Κρούγκμαν: Γιατί το ΔΝΤ λέει ψέματα για την Ελλάδα

Κρούγκμαν: Γιατί το ΔΝΤ λέει ψέματα για την Ελλάδα

Η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ λέει την αλήθεια για το χρέος, αλλά όχι και για τα λάθη που οδήγησαν στον εκτροχιασμό του.

Ο Πολ Κρούγκμαν αναλύει την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο και τον θόρυβο που προκάλεσε. Σύμφωνα με τους περισσότερους το χρέος της Ελλάδας, όπως παραδέχεται και το ΔΝΤ, δεν είναι πια βιώσιμο και η προσπάθεια της χώρας «να παραδοθεί» είναι καταδικασμένη να αποτύχει, εάν δεν συνοδευθεί από μια τεράστια ελάφρυνση του.

Ο Κρούγκμαν συμφωνεί με αυτό το συμπέρασμα. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο ίδιος, είναι δύσκολο να αποδεχτεί κανείς την διαπίστωση της έκθεσης ότι αυτή είναι μια «νέα εξέλιξη», το αποτέλεσμα μιας τραπεζικής κρίσης των τελευταίων δύο εβδομάδων, καθώς και των οικονομικών προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από τότε που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία.

Ακόμα και αν επιρρίψει κανείς τις ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει ο νομπελίστας οικονομολόγος, δεν υπάρχει καμία οικονομική ανάλυση που να υποστηρίζει πως μερικοί μήνες κακής διακυβέρνησης μπορούν να βλάψουν, μια για πάντα, τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας.

Σύμφωνα με τον Κρούγκμαν, αν το αρχικό σχέδιο για την Ελλάδα είχε κάποιο νόημα, η ζημιά που προκλήθηκε το τελευταίο διάστημα θα μπορούσε να αντιστραφεί. Θα μπορούσε να αποκατασταθεί η ρευστότητα στις τράπεζες, να εγκαθιδρυθεί μια κυβέρνηση που θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και το χρέος να αυξηθεί μόλις μερικές μονάδες του ΑΕΠ επιπλέον.

Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το ζήτημα είναι ότι το σχέδιο για την Ελλάδα δεν ήταν ποτέ εφαρμόσιμο. Όσο πρόθυμο και αν είναι ένα έθνος να υποφέρει, όσο πρόθυμο και αν είναι να έχει πρωτογενή πλεονάσματα σε επίπεδα πολύ σπάνια στην ιστορία, η προσπάθεια να πληρώσει ένα πολύ υψηλό χρέος μέσω λιτότητας χωρίς κανένα είδος νομισματικού αντισταθμίσματος είναι βασικά μια συνταγή για αποπληθωρισμό του χρέους και την αποτυχία». Αυτό άλλωστε είναι, σύμφωνα  με τον ίδιο, και η θέση της ίδιας της έρευνας του ΔΝΤ.

Η επιστροφή στην ανάπτυξη το 2015 θα είχε αποδειχθεί άλλη μια «απατηλή αυγή» ακόμα και χωρίς την πολιτική κρίση που βιώνει η Ελλάδα. Αυτή η μικρή άνοδος που καταγράφηκε αποτύπωνε ουσιαστικά το μικρό διάλειμμα στην λιτότητα και θα εξαφανιζόταν όταν η τρόικα άρχιζε και πάλι να σφίγγει την δημοσιονομική μέγγενη, τονίζει ο αμερικανός οικονομολόγος.

Το ότι το Ταμείο είναι ρεαλιστικό απέναντι στις μελλοντικές προοπτικές του χρέους είναι κάτι θετικό, σύμφωνα με τον Κρούγκμαν. Ωστόσο εμφανίζεται απογοητευμένος από την άρνηση του ταμείου να αναγνωρίσει τα λάθη του παρελθόντος. Λάθη που αποτελούν, όπως καταλήγει, τον πρόλογος στην καταστροφή στην οποία οδηγεί κάθε απόπειρα να συνεχιστεί το ίδιο μονοπάτι.