Κρις Σπύρου: Kαταστροφική η πορεία Τραμπ, ασυγχώρητο σφάλμα η συμφωνία για «Βόρεια Μακεδονία»

Κρις Σπύρου: Kαταστροφική η πορεία Τραμπ, ασυγχώρητο σφάλμα η συμφωνία για «Βόρεια Μακεδονία»

Όλα όσα αποκάλυψε στο Fortune, για τη συμφωνία των Πρεσπών, τη θητεία Τραμπ, τις επενδύσεις στην Ελλάδα και τις προκλήσεις του Ερντογάν.

Τη θερμή στήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα διαχρονικά τονίζει σε συνέντευξή του στο Fortune, ο Κρις Σπύρου, τέως Βουλευτής και Πρόεδρος των Δημοκρατικών της Βουλής της Πολιτείας του Νιού Χάμσαϊρ, στις ΗΠΑ. Κατά τον κ. Σπύρου, οι «πολιτικοί ηγέτες των ΗΠΑ, είτε είναι στο Κοινοβούλιο, είτε στο Λευκό Οίκο, πάντα αισθάνονται ότι η Ελλάδα είναι η καλύτερη και η πιο έμπιστη σύμμαχος της Αμερικής στην Ευρώπη».

Με καταγωγή από την Καρδίτσα, ο ίδιος έφυγε από την Ελλάδα σε νεαρή ηλικία και με εφόδιο τις ικανότητές του και τις σπουδές του στις Πολιτικές Επιστήμες, εξελέγη στη Βουλή της πολιτείας του Νιου Χάμσαϊρ το 1971. Μετέπειτα απέκτησε ηγετική θέση στη Βουλή των Αντιπροσώπων, έγινε πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος στο Νιου Χάμσαϊρ, ενώ όταν έλαβε το χρίσμα του κυβερνήτη για την Πολιτεία το 1984, «ανήλθε» στο ανώτερο πολιτικό σκαλοπάτι που έφτασε ποτέ Έλληνας ομογενής που γεννήθηκε στην Ελλάδα.

Το 1994 εξελέγη Πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης στην Αθήνα και το 2005 ψηφίστηκε Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας. Από την αρχή της πολιτικής του καριέρας έως και σήμερα δεν έπαψε ποτέ να προωθεί τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Παρέμβαση στο Μακεδονικό ζήτημα

Παίρνοντας θέση όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας και Σκοπίων για την ονομασία της ΠΓΔΜ, ο κ. Κρις Σπύρου απέστειλε στις 25 Ιανουαρίου του 2018, μία δεκασέλιδη επιστολή προς τον Μάθιου Νίμιτς, ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, εξηγώντας του πως οι προτάσεις του για την ονομασία των Σκοπίων -οι οποίες περιείχαν τον όρο «Μακεδονία»- είναι «ανιστόρητες και ανεφάρμοστες». Σήμερα, έπειτα από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο ίδιος δήλωσε πως την τελευταία λέξη για την ονομασία της ΠΓΔΜ θα την έχουν τα Ηνωμένα Έθνη.

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή πίσω στο 1993 ο κ. Σπύρου τόνισε ότι «η τότε ελληνική κυβέρνηση έδωσε προσωρινά ονομασία στην περιφέρεια του Βαρδάσκα της Γιουγκοσλαβίας, η οποία εμπεριείχε τη λέξη “Μακεδονία”». Χαρακτήρισε, μάλιστα, την κίνηση αυτή ως «ένα πολιτικό και ασυγχώρητο σφάλμα της τότε ελληνικής κυβέρνησης».

Κατά τον Κρις Σπύρου, η χρήση του όρου «Βόρεια Μακεδονία» προϋποθέτει και την ύπαρξη μιας «Νότιας Μακεδονίας». Εάν τελικώς λάβει επίσημα την ονομασία αυτή η ΠΓΔΜ, από τα Ηνωμένα Έθνη, το ερώτημα που θα γεννηθεί θα είναι τότε «πού είναι η Νότια Μακεδονία;».

Όπως ο ίδιος υποστηρίζει, «ούτε ένα χιλιοστό, ούτε μία πιθαμή, ούτε ένα στρέμμα του περιεχομένου των σημερινών συνόρων της ΠΓΔΜ ποτέ στην ιστορία δεν περιείχε μέρος της Μακεδονίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ποτέ».

Επιπλέον, υπενθυμίζει πως το γεγονός ότι η ΠΓΔΜ δεν μπορεί να λάβει ονομασία που να περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», επιβεβαιώνει και το γράμμα που έστειλαν στον Μπαράκ Ομπάμα 400 παγκόσμιοι ιστορικοί και ερευνητές με επικεφαλής τον Στίβεν Μίλερ, λέγοντάς του ότι «η αναγνώριση των Σκοπίων ως “Δημοκρατία της Μακεδονίας” από τον Τζορτζ Μπους ήταν το μεγαλύτερο παγκόσμιο ιστορικό έγκλημα».

