Κραχ στο ρωσικό χρηματιστήριο στη σκιά της ρωσικής εισβολής – Καταρρέει το ρούβλι

Κραχ στο ρωσικό χρηματιστήριο στη σκιά της ρωσικής εισβολής – Καταρρέει το ρούβλι
epa06840582 An elder Chinese investor watches an electronic board showing the stock index and prices at a securities brokerage house in Beijing, China, 26 June 2018. The Shanghai composite index closed at 2,844.51, down 0.52 percent. The Shenzhen composite index closed at 9,339.37, up 0.16 percent. EPA/WU HONG
Ρωσικό χρηματιστήριο και ρούβλι κατρακυλούν.

Bουτιά καταγράφουν τόσο το ρωσικό χρηματιστήριο όσο και το ρούβλι, στη σκιά της εισβολής στην Ουκρανία. 

Ειδικότερα,  το χρηματιστήριο της Μόσχας άνοιξε και πάλι σήμερα ύστερα από την προσωρινή αναστολή των συναλλαγών, σημειώνοντας βουτιά σχεδόν 14%, ύστερα από την στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας. Ο δείκτης Moex (σε ρούβλια) κατέγραψε πτώση 13,97% ενώ ο δείκτης RTS (σε δολάρια) σημείωσε βουτιά 20,16%.

Την ίδια στιγμή, το δολάριο ενισχύεται περισσότερο από 10% έναντι του ρωσικού νομίσματος, στέλνοντας το ρούβλι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Στις 8:40 π.μ., το ρούβλι διαπραγματευόταν στα 89,8903 έναντι του δολαρίου στη Μόσχα, με το δολάριο να ενισχύεται κατά 10,45% έναντι του από την προηγούμενη μέρα. Η Μόσχα ανέστειλε τις συναλλαγές σε όλες τις αγορές της.

Υπενθυμίζεται πως ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν κήρυξε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» νωρίς το πρωί της Πέμπτης, μόλις δύο ημέρες μετά την αποστολή στρατευμάτων στις αποσχισθείσες ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας στο Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ. Ο αριθμός των ρωσικών στρατευμάτων στα ρωσοουκρανικά σύνορα ανέρχεται σε 150.000.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ανέφερε λίγο μετά τις 7 το πρωί τοπική ώρα ότι η Ρωσία έχει αρχίσει να βομβαρδίζει μονάδες της Ουκρανίας στα ανατολικά της χώρας. Η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας δήλωσε ότι απέκρουσε αεροπορική επίθεση.

Το ΝΑΤΟ πρόκειται να πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση ως απάντηση στην εισβολή. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καταδίκασε τις ενέργειες του Πούτιν, δεσμευόμενος να επιβάλει «σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία».

«Ο Πούτιν επέλεξε έναν δρόμο καταστροφής», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον. Η επίθεση έκανε τις αγορές περιουσιακών στοιχείων σε κρίση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ και της Ευρώπης διαπραγματεύονται στο κόκκινο ενώ οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν. Το πετρέλαιο Brent ξεπέρασε τα 100 δολάρια για πρώτη φορά από το 2014.

Διαβάστε ακόμη:

LIVE Blog: Γενικευμένη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία

Ρωσική εισβολή: Εκτίναξη σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, «βουτιά» στα futures

Οι πρώτες παρενέργειες από το μέτωπο στην Ουκρανία – Η Rocket αποχωρεί αιφνιδίως από Ελλάδα και Ευρώπη

Η στιγμή που ο Πούτιν ανακοινώνει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία