«Κρυφό» έλλειμα 8 δισεκατομμυρίων στα Ταμεία

«Κρυφό» έλλειμα 8 δισεκατομμυρίων στα Ταμεία
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Απειλή για τον δημοσιονομικό σχεδιασμό και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το Ασφαλιστικό είναι ο μεγάλος «πονοκέφαλος» της κυβέρνησης και του Υπουργείου Εργασίας, καθώς σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή» το κρυφό έλλειμμα των ταμείων ανέρχεται στα 8 δισεκατομμύρια ευρώ, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τον δημοσιονομικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, όσο και τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.

Πιο συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή περιμένουν το «πράσινο φως» 300.000 συνταξιοδοτικές αιτήσεις, των οποίων η δαπάνη εκτιμάται σε 4 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ο χρόνος αναμονής κυμαίνεται από 12 έως και 24 μήνες. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να προσδιορίσει και να θεσπίσει ισοδύναμα μέτρα για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της εφαρμογής των αποφάσεων του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές σε συντάξεις από το 2012 και μετά. Το κόστος αυτός υπολογίζεται τουλάχιστον στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σε αυτό το «κρυφό» χρέος το ρεπορτάζ της εφημερίδας προσθέτει επίσης τις οφειλές των Ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ (της τάξης του 1,7 δισ. ευρώ) αλλά και προς τους πρώην οργανισμούς Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας (327,2 εκατ. ευρώ), για εισφορές που πληρώνονται από τους ασφαλισμένους αλλά δεν αποδίδονται στους οργανισμούς.