Kriti Sharma: Ένα από τα «παιδιά-θαύματα» της τεχνητής νοημοσύνης έρχεται στο Disrupt Greece

Kriti Sharma: Ένα από τα «παιδιά-θαύματα» της τεχνητής νοημοσύνης έρχεται στο Disrupt Greece

Οι προοπτικές της «πιο εξελιγμένης τεχνολογίας στην ιστορία της ανθρωπότητας» στη σκηνή του μεγάλου διαγωνισμού καινοτομίας.

Υπάρχει πράγματι η πιθανότητα να δούμε κάποια μέρα τα ρομπότ να κατακτούν τον πλανήτη; Πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος να ζήσουμε σε μια εποχή όπου η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει πάρει όλες τις δουλειές μας; Ποιος είναι εκείνος που μπορεί να διδάξει μια μηχανή τους κανόνες της ηθικής και της κοινωνικής ευθύνης; Σε αυτά και πολλά ακόμη εξαιρετικά ενδιαφέροντα ζητήματα θα δώσει τις απαντήσεις της η Kriti Sharma, στο Disrupt Greece 2018 στις 25 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη.

Η Kriti, ένα από τα «παιδιά – θαύματα» της παγκόσμιας κοινότητας ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης, θα μιλήσει στη μεγάλη εκδήλωση του Disrupt Greece για τις προοπτικές της «πιο εξελιγμένης τεχνολογίας στην ιστορία της ανθρωπότητας», όπως την περιγράφει η ίδια.

Ακολούθησε τον δρόμο που αγαπάς 

Η Kriti γεννήθηκε στην Ινδία, σε μια περιοχή όπου, όπως περιγράφει, τα κορίτσια παντρεύονταν σχεδόν υποχρεωτικά από τα 16 τους χρόνια. Η ίδια, όμως, σε αυτήν την ηλικία είχε ήδη φτιάξει το πρώτο της ρομπότ. Έχοντας ως ισχυρά πρότυπα την μητέρα της και τον πατέρα της, οι οποίοι την ενθάρρυναν να κάνει αυτό το οποίο πάντα ονειρευόταν, την τράβηξε από πολύ μικρή ο προγραμματισμός και η τεχνολογία, όχι όμως με τον τρόπο που συναντάμε συχνά στις τεράστιες επιχειρήσεις των πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Ήξερα από μικρή ότι ήθελα να χρησιμοποιήσω τις ικανότητές μου για να λύσω εκείνα τα προβλήματα που θα κάνουν τον κόσμο καλύτερο και πιο δίκαιο. Γιατί ως παιδί υπήρχε πολύ αδικία γύρω μου».

Για την Kriti, οι πιο σημαντικές δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης αφορούν σύνθετα κοινωνικά προβλήματα. Για αυτό και πιστεύει πως το βασικό ερώτημα δεν είναι εάν θα δούμε τα ρομπότ να μας παίρνουν τις δουλειές, αλλά εάν θα τα εκπαιδεύσουμε να λύσουν τα προβλήματα της ανθρωπότητας που δεν μπορούμε να διορθώσουμε από μόνοι μας.

Τα παιδιά δίνουν το παράδειγμα

Ένα από τα προγράμματα τα οποία τρέχουν υπό την επίβλεψή της είναι το Sage Future Makers Lab. Σε αυτό το project, παιδιά και νέοι χωρίς τεχνολογικές γνώσεις πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη ή τις γλώσσες προγραμματισμού, δημιουργούν τις δικές τους τεχνολογικές εφαρμογές. Κι αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι πως εννέα στις δέκα φορές οι προτάσεις που φέρνουν, κρύβουν μέσα τους λύσεις για μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. «Δεν θέλουν να φτιάξουν το επόμενο μεγάλο social media, ούτε την εφαρμογή που θα καλούμε ταξί ή θα παραγγέλνουμε φαγητό», λέει χαρακτηριστικά η Kriti.

