέρα που τους εξυπηρετούσε, ενώ οι αιμοδοσίες πραγματοποιήθηκαν σε ειδικούς χώρους που μας υπέδειξαν οι αρμόδιοι φορείς και το ιατρικό προσωπικό, των οποίων η παρουσία και συμβολή ήταν καταλυτική για την επιτυχία της δράσης μας.

Γιατί επιλέξατε τη συγκεκριμένη δράση αυτή τη χρονική στιγμή; 

Οι συνθήκες που επικρατούν γενικά στα νοσοκομεία, οι οποίες επιβαρύνθηκαν εξαιτίας της πανδημίας ήταν πολύ δύσκολες. Από την άλλη τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος, γνωρίζαμε ότι πάντα είχαν μεγάλη ανάγκη για αίμα και ενημερωθήκαμε ότι είχαν πολύ περισσότερη κατά την πανδημία λόγω των αυστηρών περιορισμών, αλλά και του φόβου για μετακίνηση. Σκεπτόμενοι πώς μπορούμε να προσφέρουμε στην πρώτη γραμμή, στα νοσοκομεία δηλαδή και στους ασθενείς, η δωρεά αίματος ήταν μονόδρομος. Λόγω της πρώτης χρονιάς της πανδημίας το 2020, που ήταν αδύνατο να δράσουμε αναλόγως, θέλαμε να υλοποιήσουμε μια εθελοντική δράση που να υποστηρίζει με αποτελεσματικότητα τις ανάγκες που επιδείνωσε η πανδημία, ώστε να καλυφθεί ο «χαμένος χρόνος» και το κάναμε. Γιατί μία πράξη αρκεί να βοηθήσεις μια ζωή…μία πράξη αρκεί για μια καλύτερη ζωή.

Ποια είναι η πιο επιτυχημένη δράση που έχει πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του «Πράττειν» και των «Ημερών Καλής Πράξης»;

Σε τέτοιες περιπτώσεις ενεργειών εθελοντισμού, που βλέπεις τους ανθρώπους σου να ενώνουν τις δυνάμεις τους για έναν κοινό σκοπό, η υλοποίηση και μόνο τέτοιου είδους δράσεων, αποτελεί μεγάλη επιτυχία. Κάθε δράση έχει τον δικό της χαρακτήρα, τα δικά της αποτελέσματα, αφού βασίζεται στον εθελοντισμό και τον δικό της σκοπό. Κάθε δράση έχει αξία και γράφει τη μικρή δική της ιστορία.

Ποιος ο απολογισμός των αιμοδοσιών και γενικότερα όλων των δράσεων που έχουν υλοποιηθεί στο πλαίσιο της ενέργειας «Ημέρες Καλής Πράξης»;

Είμαστε πολύ χαρούμενοι με τα αποτελέσματα, καθώς πραγματοποιήθηκαν 17 αιμοδοσίες σε Ελλάδα και Κύπρο και συγκεντρώθηκαν συνολικά 256 φιάλες αίματος!

Οι εργαζόμενοί μας δίνουν πάντα τον καλύτερό τους εαυτό και προσφέρουν απλόχερα στιγμές χαράς και αλληλεγγύης στους συνανθρώπους τους. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η δράση «Ημέρα Καλής Πράξης» διοργανώνεται για 8η συνεχή χρονιά από τους ανθρώπους μας και μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 8.000 εθελοντικές δράσεις. Αριθμοί που αποδεικνύουν ότι η αγάπη και η αλληλεγγύη είναι έννοιες ικανές για να διεκδικήσουν ουσιαστικά και διαχρονικά μία Καλύτερη ζωή για όλους τους συνανθρώπους μας! Σε αυτό το βίντεο μπορείτε να δείτε στιγμιότυπα από το ταξίδι των εθελοντικών αιμοδοσιών σε Ελλάδα και Κύπρο.