Η κρίση με τη Ρωσία απαιτεί νέες εξαγωγικές διεξόδους

Η κρίση με τη Ρωσία απαιτεί νέες εξαγωγικές διεξόδους

Σύμφωνα με εκτίμηση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, οι Έλληνες εξαγωγείς είναι υποχρεωμένοι να αναζητήσουν νέες αγορές.

Η κρίση με τη Ρωσία κατέστησε σαφές ότι η αναζήτηση εναλλακτικών εξαγωγικών δρόμων, αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για τους Έλληνες εξαγωγείς ώστε να δημιουργήσουν νέες αγορές, βιώσιμες εξαγωγές και να διασπείρουν καλύτερα το εξαγωγικό τους χαρτοφυλάκιο.

Αυτό επισημάνθηκε από τους συμμετέχοντες στο συνέδριο του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, στο ξενοδοχείο Costa Navarino, έχοντας ως στόχο να φέρει πιο κοντά ελληνικές επιχειρήσεις της αγοράς τροφίμων και ποτών με γερμανικές.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συνδιοργανώνεται με την BASF Ελλάς ΑΒΕΕ και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο ∆ημήτριος Μελάς, γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και ∆ιεθνών Σχέσεων, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπογράμμισε ότι «για να μπορέσει ο αγροδιατροφικός τομέας να αναπτυχθεί περαιτέρω, πρέπει να διατηρούνται συνεχώς, συνθήκες επιχειρηματικής λειτουργίας σε ένα υγιές πλαίσιο το οποίο θα προστατεύει από τις έντονες διακυμάνσεις την αγορά, ευνοώντας και στηρίζοντας τις επενδυτικές και εξαγωγικές προσπάθειες. Τα αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα συμμετέχουν σε πολύ υψηλό βαθμό στην εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας, αυξάνοντας συνεχώς το μερίδιό τους και καταλαμβάνοντας υψηλές θέσεις μεταξύ των άλλων εξαγώγιμων προϊόντων».

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Στέφανος Κομνηνός δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «τα ελληνικά προϊόντα είναι ικανά να κατακτήσουν τις διεθνείς αγορές, εφόσον εκμεταλλευτούν ευκαιρίες για βελτίωση δομικών στοιχείων στον πρωτογενή τομέα και μια σειρά από εργαλεία διευκόλυνσης, έτσι ώστε να μπορέσουν να ισορροπήσουν μεταξύ μαζικής και ειδικής παραγωγής».

Στο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου Μ. Μαΐλλης, τόνισε την ανάγκη αύξησης των εξαγωγών, σαν μοναδικό δρόμο επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας, αναφέροντας επίσης ότι οι ελληνογερμανικές σχέσεις βρίσκονται σε δρόμο εξελισσόμενο, αποκτώντας διαρκώς μια νέα δυναμική με θετικό πρόσημο.

Από την πλευρά του ο Αθανάσιος Κελέμης, γενικός διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, κάλεσε τους Γερμανούς επιχειρηματίες να μην χάσουν την ευκαιρία προώθησης στη χώρα τους αγαθών αυξημένης διατροφικής αξίας.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Κωνσταντίνα Νικολάκου, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «ο σημαντικότερος πυλώνας ανάπτυξης της πελοποννησιακής οικονομίας δεν είναι άλλος από τον πρωτογενή τομέα και την παραγωγή. Στόχο μας πρέπει να έχουμε την τυποποίηση των προϊόντων μας, ώστε να τα διαχειριζόμαστε ολοκληρωμένα και να τα εξάγουμε στο εξωτερικό» ανέφερε.

Ο Βίνσεντ Γκρος (Vincent Gros), επικεφαλής του Τομέα Προϊόντων Φυτοπροστασίας Ευρώπης, Κεντρικής Ασίας και Αφρικής της BASF, δήλωσε ότι η ελληνική γεωργία έχει πολλά ελκυστικά χαρακτηριστικά, με σημαντικότερη την ποικιλία και την ποιότητα των προϊόντων της. Ωστόσο, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά από προκλήσεις, για την περαιτέρω βελτίωση των παραγωγικών της προδιαγραφών, προκλήσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με την υλικοτεχνική υποδομή, την οικονομική πολιτική, τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις διαδικασίες προώθησης των αγαθών.