Κρίση στις σχέσεις Βρυξελλών – Ρώμης

Κρίση στις σχέσεις Βρυξελλών – Ρώμης

Η δημοσίευση της επιστολής Κατάινεν στην κυβέρνηση Ρέντσι για τον ιταλικό προϋπολογισμό προκάλεσε την αντίδραση του Μπαρόζο.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επέκρινε σφοδρά σήμερα την πρωτοβουλία της Ιταλίας να δώσει στη δημοσιότητα μια επιστολή των υπηρεσιών του με την οποία ζήτησε διευκρινίσεις από τη Ρώμη για το σχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού για το 2015, ο οποίος κατά τις Βρυξέλλες παρουσιάζει «σημαντική απόκλιση» όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους.

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής η Ιταλία αποφάσισε να δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Γιούρκι Κατάινεν που αφορούσε τον ιταλικό προϋπολογισμό. Αυτή η «μονομερής» απόφαση επικρίθηκε έντονα στις Βρυξέλλες.

Εκτός από την Ιταλία, άλλες τέσσερις χώρες έλαβαν παρόμοιες επιστολές από την Επιτροπή: η Γαλλία, η Αυστρία, η Σλοβενία και η Μάλτα. Μόνο η Ιταλία όμως δημοσιοποίησε το κείμενο.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν βλέπει θετικά αυτή τη δημοσιοποίηση διότι επί του παρόντος διεξάγουμε ανεπίσημες συζητήσεις με διάφορες κυβερνήσεις. Πιστεύουμε ότι είναι προτιμότερο να γίνονται αυτού του είδους οι συζητήσεις σε ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης» είπε ο Μπαρόζο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Έχουμε τη νομική υποχρέωση να ενημερώνουμε τις κυβερνήσεις όταν υπάρχουν αμφιβολίες όσον αφορά τη συμμόρφωση των προϋπολογισμών τους με τους (ευρωπαϊκούς) κανονισμούς», εξήγησε.

Στην επιστολή της, με ημερομηνία 22 Οκτωβρίου, η Επιτροπή ζητά από τη Ρώμη να της εξηγήσει μέχρι την Παρασκευή τους λόγους αυτής της δημοσιονομικής απόκλισης και τι σκοπεύει να κάνει για να τηρήσει τους κανονισμούς. Ο ιταλικός προϋπολογισμός προβλέπει έλλειμμα λίγο χαμηλότερο από 3% -σε αντίθεση με τον γαλλικό- όμως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θεωρούνται ανεπαρκείς με βάση τα ευρωπαϊκά κριτήρια.

Την επόμενη εβδομάδα η Επιτροπή ενδέχεται να ζητήσει από πολλές χώρες της Ευρωζώνης να αναθεωρήσουν τους προϋπολογισμούς τους, εάν διαπιστώσει σοβαρές παραλείψεις όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις ή τους δημοσιονομικούς στόχους. Η περίπτωση της Γαλλίας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη: ο γαλλικός προϋπολογισμός προβλέπει έλλειμμα 4,3% του ΑΕΠ για το 2015 και όχι 3%, όπως είχε δεσμευτεί το Παρίσι.

«Γνωρίζετε ποιος είναι ο στόχος της Γαλλίας: ότι η προτεραιότητα θα δίνεται στην ανάπτυξη. Τίποτα δεν θα μας απομακρύνει από αυτόν τον στόχο. Αυτό ισχύει για την ερμηνεία του προϋπολογισμού μας, που θα σέβεται τους κανονισμούς με τη μέγιστη ευελιξία, αλλά επίσης και για τον στόχο της ανάπτυξης», είπε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών νωρίτερα σήμερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