Κουμουτσάκος στο BBC: Αποτελεσματικότερη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας

Κουμουτσάκος στο BBC: Αποτελεσματικότερη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας
Ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος κατά την διάρκεια της ομιλίας της στο 3o Thessaloniki Summit που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος με στόχο την ανάδειξη των προοπτικών του οικονομικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος, των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και της χώρας μας, την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018, στο Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ
Ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε τη σημασία της αποτελεσματικής εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών που δρουν στην Τουρκία, την αυστηρότερη επιτήρηση των τουρκικών ακτών και την αποτελεσματικότερη πολιτικής επιστροφών από την Ελλάδα.

Τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, λόγω και της αύξησης των ροών, και τις αντίστοιχες πολιτικές που σχεδιάζει η κυβέρνηση, παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Mεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος, σε συνέντευξη που έδωσε στο ραδιόφωνο του BBC.

Ο κ. Κουμουτσάκος, επισήμανε τη σημασία της αποτελεσματικής εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών που δρουν στην Τουρκία, την αυστηρότερη επιτήρηση των τουρκικών ακτών και την αποτελεσματικότερη πολιτικής επιστροφών από την Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό Δελτίο Τύπου, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση «κληροδότησε ένα “κλειστό” σύστημα μεταναστευτικών- προσφυγικών εισροών χωρίς αντίστοιχες εκροές και μία άκρως προβληματική κατάσταση στα νησιά και την ενδοχώρα». Σε αυτά τα δεδομένα, τους τελευταίους μήνες, προστέθηκαν «νέες αυξημένες ροές λόγω και των ευρύτερων γεωπολιτικών εξελίξεων», όπως τόνισε.

Ο κ. Κουμουτσάκος περιέγραψε τις πρωτοβουλίες που προετοιμάζει η Ελλάδα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για πιο αποτελεσματικό κοινό μηχανισμό επιστροφών, και σε εθνικό, κάνοντας αναφορά στη νομοθετική πρωτοβουλία για τη βελτίωση- επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης ασύλου.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός στάθηκε στην ευρωπαϊκή διάσταση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος και τόνισε την ανάγκη έμπρακτης αλληλεγγύης με δικαιότερη ανακατανομή, επισημαίνοντας την ευθύνη όλων των κρατών- μελών της ΕΕ στο συγκεκριμένο θέμα.