Η Κροατία διέγραψε το χρέος 60.000 φτωχών πολιτών

Η Κροατία διέγραψε το χρέος 60.000 φτωχών πολιτών
Photo: pixabay.com

Η «Νέα Αρχή» αναμένεται να ανακουφίσει τους υπερχρεωμένους πολίτες και να αυξήσει τα δημοσκοπικά ποσοστά του πρωθυπουργού Μιλάνοβιτς.

Με μια γενναία παρέμβαση η Κυβέρνηση της Κροατίας προχωρά στη διαγραφή των χρεών δεκάδων χιλιάδων πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Το νέο πρόγραμμά της κυβέρνησης, που φέρει το χαρακτηριστικό όνομα «Νέα Αρχή», ψηφίστηκε την προηγούμενη Πέμπτη και τέθηκε σε ισχύ τη Δευτέρα.  Με το κόστος του να εκτιμάται στα 2,1 δισεκατομμύρια κούνα, αναμένεται  να δώσει άμεσα «ανάσα» σε περίπου 60.000 πολίτες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα, δικαίωμα στην διαγραφή έχουν οι πολίτες που το χρέος τους δεν ξεπερνά τα 35.000 κούνα (4.500 ευρώ) και είτε λαμβάνουν επίδομα πρόνοιας είτε το μηνιαίο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 1.250 κούνα (122 ευρώ) ανά μέλος της οικογένειας. Επιπλέον, δεν πρέπει να έχουν ακίνητη περιουσία ή αποταμιεύσεις.

Η Κροατία διανύει την έκτη χρονιά ύφεσης και το πρόγραμμα της «Νέας Αρχής» σκοπεύει, στην τελική του φάση, στην ανακούφιση περίπου 317.000 πολιτών, οι οποίοι είδαν στα τέλη του προηγούμενου Ιουλίου τις τράπεζες να μπλοκάρουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς λόγω απλήρωτων οφειλών.

Το πρόγραμμα αναμένεται να ενισχύσει τα ποσοστά του κεντροαριστερού πρωθυπουργού Ζόραν Μιλάνοβιτς, ο οποίος είδε τον κεντροδεξιό υποψήφιο Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς να επικρατεί στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, έναντι του κεντροαριστερού υποψηφίου Ίβο Γιοσίποβιτς. Τα ποσοστά των εταιρειών δημοσκοπήσεων φέρνουν το  κυβερνών κόμμα στη δεύτερη θέση, εν όψει των κοινοβουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν εντός του έτους.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση της χώρας προσπαθεί να λύσει αυτό το δύσκολο πρόβλημα και είμαστε περήφανοι για αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μιλάνοβιτς.