Τα παραδείγματα από το έργο αυτό είναι πολλά. Ένα κορίτσι χωρίς καμία εμπειρία έφτιαξε ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο μέσω κάμερας έβλεπε το περιβάλλον γύρω στον χρήστη με προβλήματα όρασης και του περιέγραφε ακριβώς τι «βλέπει». Μια άλλη ομάδα παιδιών δημιουργούν μια εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης για πρόσφυγες, η οποία τους βοηθά να προσαρμοστούν στο νέο τους περιβάλλον. «Αν μιλάς, για παράδειγμα, αραβικά και βρεθείς στη Γαλλία, όλα τα σήματα γύρω σου είναι στα γαλλικά ή τα αγγλικά. Με την εφαρμογή αυτή γυρίζεις την κάμερα προς το το μέρος τους και αυτή μεταφράζει στα αραβικά. Κι αν δεν ξέρεις να διαβάζεις, τότε υπάρχει και φωνητική λειτουργία». Ένα άλλο παιδί χρησιμοποιεί ως εργαλείο το χιούμορ, για να καταπολεμήσει τα fake news.

Τα παραδείγματα είναι πολλά, και οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να δούμε την τεχνητή νοημοσύνη να αλλάζει τη ζωή μας, συνιστά για την Kriti ένα ζήτημα που δεν πρέπει να μείνει μόνο στα χέρια των προγραμματιστών. «Χρειάζεται μια πάρα πολύ ισχυρή συνεργασία κοινωνικών επιστημόνων, ανθρωπολόγων, ψυχολόγων, φιλοσόφων, δικηγόρων, ειδικών σε θέματα ηθικής. Κόσμος ο οποίος αντιλαμβάνεται τις βασικές αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης. Όλοι μαζί πρέπει να συνεργαστούμε για να δημιουργήσουμε και να εξελίξουμε την τεχνητή νοημοσύνη. Διότι δεν μιλάμε μόνο για τον κώδικα, αλλά για την ανάγκη να διδάξουμε στην τεχνητή νοημοσύνη της σωστές αξίες. Ποιους ηθικούς κανόνες θα μάθει; Αυτή είναι μια σημαντική ερώτηση που πρέπει να απαντήσουμε και για αυτόν τον λόγο χρειαζόμαστε διαφορετική ομάδα ανθρώπων από αυτήν που είχαμε μέχρι πρότινος».

Ένα ακόμη εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα που απασχόλησε την Kriti από τα πρώτα της βήματα, και εξακολουθεί να την απασχολεί μέχρι και σήμερα, είναι η διαφορετικότητα στον κόσμο της τεχνολογίας. Η ίδια, όπως περιγράφει, καθώς και πάρα πολλές γυναίκες που προσπαθούν να επιβιώσουν σε αυτό το περιβάλλον, έχουν αναγκαστεί να υποκριθούν ότι είναι κάποιος άλλος. Είτε ένας άνδρας, είτε ακόμη και μια… γάτα! «Υπάρχουν πάρα πολλές γυναίκες που κρύβουν το φύλο τους. Είτε γράφουν κώδικα, ή αρθρογραφούν σε τεχνολογικά blogs. Προσωπικά δεν έφτασα στο σημείο να παριστάνω τον άνδρα. Έμεινα μέχρι το σημείο όπου παρίστανα ότι είμαι μια γάτα! Δεν μπορώ να περιγράψω πώς νιώθει κάποια όταν παριστάνει τον άνδρα στον τεχνολογικό κλάδο, αλλά μπορώ να πω πώς είναι να κάνεις τη γάτα! Κι αυτό που οφείλω να ομολογήσω είναι πως νιώθεις καλύτερα από το να είσαι γυναίκα».

 

Τι να αναμένουμε, λοιπόν, από την Kriti Sharma στη σκηνή του Disrupt;

«Πολλές εκπλήξεις για τις μηχανές, τα ρομπότ, την τεχνητή νοημοσύνη και τους ανθρώπους που δημιουργούν αυτήν την τεχνολογία», απαντά η ίδια.

«Αυτό που μπορώ να υποσχεθώ είναι να σας δείξω τον τρόπο με τον οποίο μπορεί η κοινωνία μας να εισέλθει σε αυτήν την εποχή, αλλά και να μάθετε τη δική μου αποστολή, καθώς όταν οι μηχανές τελικά καταλάβουν τον κόσμο θα πρέπει να είναι ευγενικές απέναντί μας!».

Τα υπόλοιπα, στο μεγάλο event του Fortune, των Industry Disruptors – Game Changers και της εταιρείας «Παπαστράτος» στις 25 Σεπτεμβρίου, στο Μουσείο Μπενάκη.

Πηγή: Disrupt Greece