Το Αιγαίο κάτω από την «προστατευτική ομπρέλα» των ΗΠΑ

O κ. Σπύρου, σχολίασε και την προκλητική στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο, λέγοντας πως «ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν μπορεί να επέμβει στο Αιγαίο, καθώς βρίσκεται υπό την προστατευτική ομπρέλα του “τρίγωνου συμμαχίας” Ελλάδας-ΗΠΑ-Ισραήλ. Το Αιγαίο και η Μεσόγειος είναι επαρκώς προστατευμένα τόσο από τα συμφέροντα του Τελ Αβίβ, όσο και από τα συμφέροντα της Ουάσινγκτον στην Ευρώπη». Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Κρις Σπύρου ο αμερικανικός Τύπος, αλλά και η πολιτική ηγεσία της Αμερικής και ιδιαίτερα του Αμερικανικού Κοινοβουλίου, έχουν πολύ χαμηλή εμπιστοσύνη στην Τουρκία.

«Στόχος να λειτουργήσει ξανά η Αγία Σοφία»

Ως πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγία Σοφίας, ο Κρις Σπύρου έχει καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες προκειμένου η Αγία Σοφία να επανέλθει στην αρχική της υπόσταση, ως «ελεύθερη και λειτουργούσα χριστιανική εκκλησία».

«Μετά την προσφυγή μας στο δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, μας απάντησαν ότι δεν είχαμε εξαντλήσει όλες τις νομικές δυνατότητες το 2010. Τώρα, είμαστε έτοιμοι και νομικά να καταθέσουμε την επίσημη αίτηση ίδρυσης της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, με σκοπό να λειτουργήσει ξανά η ιστορική εκκλησία. Κανένας πολιτικός ηγέτης δεν έχει δικαίωμα να προσδιορίζει τη χρήση ιερών χώρων, να λειτουργεί θρησκευτικούς ναούς και να διορίζει ιερείς και ιεράρχες. Εάν τελικώς ο Ερντογάν δεν συμφωνήσει στη λειτουργία της Αγίας Σοφίας, τότε θα πάμε στα δικαστήρια της Τουρκίας, κι εάν τότε δεν λάβουμε το «πράσινο φως» από εκεί θα απευθυνθούμε στο δικαστήριο του Στρασβούργου. Ο Ερντογάν πρέπει να ντρέπεται που αφαιρεί το δικαίωμα από τους χριστιανούς να προσεύχονται στην Αγία Σοφία».

Η σχέση του με τη Χίλαρι και η υπόθεση «νοθείας» των αμερικανικών εκλογών

Θερμός υποστηρικτής και στενός φίλος επί χρόνια της Χίλαρι Κλίντον, ο Κρις Σπύρου έπαιξε σημαντικό ρόλο στην υποψηφιότητά της για την προεδρία των ΗΠΑ: «Ήταν τραγικό το γεγονός ότι οι Ρώσοι ανακατεύτηκαν στο αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών και θεωρώ πως όταν τελειώσουν οι έρευνες θα φανεί η αλήθεια. Η Χίλαρι είναι η απόδειξη ότι οι γυναίκες μπορούν να κυβερνήσουν τον κόσμο, καθώς έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία απέναντι σε θέματα πολέμου, μεταναστευτικού, ειρήνης και κοινωνίας. Η Χίλαρι θα παραμείνει όλη της τη ζωή αφοσιωμένη στα κοινά, είναι πραγματική Δημοκράτισσα», αναφέρει.

Σχολιάζοντας τη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ, έπειτα από ενάμιση χρόνο στη διακυβέρνηση των ΗΠΑ, ο κ. Σπύρου υποστηρίζει πως αποτελεί μεγάλο λάθος του να επιτίθεται κατά των συμμάχων, χαρακτηρίζοντάς τον ως έναν πολιτικό «χωρίς γνώσεις και ευαισθησίες». Παράλληλα, χαρακτήρισε την έως τώρα πορεία του Αμερικανού προέδρου στον Λευκό Οίκο, «καταστροφική», προσθέτοντας πως την περίοδο των εκλογών «κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τη νίκη του, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που απογοητεύτηκαν με το αποτέλεσμα, θεωρώντας πως ο ίδιος δεν είχε καμία σχέση με την πολιτική».

Κεφάλαιο Ελλάδα: Είναι η κατάλληλη στιγμή για επενδύσεις;

Όπως έχουν υποστηρίξει σημαντικοί παράγοντες των ΗΠΑ, μεταξύ αυτών και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, το ενδιαφέρον των Αμερικανών επενδυτών για τη χώρα μας είναι έντονο. Πόσο εύκολο, όμως, είναι να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα και τι θα έπρεπε να αλλάξει για να διευκολυνθούν οι επιχειρηματίες που θέλουν να έρθουν για επενδύσεις; Ο Κρις Σπύρου απαντά πως για να υπάρξουν «μόνιμες» επενδύσεις στην Ελλάδα θα πρέπει αρχικά να γίνει μία ήρεμη οικονομική προώθηση, να αρθούν τα capital controls, καθώς και να αποκτήσει η χώρα ένα λογικό, σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Καταλήγοντας, ο κ. Σπύρου διαπιστώνει πως «η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι το κέντρο της υγείας και της τεχνολογίας και παρ’ όλα αυτά οι νέοι φεύγουν, αναζητούν καλύτερες συνθήκες εργασίας και διαπρέπουν στο εξωτερικό. Πρέπει να αλλάξει το σύστημα της χώρας, μόνο έτσι θα γίνουν σοβαρές επενδύσεις που θα κρατήσουν τους νέους επιστήμονες στη χώρα».