Κρίσιμα ραντεβού για τις τράπεζες – Στην Αθήνα ο Μοσκοβισί

Κρίσιμα ραντεβού για τις τράπεζες – Στην Αθήνα ο Μοσκοβισί

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το ελληνικό χρέος αντικείμενο της επίσκεψης του Γάλλου Επιτρόπου στην Αθήνα.

Την Τετάρτη αναμένεται να φτάσει στη χώρα μας ο Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί. Αντικείμενο της επίσκεψής του είναι η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, πράγμα που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προαπαιτούμενα των δανειστών για να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος.

Ο κ. Μοσκοβισί θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και το οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ημερησία», η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσανατολίζεται να μειώσει τις απαιτήσεις της σε ό,τι αφορά τον δείκτη Core Tier 1, που πρέπει να πληρούν οι τράπεζες για να είναι φερέγγυες. Όπως αναφέρεται, ο δείκτης αναμένται να κλείσει στο 9,5% για το βασικό σενάριο από 10% ή 10,5% που ήταν η αρχική πρόταση και στο 8% για το δυσμενές σενάριο.

Τα αποτελέσματα των stress test αναμένεται να ανακοινωθούν στις 30 ή 31 Οκτωβρίου, ενώ θα έχει προηγηθεί συνάντηση των τραπεζιτών με την ΕΚΤ. Παράλληλα, η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης εκτιμάται πως θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress test, δηλαδή στις αρχές Νοεμβρίου, και θα ακολουθήσει τον Δεκέμβριο η διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, οι ελληνικές τράπεζες θα επιχειρήσουν να καλύψουν με ιδιωτικά κεφάλαια τον λογαριασμό που θα ανακύψει από το AQR, αλλά και από το βασικό σενάριο άσκησης.