«Κούρεμα» κατά 50% στις οφειλές όλων των προμηθευτών του Μαρινόπουλου

«Κούρεμα» κατά 50% στις οφειλές όλων των προμηθευτών του Μαρινόπουλου
Εξωτερική άποψη καταστήματος της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος στην Αθήνα, την Τρίτη 28 Ιουνίου 2016. Αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία εξυγίανσης του άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα κατέθεσε σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία Μαρινόπουλος ενώ φαίνεται να παγώνουν για την ώρα τα σχέδια για τη σύσταση κοινής εταιρείας Σκλαβενίτη-Μαρινόπουλου, γεγονός που αναμένεται να επιφέρει ντόμινο εξελίξεων στον κλάδο του λιανεμπορίου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Η συμφωνία εξυγίανσης θα αφορά σε περικοπή των οφειλών για όλους ανεξαιρέτως και όχι μόνο σε όσους έχουν απαιτήσεις πάνω από 100.000 ευρώ.

Μείωση των οφειλών στο μισό σε όλους τους προμηθευτές του Μαρινόπουλου και όχι μόνο σε όσους έχουν απαιτήσεις πάνω από 100.000 ευρώ θα προβλέπει τελικά η συμφωνία εξυγίανσης της γνωστής σουπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής,  πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις διαπραγματεύσεις, τονίζουν ότι πρόθεση του Σκλαβενίτη, όταν αναλάβει τη νέα εταιρεία που θα προκύψει από την εξυγίανση, είναι να επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία προς τους μικρούς προμηθευτές.

Οι λόγοι για τους οποίους  θα γίνει κούρεμα των οφειλών κατά 50% στις απαιτήσεις όλων των προμηθευτών, ανεξάρτητα δηλαδή από το ποσό, είναι νομικοί αλλά και τεχνικοί. Αλλωστε και στο μνημόνιο που υπεγράφη ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη και περιλαμβάνει τους όρους για τη συμφωνία εξυγίανσης, το ενδεχόμενο να μην επιβληθεί διαγραφή οφειλών στους «μικρούς» προμηθευτές περιγραφόταν ως πρόθεση και όχι ως όρος. Η σχετική διατύπωση ήταν η ακόλουθη:

«Θα καταβληθεί προσπάθεια ούτως ώστε στη νέα εταιρεία να μεταφερθεί το σύνολο των πιστωτικών υπολοίπων προμηθευτών με υπόλοιπα μικρότερα των 100.000 ευρώ ανά προμηθευτή για το σύνολο των τεσσάρων υπό εξυγίανση εταιρειών δηλαδή Μαρινόπουλος, Express M, Ξυνός, Πειραϊκό».

Μετά την όποια περικοπή στις οφειλές αναμένεται άμεση εξόφληση των προμηθευτών καθώς το  μνημόνιο αναφέρει ότι οι οικονομικές υποχρεώσεις μετά την απομείωσή τους μεταφέρονται στην νέα εταιρεία και θα εξοφληθούν από αυτή μετά την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής και εντός 30 ημερών χωρίς την επιβολή τόκων, προστίμων, προσαυξήσεων και τυχόν λοιπών επιβαρύνσεων και σύμφωνα πάντα με όσα θα προβλέπονται στη συμφωνία εξυγίανσης.

Με την καταβολή 15 εκατ. ευρώ από τον Σκλαβενίτη και με την παροχή εγγυήσεων από την ίδια εταιρεία για την καταβολή από τις τράπεζες άλλων 15 εκατ., έχει καταστεί δυνατό να ανεφοδιασθούν μέχρι στιγμής περί τα 50 καταστήματα του Μαρινόπουλου, έστω και με περιορισμένο κωδικολόγιο προϊόντων. Ταυτόχρονα εξοφλήθηκαν οι μισθοί των εργαζομένων, στοιχεία που δείχνουν ότι η προσπάθεια για τη μεγαλύτερη έως τώρα επιχειρηματική διάσωση για τα ελληνικά δεδομένα είναι συνεχής, επίπονη αλλά και επίμονη.

Στους σημαντικούς πιστωτές –πέραν των προμηθευτών–, που σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής φαίνεται ότι θα συναινέσει στη συμφωνία εξυγίανσης, συμπεριλαμβάνεται ο γαλλικός όμιλος Carrefour, ενώ και η επίτευξη συμφωνίας με την εταιρεία Helens Re βρίσκεται σε καλό δρόμο, με αρμόδιες πηγές να αναφέρουν ότι εκκρεμούν κυρίως διαδικαστικά ζητήματα.