Κρυπτονομίσματα: Πού είναι ο πάτος για το Bitcoin και οι προϋποθέσεις ανόδου για την αγορά

Κρυπτονομίσματα: Πού είναι ο πάτος για το Bitcoin και οι προϋποθέσεις ανόδου για την αγορά
Photo: pixabay.com
Το Bitcoin έχει υποχωρήσει περισσότερο από 70% από το ιστορικό υψηλό του τον Νοέμβριο

Πιθανή βελτίωση των μακροοικονομικών παραγόντων, ένα συγκεκριμένο μοτίβο συναλλαγών και περαιτέρω εκτόξευση εταιρικών κερδών και projects θα μπορούσαν να είναι τα βασικά συστατικά για μια άνοδο στο Bitcoin, είπαν παράγοντες του κλάδου στο CNBC.

Το Bitcoin έχει υποχωρήσει περισσότερο από 70% από το ιστορικό υψηλό του τον Νοέμβριο, με περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια να έχουν εξαϋλωθεί από την αγορά.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το bitcoin διαπραγματεύεται σε ένα στενό εύρος μεταξύ 19.000 και 22.000 δολαρίων, χωρίς κανένα σημαντικό ανοδικό καταλύτη, ενώ οι traders προσπαθούν να διαγνώσουν πού είναι ο… πάτος.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι παράγοντες που μπορεί να βοηθήσουν για να γίνει αντιληπτό το κατώφλι διολίσθησης στα κρυπτονομίσματα είναι:

Η βελτίωση των μακροοικονομικών δεδομένων: Το Bitcoin έχει πληγεί από τον αυξανόμενο πληθωρισμό που ανάγκασε την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια, γεγονός που έχει πλήξει περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, όπως οι μετοχές.

Τα κρυπτονομίσματα παρουσιάζουν συσχέτιση με το χρηματιστήριο των ΗΠΑ και υποχωρούν παράλληλα με τις μετοχές.

Υπάρχουν επίσης φόβοι για ύφεση, αλλά μια βελτιωμένη μακροοικονομική εικόνα θα μπορούσε να βοηθήσει την αγορά να βρει τον δρόμο της.

«Νομίζω ότι εάν ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο, η οικονομία είναι υπό έλεγχο, δεν υπάρχει πραγματικά σοβαρή ύφεση, η αγορά θα σταθεροποιηθεί», δήλωσε στο CNBC ο CK Zheng, συνιδρυτής του hedge fund ZX Squared που εστιάζει στα κρυπτονομίσματα.

Εάν υπάρξουν ενδείξεις ότι η οικονομία και ο πληθωρισμός «τίθενται υπό έλεγχο», αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει την αγορά κρυπτονομισμάτων να βρει πάτο, σύμφωνα με τον Vijay Ayyar, αντιπρόεδρο εταιρικής ανάπτυξης και διεθνές στο χρηματιστήριο κρυπτογράφησης Luno.

«Μια ανατροπή στην πολιτική της Fed και η επακόλουθη κορύφωση του DXY [δείκτης δολαρίου] θα βοηθούσαν στον καθορισμό ενός πραγματικού κατώτατου επιπέδου, πιστεύουμε ότι αυτό είναι πιθανό να συμβεί στη συνεδρίαση του Jackson Hole στο τέλος του καλοκαιριού», δήλωσε ο James Butterfill της Coinshares.

Η απομόχλευση φτάνει στο τέλος της; Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του πιο πρόσφατου κύκλου έκρηξης και κατάρρευσης στην αγορά ήταν η ποσότητα μόχλευσης στο σύστημα και το domino effect που έχει προκαλέσει: Πρώτον, υπήρξαν πλατφόρμες δανεισμού που υπόσχονταν στους ιδιώτες επενδυτές υψηλές αποδόσεις εφόσον τους έδιναν τα κρυπτονομίσματά τους. Μία από αυτές τις εταιρείες είναι η Celsius, η οποία τον περασμένο μήνα αναγκάστηκε να σταματήσει τις αναλήψεις καθώς αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας, ενώ χθες κατέθεσε αίτημα προστασίας από τους πιστωτές στη SEC: 

Μια άλλη εταιρεία που υπογραμμίζει το πρόβλημα της υπερβολικής μόχλευσης ήταν το hedge fund Three Arrows Capital ή 3AC, το οποίο ήταν γνωστό για τα long στοιχήματά του στον κλάδο.

Η 3AC έχει μια εκτενή λίστα αντισυμβαλλομένων με τους οποίους είναι συνδεδεμένη και από τους οποίους έχει δανειστεί χρήματα. Ένας από αυτούς ήταν η Voyager Digital, που κατέθεσε αίτηση πτώχευσης μετά την αθέτηση πληρωμών της 3AC για περίπου 670 εκατομμύρια δολάρια.

Ένας αριθμός άλλων εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των BlockFi και Genesis, φέρεται να είχαν έκθεση στο 3AC. Η Three Arrows Capital είναι πλέον σε εκκαθάριση. «Η διαδικασία απομόχλευσης δεν γνωρίζουμε αν έχει ολοκληρωθεί ή όχι. Νομίζω ότι βρισκόμαστε ακόμα στη διαδικασία απομάκρυνσης των αδύναμων παικτών», είπε ο Zheng, προσθέτοντας ότι όταν δεν υπάρχουν άλλες εκπλήξεις με εταιρείες να καταρρέουν, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει την αγορά να σταματήσει να υποχωρεί..

Μοτίβο συναλλαγών: Ο Ayyar της Luno εξήγησε μερικά από τα μοτίβα συναλλαγών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον καθορισμό του πυθμένα για την αγορά. Είπε ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένα «κερί συνθηκολόγησης», όπου η τιμή του bitcoin πέφτει και οι επενδυτές «σκουπίζουν τα τελευταία αδύναμα χέρια που έχουν απομείνει», πριν η αγορά «ανέβει δυναμικά».

Εάν συμβεί αυτό, αυτό σημαίνει ότι «η ρευστότητα είναι πλέον στο κόκκινο και η αγορά είναι τώρα έτοιμη να ανέβει ξανά», είπε ο Ayyar. Σημείωσε ότι αυτό συνέβη τον Μάρτιο του 2020, όταν το bitcoin έπεσε περισσότερο από 30% σε μια μέρα, προτού αρχίσει να ανεβαίνει σταθερά τις επόμενες εβδομάδες. Σε αυτή την περιπτωση το Bitcoin θα μπορούσε να κατρακυλήσει στις 13.000 δολ., εκτός αν παρέμβουν οι θεσμικοί.