Κρίσιμη συνάντηση της Fed την Τετάρτη –  Πρέπει να συντρίψει τον πληθωρισμό, χωρίς να σκοτώσει την οικονομία  

Κρίσιμη συνάντηση της Fed την Τετάρτη –  Πρέπει να συντρίψει τον πληθωρισμό, χωρίς να σκοτώσει την οικονομία  
epa08063454 US Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell holds a news conference after a Federal Open Market Committee meeting, in Washington, DC, USA, 11 December 2019. The Federal Reserve left the benchmark interest rate unchanged. The Fed already lowered the interest rate three times in 2019, making it cheaper to borrow money. EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ως γνωστόν, η Federal Reserve είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο των τιμών. Σε αυτό το πλαίσιο, όταν παρατηρείται υπερθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, μπορεί να την επιβραδύνει. Εν προκειμένω, το διακύβευμα είναι να μην προκληθεί ύφεση.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αναμένουν από την κεντρική τράπεζα την Τετάρτη να ανακοινώσει αύξηση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο επιτόκιο αναφοράς. Σημειώνεται πως το επιτόκιο των Fed Funds σχετίζεται με το ποσό που χρεώνουν μεταξύ τους οι τράπεζες για βραχυπρόθεσμο δανεισμό, αλλά χρησιμεύει και ως ένδειξη για πολλές μορφές καταναλωτικού χρέους.

Βέβαια, για το αν η Fed μπορεί να πετύχει τιθάσευση του πληθωρισμού χωρίς ύφεση οι αμφιβολίες αυξάνονται – ακόμη και μεταξύ ορισμένων πρώην αξιωματούχων της Fed.  

«Μια ύφεση σε αυτό το στάδιο είναι σχεδόν αναπόφευκτη», δήλωσε ο πρώην αντιπρόεδρος της Fed Ρότζερ Φέργκιουσον στο «Squawk Box» τη Δευτέρα. «Η πιθανότητα ύφεσης νομίζω ότι είναι δυστυχώς πολύ, πολύ υψηλή, επειδή το εργαλείο της Fed είναι ακατέργαστο και το μόνο που μπορεί να ελεγχθεί είναι η συνολική ζήτηση».

Πράγματι, η προσφορά είναι που οδηγεί την εξίσωση, καθώς η ζήτηση την ξεπέρασε με δραματικό τρόπο κατά τη διάρκεια της εποχής Covid. 

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις ΗΠΑ πέρασαν μεγάλο μέρος του 2021 επιμένοντας ότι το πρόβλημα ήταν «παροδικό», ενώ έπρεπε να αναγνωρίσουν ότι το πρόβλημα είναι βαθύτερο και πιο επίμονο. Ο Φέργκιουσον είπε πως αναμένει ότι η ύφεση θα χτυπήσει το 2023 και ελπίζει ότι «θα είναι ήπια».

Κομβικής σημασίας…

Όπως είναι ευνόητο, η συνάντηση των μελών της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς αυτής της εβδομάδας είναι κομβικής σημασίας: οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής όχι μόνο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εγκρίνουν μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, αλλά είναι επίσης πιθανό να ανακοινώσουν μείωση των διακρατήσεων ομολόγων που συσσωρεύτηκαν κατά την ανάκαμψη (QT).

Ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ θα πρέπει να τα εξηγήσει όλα αυτά στο κοινό, χαράσσοντας μια γραμμή μεταξύ μιας Fed αποφασισμένης να συντρίψει τον πληθωρισμό χωρίς να σκοτώσει μια οικονομία.

Σε αυτό το κλίμα, η συζήτηση για ύφεση στη Wall Street έχει ενταθεί τελευταία, αν και οι περισσότεροι οικονομολόγοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η Fed μπορεί να περιορίσει τον πληθωρισμό και να αποφύγει την κατάρρευση. 

Η αγορά προεξοφλεί επιτοκιακή αύξηση 50 μ.β. ενώ αναμένεται να ακολουθήσει αύξηση 75 μονάδων βάσης τον Ιούνιο, με το επιτόκιο να φτάνει στο 3% έως το τέλος του έτους.

Αλλά τίποτα από αυτά δεν είναι βέβαιο – όλα θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την αμερικανική οικονομία, που συρρικνώθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,4% το πρώτο τρίμηνο του 2022.