Κρίση στις σχέσεις Τουρκίας–Αιγύπτου με απελάσεις πρεσβευτών

Ερντογάν: «Δεν θα σεβαστώ ποτέ εκείνους που ανήλθαν στην εξουσία με πραξικόπημα»

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση έδωσε το Σάββατο εντολή να απελαθεί άμεσα ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Κάιρο, μετά τις δηλώσεις Ερντογάν ότι «η αιγυπτιακή κυβέρνηση καταπιέζει τους ισλαμιστές». Η Άγκυρα απάντησε κηρύσσοντας τον πρεσβευτή της Αιγύπτου στην Τουρκία «ανεπιθύμητο πρόσωπο».

Μάλιστα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να σεβαστεί «ποτέ» τους κυβερνώντες που τοποθέτησε ο αιγυπτιακός στρατός, μετά την απέλαση του τούρκου πρεσβευτή από την Αίγυπτο. «Δεν πρόκειται να σεβαστώ ποτέ εκείνους που ανήλθαν στην εξουσία με πραξικόπημα», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους.«Δεν σεβόμαστε ποτέ εκείνους που δεν σέβονται τα κυρίαρχα δικαιώματα των λαών», πρόσθεσε.

Και οι δύο χώρες θα εκπροσωπούνται στην πρωτεύουσα η μία της άλλης σε επίπεδο επιτετραμμένου–ουσιαστικά ο δεύτερος στην ιεραρχία της πρεσβείας.

Η Τουρκία έχει αναδειχθεί σε έναν από τους δριμύτερους επικριτές στον κόσμο της ανατροπής του Μόρσι, χαρακτηρίζοντας την ένα «ανεπίτρεπτο πραξικόπημα». Η Μουσουλμανική Αδελφότητα του Μόρσι, η οποία πραγματοποιεί διαδηλώσεις με αίτημα την επαναφορά του στην εξουσία, έχει στενούς δεσμούς με το κόμμα του τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν, το ΑΚ.

Διαβάστε ακόμη: Απόπειρα δολοφονίας κατά του Ερντογάν