Κουβέλης: «Ας κάνουν δεκτή την παραίτησή μου αν έκανα λάθη»

Κουβέλης: «Ας κάνουν δεκτή την παραίτησή μου αν έκανα λάθη»

Να ακολουθηθούν οι διαδικασίες από τα αρμόδια όργανα ζητά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ - «Ήταν λάθος η αποχώρηση από την κυβέρνηση» λέει ο Οικονόμου.

Για την κριτική που του ασκήθηκε μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, αλλά και τους λόγους που τον οδήγησαν στο να υποβάλει την παραίτησή του στη ΔΗΜΑΡ, μίλησε ο Φώτης Κουβέλης στον ραδιοσταθμό Real:

«Ήδη από το βράδυ της Κυριακής, μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων, είπα ότι και οι νίκες και οι ήττες έχουν πατέρες. Είμαι πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, έχω εκλεγεί πριν από τέσσερις μήνες-ανεξάρτητα από το πολύ μεγάλο ποσοστό με το οποίο εξελέγην- και θεώρησα ότι πρέπει να αναλάβω τις προσωπικές μου ευθύνες. Είπα βέβαια, το βράδυ της Κυριακής, ότι με τις συντεταγμένες διαδικασίες και όπως αυτές προβλέπονται από το καταστατικό θα απευθυνθώ στα όργανα. Και αυτό έκανα. Και από κει και πέρα τα όργανα του κόμματος, πάντα με συντεταγμένες διαδικασίες θα αποφασίσουν για την παραίτηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ», δήλωσε ο κ. Κουβέλης.

Απαντώντας στην κριτική για παραίτηση με αστερίσκο, ότι δηλαδή υποβάλλει την παραίτησή του στα όργανα του κόμματος αλλά αν αυτή δεν γίνει αποδεκτή θα παραμείνει στη θέση του, ο Φώτης Κουβέλης είπε: «Να επισημάνω ότι πολλές φορές τα φίλια πυρά είναι πολύ πιο έντονα από εκείνα τα οποία έρχονται έξω από το κόμμα. Και έρχονται εδώ και πάρα πολύ καιρό αυτά τα πυρά από διάφορα εξωγενή κέντρα, θα έλεγα. Δεν επιχειρώ καμία άλλου τύπου ερμηνεία από αυτή που καταγράφεται, διότι στην πολιτική και κοινωνική ζωή αυτό που καταγράφεται πρέπει να αξιολογείται.

«Αλλά εάν τα όργανα του κόμματος, αν η Κεντρική Επιτροπή στην οποία θα μιλήσω την προσεχή εβδομάδα, θεωρούν ότι έχω κάνει τόσα λάθη, βεβαίως να κάνουν αποδεκτή την παραίτησή μου. Να την κάνουν αποδεκτή. Και βεβαίως επειδή έχω εκλεγεί από συνέδριο, θα πρέπει να συνεδριάσει και το συνέδριο, η συλλογικότητα δηλαδή του κόμματος, τα μέλη του κόμματος, και να αποφασίσουν. Διότι δεν υπάρχουν άλλες διαδικασίες. Και επειδή εγώ αισθάνομαι “στρατιώτης” στην υπόθεση αυτή, όχι μόνο γιατί ίδρυσα -μαζί με άλλους βέβαια- τη ΔΗΜΑΡ, αλλά πάντοτε από τη θέση του στρατιώτη, αναζητώ την παρουσία μου στη συλλογικότητα του κόμματός μου».

«Θέλω να πιστεύω ότι μια στοιχειώδης σοβαρότητα επιβάλλει η παραίτηση να είναι οριστική και αμετάκλητη. Είναι πολύ δευτερεύον για την κοινωνία ποιος θα είναι αρχηγός του 1%», δήλωσε λίγο αργότερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου.

Αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα, ο κ. Οικονόμου επισήμανε: «Η είσοδος στην κυβέρνηση τότε έφερε αντιδράσεις. Θυμίζω ότι ήμασταν 17 βουλευτές και αποχώρησαν τρεις, μείναμε 14. Έφυγαν και κάποια στελέχη, του κομματικού μηχανισμού. Υπήρχαν αντιδράσεις, αλλά θυμάμαι ότι μετά από ένα χρόνο στην κυβέρνηση, που ήταν μια δύσκολη απόφαση αυτή, γιατί ήταν τέτοια η εντολή που είχαμε λάβει -μιλάγαμε για την “κυβερνώσα Αριστερά” και ότι πήραμε “εντολή για λύση”- αλλά τα ποσοστά που παίρναμε στις δημοσκοπήσεις ήταν 5-6%. Όταν αποχωρήσαμε, φτάσαμε στο 1- 1,5%. Νομίζω ότι ήταν λάθος κίνηση η αποχώρηση από την κυβέρνηση».

Εξέφρασε, τέλος, την άποψη πως δεν πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, σημειώνοντας: «Πιστεύω ότι δεν πρέπει να γίνει αφορμή για εκλογές η εκλογή ΠτΔ. Και πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει πρόσωπο που να έχει τη συναίνεση των πολιτικών πτερύγων της Βουλής και να μπορέσει να συνεχίσει και να ολοκληρωθεί ο κύκλος που ξεκίνησε το 2012, να τελειώσει το 2016. Ο κ. Κουβέλης είναι ένα σεβαστό πολιτικό πρόσωπο, το οποίο μπορεί να υπάρξει σε κάθε πολιτική πρόταση, για κάθε πολιτικό αξίωμα».

Γ. Πανούσης: Χρειάζεται μεταβατικός πρόεδρος
«Πρέπει να αναλάβει τη ΔΗΜΑΡ, ένας interim (σ.σ. μεταβατικός), ένας άνθρωπος με εμπειρία, ο οποίος θα αναλάβει για δύο χρόνια και θα την οδηγήσει εκεί όπου θα την οδηγήσει και να την παραδώσει στη νέα γενιά. Εγώ είμαι υπέρ της νέας γενιάς» δήλωσε ο βουλευτής Γιάννης Πανούσης στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα.

«Ένας άνθρωπος, όταν λέει παραιτούμαι, σημαίνει ότι παραιτείται. Είναι προσωπική του επιλογή και δεν του είπε κανείς να παραιτηθεί. Αν θεωρεί ότι ένα όργανο που ξέρουμε εξαρχής ότι σε όλα τα κόμματα ελέγχεται από τον πρόεδρο θα του πει “όχι, δεν τη δεχόμαστε” νομίζω ότι κάνει κακό στον ίδιο», είπε ο κ. Πανούσης και πρόσθεσε ότι «πρέπει ο Φώτης Κουβέλης να γίνει ο ηγέτης της Κεντροαριστεράς. Γύρω από το όνομά του να μαζευτούν όλοι. Ή να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο ρόλος του να πας σε 30- 40 ανθρώπους που θα μαζευτούν σε ένα κόμμα, τι αλλάζει από το 1,2%;».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Ο Φώτης Κουβέλης υποβάλει την παραίτηση του

Θέμα παραίτησης Κουβέλη θέτει ο Γρηγόρης Ψαριανός

Εσωκομματικές διεργασίες στη ΔΗΜΑΡ μετά την εκλογική αποτυχία