Κρούγκμαν: «Καλύτερα η Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη»

Κρούγκμαν: «Καλύτερα η Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη»
Ο Πολ Κρούγκμαν μιλά σε πάνελ με θέμα τους κινδύνους της αυξανόμενης συγκέντρωσης του πλούτου και των εισοδηματικών ανισοτήτων στο ετήσιο Διεθνές Athens Democracy Forum , Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015. Πραγματοποιείται στην Αθήνα το ετήσιο Διεθνές Athens Democracy Forum, που διοργανώνει η εφημερίδα International New York Times με το Ταμείο Δημοκρατίας των Ηνωμένων Εθνών, σε συνεργασία με την «Kαθημερινή» και τον Δήμο Αθηναίων για να προβάλει θέματα της δημοκρατίας διεθνώς. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Η Ελλάδα έπρεπε να είναι διατεθημένη να φύγει αλλά δεν ήταν. 

Την εκτίμηση ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη εξέφρασε νωρίτερα, σε πάνελ στο οποίο συμμετείχε στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum, o Πωλ Κρούγκμαν.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, ο νομπελίστας οικονομολόγος σημείωσε ότι  είναι τέτοια η πολιτική δέσμευση των ελίτ των ευρωπαϊκών χωρών για τη διατήρηση της ακεραιότητας της Ευρωζώνης «που τίποτα δεν θα τους πείσει να προχωρήσουν στη διάλυσή της».

Ο κ. Κρούγκμαν τόνισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας, από τη στιγμή που «έδειξε ότι δεν είναι διατεθειμένος να κάνει το μεγάλο βήμα» της εξόδου, είναι ένας πρωθυπουργός «χωρίς καθόλου διαπραγματευτική δύναμη» έναντι των επίσημων δανειστών της Ελλάδας.

Σε μία αποστροφή μάλιστα που δείχνει την επίδραση της φιλοσοφίας Βαρουφάκη στο σκεπτικό του, ο νομπελίστας και αρθρογράφος των New York Times δήλωσε πως, για να πετύχει μία καλύτερη συμφωνία εντός της Ευρωζώνης, «η Ελλάδα έπρεπε να είναι διατεθειμένη, in extremis, να φύγει, αλλά δεν ήταν».