KPMG: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Έρευνας Αποδοχών και Παροχών για το 2018

KPMG: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Έρευνας Αποδοχών και Παροχών για το 2018
Το ποσοστό των αυξήσεων το 2018 κινήθηκε στο 1,5% (διάμεσος), ενώ οι προβλέψεις για το 2019 προσδιορίζουν το ποσοστό αυτό στο 2% (διάμεσος) σύμφωνα με την έρευνα.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Μαρτίου η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Έρευνας Αποδοχών και Παροχών για το 2018 από την KPMG στην Ελλάδα, στο ξενοδοχείο Theoxenia Palace Hotel. H ετήσια αυτή έρευνα διεξάγεται από την KPMG σε συνεργασία με ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους της ελληνικής αγοράς. Γενικοί Διευθυντές, Οικονομικοί Διευθυντές, Διευθυντές Ανθρώπινου Δυναμικού και άλλα στελέχη που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, αξιοποιούν την έρευνα για τη διαμόρφωση πολιτικής αποδοχών και παροχών για τους εργαζομένους τους, για την αντικειμενική αξιολόγηση του υφιστάμενου συστήματος αποδοχών και παροχών, καθώς και για τον καθορισμό των ετήσιων αυξήσεων.

Παρουσία 170 και πλέον συμμετεχόντων, η Βερώνη Παπατζήμου, Γενική Διευθύντρια του τμήματος Υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού της KPMG καλωσόρισε τους προσκεκλημένους στην παρουσίαση της έρευνας και επισήμανε πως η KPMG διεξάγει την έρευνα για 26η συνεχή χρονιά, κατέχοντας ηγετική θέση στην ελληνική αγορά αναφορικά με την αποτύπωση τάσεων σε θέματα αποδοχών και παροχών.

Τη σκυτάλη πήραν οι Τόνια Παρίση, Διευθύντρια του τμήματος Υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού της KPMG και Αλεξάνδρα Φασιά, Ανώτερη Επιβλέπουσα Σύμβουλος του τμήματος Υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού της KPMG, οι οποίες παρουσίασαν τα κύρια ευρήματα και πρόσθετες αναλύσεις με βάση τα στοιχεία της φετινής έρευνας, καθώς και σχετικές τάσεις/προβλέψεις για το 2019.

Μεταξύ άλλων, τα σημαντικότερα στοιχεία που προέκυψαν για το 2018 ήταν τα εξής:

  • Υψηλότερες μεταβλητές αποδοχές καταβλήθηκαν κατά μέσο όρο από τις ξένες εταιρείες το 2018 για την απόδοση της προηγούμενης χρονιάς σε όλα σχεδόν τα επίπεδα θέσεων.
  • 20% των εταιρειών προχώρησε σε μείωση θέσεων εργασίας την προηγούμενη χρονιά. Η μείωση αυτή επηρέασε κυρίως εργαζομένους 36-45 ετών που ανήκαν στις κατηγορίες μεσαίων διοικητικών στελεχών και διοικητικού προσωπικού.
  • 24% των εταιρειών έδωσαν αυξήσεις το 2018 σε όλους τους εργαζομένους τους και 50% του δείγματος μόνο σε επιλεγμένες κατηγορίες εργαζομένων. Το ποσοστό των αυξήσεων το 2018 κινήθηκε στο 1.5% (διάμεσος), ενώ οι προβλέψεις για το 2019 προσδιορίζουν το ποσοστό αυτό στο 2% (διάμεσος).
  • 60% των εταιρειών παρέχει ιδιωτικό πρόγραμμα συνταξιοδότησης σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων. Η πλειοψηφία των προγραμμάτων είναι καθορισμένης συνεισφοράς και προβλέπουν δυνατότητα προαιρετικής συνεισφοράς και από την πλευρά του εργαζομένου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις Αλίκη Παπαδοπούλου, Δικηγόρο, συνεργάτη της ανεξάρτητης Δικηγορικής Εταιρείας «Κ. Παπακωστόπουλος και Συνεργάτες (CPA Law)», μέλος του διεθνούς νομικού και φορολογικού δικτύου της KPMG και Βάγια Καραμήτρου, Υποδιευθύντρια του Φορολογικού τμήματος της KPMG, οι οποίες αναφέρθηκαν στο νέο καθεστώς των αμοιβών του Διοικητικού Συμβουλίου, ενόψει της αναμόρφωσης του εταιρικού νόμου. Ειδική αναφορά έγινε στο θέμα της ανάγκης ύπαρξης πολιτικής αποδοχών, αλλά και στις νέες εκτεταμένες υποχρεώσεις δημοσιότητας, από πλευράς της εκάστοτε εταιρείας.