Κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα – Δεν αναμένονται οριστικές αποφάσεις

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην ατζέντα του Eurogroup το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους – «Αγκάθι» τα επιπλέον μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Με κατ’ αρχήν συμφωνία στα βασικά σημεία της διαπραγμάτευσης, όπως στο νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, στα «κόκκινα» δάνεια, στο ασφαλιστικό, στο φορολογικό, στους έμμεσους φόρους, κ.λπ., μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για τη σημερινή συνεδρίαση του έκτακτου Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο υπουργός έχεις ως επιπλέον όπλο στη φαρέτρα του την ψήφιση του ασφαλιστικού – φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή με 153 ψήφους, θέλοντας να δείξει με αυτό τον τρόπο την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης.

Όσον αφορά τα πρόσθετα μέτρα που ζητούν οι δανειστές, πηγές του ΥΠΟΙΚ ανέφεραν χθες ότι η ελληνική πρόταση για τον μηχανισμό αυτόματης ρύθμισης του ελλείμματος έχει αποσταλεί στους θεσμούς και αναμένεται να υπάρξει σχετική συζήτηση.

Παράλληλα, στο Eurogroup θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά συζήτηση και για το χρέος του επίσημου τομέα, όπως προβλέπει η συμφωνία του περυσινού καλοκαιριού.

Παρά τα καλά σχόλια των Γιούνκερ, Μοσκοβισί για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, μόνο εύκολα δεν είναι τα πράγματα.

Όσον αφορά το χρέος συγκεκριμένα, το Βερολίνο σε αντίθεση με το Παρίσι προκρίνει το κλείσιμο της αξιολόγησης και μετά τη συζήτηση για την ελάφρυνσή του. Συγκεκριμένα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών επανέλαβε σήμερα Κυριακή προς το Ρόιτερς ότι οι όποιες αποφάσεις για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να ληφθούν μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης.

Η ίδια εκπρόσωπος τόνισε εκ νέου πως το ζητούμενο ήταν και παραμένει ένα βιώσιμο συνολικό πακέτο.

Αν και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιμένει στην πάγια αυτή θέση του, ότι δηλαδή η ολοκλήρωση των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για την πρώτη αξιολόγηση θα πρέπει να προηγηθεί των όποιων αποφάσεων για το χρέος, Γερμανοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι εξελίξεις αναγκάζουν το Βερολίνο να αναθεωρήσει τη στάση του στο μείζον ζήτημα του χρέους.

Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, από τη στιγμή που για τη γερμανική κυβέρνηση η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι αδιαπραγμάτευτη κόκκινη γραμμή, το Ταμείο όμως από την πλευρά θέτει ως όρο συμμετοχής του τη διευθέτηση του χρέους, ο γερμανός υπουργός θα πρέπει να βάλει τώρα νερό στο κρασί του και να προβεί σε παραχωρήσεις, μολονότι ο ίδιος έχει υποστηρίξει επανειλημμένως ότι στην παρούσα φάση δεν είναι αναγκαία μια νέα αναδιάρθρωση.

Σημειώνεται ότι για την προετοιμασία του Eurogroup, θα προηγηθεί σήμερα το πρωί συνεδρίαση του Euro Working Group, με τη συμμετοχή του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη. Η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, θα αρχίσει, σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 15.00 (τοπική ώρα).

Διαβάστε ακόμη:

DW: Δεν θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις στο Eurogroup της Δευτέρας

Τι προβλέπει η συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν για το Eurogroup