Οι κάλπες στη Βρετανία άνοιξαν και το Brexit έρχεται πιο κοντά από ποτέ

Οι κάλπες στη Βρετανία άνοιξαν και το Brexit έρχεται πιο κοντά από ποτέ
epa05913197 (FILE) - People pass a polling station sign in Brixton, south west London, Britain, 07 May 2015 (reissued 18 April 2017). British Prime Minister Theresa May said in a statement on 18 April 2017 that she was to call for general elections for 08 June 2017. EPA/HANNAH MCKAY
Αν και οι Συντηρητικοί εμφανίζονταν να έχουν άνετο προβάδισμα έναντι των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις, ενδέχεται να υπάρξουν ανατροπές.

Brexit με τον Μπόρις Τζόνσον ή δεύτερο δημοψήφισμα με τον Τζέρεμι Κόρμπιν; Οι Βρετανοί καλούνται σήμερα στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές που θα είναι καθοριστικές για την αποχώρηση της χώρας τους από την ΕΕ και την πορεία της τις επόμενες δεκαετίες.

Τα εκλογικά κέντρα ανοίγουν στις 07:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 22:00 τοπική ώρα. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναμένονται αμέσως αφού κλείσουν οι κάλπες και τα αποτελέσματα θα ξεκινήσουν να γίνονται γνωστά περίπου στις 23:00.

Ο Συντηρητικός πρωθυπουργός επέλεξε να προσφύγει πρόωρα στις κάλπες, για τρίτη φορά σε διάστημα τεσσάρων ετών, επιθυμώντας να άρει το αδιέξοδο που επικρατεί στο κοινοβούλιο αναφορικά με το Brexit. Ο Τζόνσον ελπίζει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία που θα του επιτρέψει να οριστικοποιήσει την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, ένα ζήτημα που διχάζει εδώ και περισσότερα από τρία χρόνια τη χώρα.

Ωστόσο, αν και οι Συντηρητικοί εμφανίζονταν να έχουν άνετο προβάδισμα έναντι των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις, ενδέχεται να υπάρξουν ανατροπές. Και οι άσχημες μετεωρολογικές συνθήκες που αναμένονται σήμερα στο βόρειο τμήμα της Βρετανίας, όπου θα σημειωθούν χιονοπτώσεις, ίσως να αποθαρρύνουν κάποιους ψηφοφόρους από το να πάνε να ψηφίσουν.

Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χριστούγεννα, Brexit και γαλοπούλα

«Ας ολοκληρώσουμε το Brexit», επαναλάμβανε ο 55χρονος Τζόνσον στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

«Δώστε μου την πλειοψηφία και θα ολοκληρώσω αυτό που ξεκινήσαμε, αυτό που μας δώσατε εντολή να κάνουμε πριν τριάμισι χρόνια», τόνιζε ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου που κατάφερε να αναλάβει την πρωθυπουργία τον Ιούλιο μετά την αποχώρηση της Τερέζα Μέι.

«Σκεφτείτε πόσο ωραίο θα είναι να καθίσουμε γύρω από το τραπέζι με τη γαλοπούλα και το Brexit να έχει διευθετηθεί», έλεγε.

Σε περίπτωση νίκης ο Τζόνσον θέλει να υποβάλει προς έγκριση στο κοινοβούλιο τη συμφωνία για το Brexit στην οποία έχει καταλήξει με τις Βρυξέλλες πριν τα Χριστούγεννα, ώστε η αποχώρηση της Βρετανίας να γίνει στις 31 Ιανουαρίου.

«Πραγματική αλλαγή»

Από την πλευρά του ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δεσμεύτηκε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για «μια πραγματική αλλαγή», έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία που στην εξουσία βρίσκονται οι Συντηρητικοί.

Εθνικοποιήσεις και μαζικές επενδύσεις κυριαρχούν στο πρόγραμμα των Εργατικών, κυρίως στο εθνικό σύστημα υγείας που έχει αποδυναμωθεί έπειτα από χρόνια λιτότητας.

Σε ό,τι αφορά το Brexit ο Κόρμπιν δεν έχει εμφανιστεί ξεκάθαρος. Έχει δεσμευτεί να διαπραγματευτεί νέα συμφωνία αποχώρησης με την ΕΕ, πιο ευνοϊκή για τα δικαιώματα των εργαζομένων, την οποία θα θέσει σε δημοψήφισμα στο οποίο όμως θα υπάρχει και η επιλογή της παραμονής στο μπλοκ. Ο ίδιος ο επικεφαλής των Εργατικών δηλώνει «ουδέτερος».

Η τελευταία δημοσκόπηση που έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη το ινστιτούτο YouGov εμφανίζει τους Συντηρητικούς να κερδίζουν την απόλυτη πλειοψηφία με 339 έδρες. Όμως το περιθώριο λάθους, η ψήφος τακτικής και η πρόσφατη άνοδος των Εργατικών ενδέχεται να έχουν ως αποτέλεσμα και πάλι ένα κοινοβούλιο στο οποίο κανένα κόμμα δεν θα έχει την πλειοψηφία.