Κρόκος Κοζάνης: Το ελληνικό superfood έτοιμο να «ταξιδέψει» στην Κίνα

Κρόκος Κοζάνης: Το ελληνικό superfood έτοιμο να «ταξιδέψει» στην Κίνα
Αντίστροφη μέτρηση για το πρωτόκολλο εξαγωγής του κρόκου Κοζάνης στην Κίνα, μετά και τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, με την κινεζική αντιπροσωπεία.

Όπως αναφέρει ο υπουργός, οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για την υπογραφή του πρωτοκόλλου, κάτι που μπορεί να συμβεί μέσα στον Νοέμβριο, οπότε και θα υπάρξουν αμοιβαίες επίσημες επισκέψεις υψηλόβαθμων κυβερνητικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «η υπογραφή του πρωτοκόλλου θα σημάνει την άμεση έναρξη εξαγωγών του συγκεκριμένου, εμβληματικού για την Ελλάδα, προϊόντος, το οποίο σαφώς υπερέχει, λόγω και των φαρμακευτικών ιδιοτήτων του, απέναντι σε αντίστοιχα άλλων χωρών».

Παράλληλα, μεταξύ των δυο πλευρών συζητήθηκε και η δυνατότητα εξαγωγής εσπεριδοειδών στην αγορά της Κίνας, καθώς και η ανανέωση του πρωτοκόλλου εξαγωγής ακτινιδίων, που θα επιτρέψει σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας να εξαχθούν ακτινίδια, κι όχι μόνο από έξι περιφέρειες όπως ισχύει σήμερα.

Τα δυο μέρη συνομίλησαν επίσης για το θέμα εξαγωγής κερασιών, ροδάκινων, βερίκοκων και δαμάσκηνων, προκειμένου να ξεπεραστούν τα κωλύματα που είχαν προκύψει μετά τον έλεγχο στελεχών της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων της Κίνας σε οπωρώνες της βορείου Ελλάδος.

Τέλος, έγινε αποδεκτή από την κινεζική αντιπροσωπεία η πρόταση του κ. Βορίδη για την από κοινού διοργάνωση εκδηλώσεων στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Έτους Φυτοϋγείας, όπως έχει οριστεί το 2020, με στόχο τη δημιουργία πρωτοκόλλων φυτοϋγείας, τα οποία απαιτεί η κινεζική πλευρά προκειμένου να εισάγει φυτικό υλικό.

Η καλλιέργεια του κρόκου Κοζάνης στην Ελλάδα

Σύμφωνα με στοιχεία του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα:

  • Καλλιεργούνται 5.500 στρέμματα κρόκου
  • 30% αυτών είναι βιολογικές καλλιέργειες
  • Το 70% της ετήσιας παραγωγής εξάγεται (στοιχεία ελληνικού ΥΠΟΙΚ – 2018)
  • Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη εισαγωγές του ελληνικού κρόκου Κοζάνης
  • Ο ελληνικός κρόκος εξάγεται επίσης σε Ευρώπη/Αυστραλία/Βιετνάμ

Με το Νομοθετικό Διάταγμα 818/1971 ο Συνεταιρισμός έχει το δικαίωμα αποκλειστικής συλλογής, συλλεκτικής επεξεργασίας και εμπορικής διάθεσης του προϊόντος.

 Στην Κίνα απαιτείται ειδική άδεια για να γίνουν εισαγωγές σαφράν στην Κίνα ως φαρμακευτικό προϊόν. Στόχος του Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης είναι τόσο η διάθεση του προϊόντος στην φαρμακευτική αγορά αλλά και στην αγορά της  διατροφής, κυρίως στις αγορές delicatessen.

Σύμφωνα με τα στοιχεία  για την Κίνα, στο σαφράν, συνεπώς και στον κρόκο Κοζάνης ισχύει η εξής δασμολογική πολιτική:

  • Κανονικός δασμός 14%
  • Προτιμησιακός δασμός 2%
  • ΦΠΑ 13%