Κρυπτονομίσματα, μετοχές και ομόλογα καταρρέουν εν μέσω φόβων ότι ο πληθωρισμός θα συμπιέσει την παγκόσμια ανάπτυξη

Κρυπτονομίσματα, μετοχές και ομόλογα καταρρέουν εν μέσω φόβων ότι ο πληθωρισμός θα συμπιέσει την παγκόσμια ανάπτυξη

του Bernhard Warner

Από το Τόκιο έως το Σαν Φρανσίσκο, οι επενδυτές πουλάνε, πουλάνε και …πουλάνε με γοργούς σήμερα Δευτέρα, καθώς φοβούνται ότι το πληθωριστικό κύμα που βυθίζει τα χαρτοφυλάκια θα μετατραπεί σε …τσουνάμι.

Από την Παρασκευή, που σημειώθηκε η εκπληκτικά υψηλή μέτρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI – consumer price index), κατά την οποία ο πληθωρισμός έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, οι παγκόσμιοι επενδυτές έχουν σπεύσει προς την έξοδο, υποθέτοντας ότι οι υψηλότερες τιμές θα βυθίσουν μεγάλο μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου σε ύφεση, καθώς οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις παντού θα αρχίσουν να υποχωρούν.

Η BofA Securities προειδοποίησε την Παρασκευή ότι δεν υπάρχει «πουθενά να κρυφτούν» οι επενδυτές καθώς ο πληθωρισμός εισχωρεί σε κάθε γωνιά της οικονομίας. Τα λόγια αυτά κρέμονταν και πάλι πάνω από τις αγορές σήμερα το πρωί. Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, οι επενδυτές ξεφορτώνονται τα ομόλογα, ξεφορτώνονται τα κρυπτονομίσματα και περιορίζουν και τα χαρτοφυλάκια μετοχών τους.

Τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης δέχονται πυρά, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq να υποχωρούν κατά 2,3% σήμερα το πρωί, γεγονός που συνεπάγεται πτώση σχεδόν 6% σε διάρκεια δύο ημερών.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές κινούνται στο κόκκινο, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ασίας προς τα κάτω. Ο δείκτης αναφοράς Europe Stoxx 600 υποχώρησε κατά 1% στο άνοιγμα, καθώς το ευρώ κατέρρεε και η απόδοση των ομολόγων εκτινάχθηκε λόγω των ανησυχιών ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να αυξήσουν τα επιτόκια πιο επιθετικά για να ελέγξουν την άνοδο των τιμών.

Συνολικά, οι αγορές φαίνεται να πλήττονται από τους φόβους των επενδυτών που συνδέονται με τα δεδομένα του πληθωρισμού.

Οι χειρότερες επιδόσεις εντοπίζονται στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Το Bitcoin και το Ether της Ethereum σημείωσαν πτώση κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, καθώς οι επενδυτές αποσύρονται από όλα τα crypto με τον πληθωρισμό στα ύψη. Το πρωί της Δευτέρας, το Bitcoin έπεσε κάτω από τα 25.000 δολάρια, ένα επίπεδο που είχε να δει εδώ και 18 μήνες.

Το …μακελειό στις αγορές προετοιμάζει τους επενδυτές για μια ευμετάβλητη περίοδο ενόψει της συνεδρίασης της FOMC την Τετάρτη. Η Wall Street αναμένει τώρα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες αυτή την εβδομάδα και στην επόμενη συνεδρίαση –  θα πρόκειται για την τρίτη αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης στη σειρά.

Η Goldman Sachs αναθεώρησε την πρόβλεψή της για τις αυξήσεις των επιτοκίων, προβλέποντας ότι η Fed θα προχωρήσει σε άλλες τρεις αυξήσεις 50 μονάδων βάσης στις επόμενες τρεις συνεδριάσεις καθορισμού των επιτοκίων. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Lawrence Summer, ο οποίος προειδοποιεί εδώ και μήνες για τις τιμές, δήλωσε ότι οι επενδυτές θα μπορούσαν να δουν ακόμη και μια αύξηση έως και 75 μονάδες βάσης, καθώς η Fed προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, άποψη που συμμερίζονται οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank.

Αυτού του είδους η απαισιοδοξία τροφοδοτεί ένα δραματικό ξεπούλημα. Οι αποδόσεις του 10ετούς κρατικού ομολόγου έχουν εκτοξευθεί κατά 15 μονάδες βάσης από το πρωί της Παρασκευής και το δολάριο έχει απογειωθεί έναντι άλλων παγκόσμιων νομισμάτων. Σήμερα το πρωί, το ιαπωνικό γεν έφτασε σε χαμηλό 24 ετών έναντι του δολαρίου.

Και όλη αυτή η ιστορία του πληθωρισμού δύσκολα μοιάζει να μπορεί να υποχωρήσει, ιδιαίτερα καθώς βραχυπρόθεσμα αναμένονται και νέα στοιχεία που θα παρατείνουν τον προβληματισμό.

Πηγή: Fortune.com