Κρίστιαν Χατζημηνάς: Οι ελληνικές επιχειρήσεις θα βρουν μέσα στο δικό τους “σπίτι” τα ταλέντα που αναζητούν

Κρίστιαν Χατζημηνάς: Οι ελληνικές επιχειρήσεις θα βρουν μέσα στο δικό τους “σπίτι” τα ταλέντα που αναζητούν
Ο επικεφαλής του EFA Group σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα κουβέντα με την brand manager του Fortune Greece, Αναστασία Παρετζόγλου, στο πλαίσιο της 7ης Ετήσιας Οικονομικής Διάσκεψης της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών.

Για τις προοπτικές των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα και τις ιδιαίτερες σχέσεις της καινοτομίας με την τέχνη, μίλησε ο πρόεδρος του EFA Group, Κρίστιαν Χατζημηνάς, με την brand manager του Fortune Greece, Αναστασία Παρετζόγλου, στο πλαίσιο των εργασιών της 7ης Ετήσιας Οικονομικής Διάσκεψης της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών.

Πηγαίνοντας 30 χρόνια πίσω, τότε που ξεκινούσε την επιχειρηματική του δραστηριοποίηση στην Ελλάδα επιλέγοντας έναν τομέα υψηλής τεχνολογίας γύρω από τον κλάδο της αμυντικής βιομηχανίας, ο κ. Χατζημηνάς θυμόταν να πιστεύει τότε ότι στη χώρα μας μπορούμε να κάνουμε θαύματα. “Σε αυτό ήμουν αφελής”, είπε χαρακτηριστικά. “Σε εκείνο που δεν ήμουν αφελής ήταν ότι πρόσεξα να έχουμε πάρα πολύ καλούς μηχανικούς. Ο νέος τρόπος παραγωγής έχει ακόμη περισσότερο ανάγκη από καλούς μηχανικούς, και στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί. Πρέπει, όμως, να αποκτήσουν περισσότερη επιχειρηματική σκέψη σε ό,τι θέλουν να σχεδιάσουν”.

Ο επικεφαλής του Ομίλου EFA κατέγραψε τις τρεις δικές του επιλογές για το ορθό μοντέλο ανάπτυξης μιας επιχείρησης:

  1. Πρέπει να έχεις προϊόν.
  2. Είναι λάθος να μιλάμε για εξωστρέφεια λέγοντας μόνο για εξαγωγές. Δεν πρέπει μόνο να εξάγεις, αλλά και να επενδύσεις όπως έκανε για παράδειγμα η Chipita.
  3. Οι άνθρωποι που πουλάνε τα προϊόντα να είναι οι ίδιοι που τα αναπτύσσουν.

Ο κ. Χατζημηνάς έδωσε ένα ιδιαίτερο τόνο στη συζήτηση, αναφερόμενος στο τι πράττει στην εταιρεία του για τη διαρκή εκπαίδευση των εργαζόμενων. Όπως είπε, ακολουθεί μια ολιστική προσέγγιση κατά την οποία κυρίαρχη θέση έχουν οι τέχνες και ο πολιτισμός. Έφερε, μάλιστα, το παράδειγμα ενός ηθοποιού του θεάτρου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όπως εκείνος οφείλει να μην κάνει ούτε το παραμικρό λάθος πάνω στη σκηνή, το ίδιο μοτίβο οφείλουν να ακολουθούν οι επιχειρηματίες όταν πραγματοποιούν εταιρικές παρουσιάσεις.

Στην τέχνη υπάρχει πολύ βάθος για να βοηθήσει την επιχειρηματικότητα. Η τέχνη σε κάνει να διακρίνεις πράγματα που δεν βλέπουν οι άλλοι. Κι αυτό είναι απαραίτητο για τον σχεδιασμό ενός βιομηχανικού προϊόντος. Για αυτό προσπαθούμε να φέρουμε τον κόσμο μας σε επαφή με την τέχνη”, σημείωσε.

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο κ. Χατζημηνάς κλήθηκε να σχολιάσει το φαινόμενο της έλλειψης ταλέντων, που παρατηρείται σε πολλές ελληνικές επιχειρήσεις. Τόνισε ότι η δική του επιχείρηση δεν έχασε πολλούς εργαζόμενους κατά την λεγόμενη περίοδο του brain drain μέσα στην κρίση, ενώ μάλιστα φέρνει και αρκετούς Έλληνες πίσω στη χώρα για να εργαστούν. Είδε, μάλιστα, μέσα από αυτό το ζήτημα της έλλειψης ταλέντων και μια σημαντική ευκαιρία. “Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε τα δικά μας ταλέντα μέσω της επανεκπαίδευσης. Οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να ξανακοιτάξουν τα δικά τους στελέχη και να νρουν τον τρόπο να τα αναβαθμίσουν. Διότι, όταν ήρθε η οικονομική κρίση ψάξαμε να βρούμε τι μπορούμε να πουλήσουμε. Τώρα θα κοιτάξουμε μέσα στο δικό μας σπίτι, θα δούμε ποιοι είναι ικανοί για να αντικαταστήσουν τα ταλέντα που δεν μπορούμε να βρούμε”, κατέληξε.