Κρούγκμαν προς ΔΝΤ: Τι νομίζετε ότι κάνετε;

Κρούγκμαν προς ΔΝΤ: Τι νομίζετε ότι κάνετε;

«Οι θεσμοί θα ευθύνονται για το Grexit, όχι η Ελλάδα», τόνισε ο Αμερικανός οικονομόλογος.

Αν υπάρξει Grexit, τότε για αυτό θα ευθύνονται οι θεσμοί και όχι η Ελλάδα, υποστηρίζει σε άρθρο του στους New York Times o οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.

Όπως γράφει, «Σε γενικά πλαίσια δεν μιλάω πολύ για το ζήτημα της Ελλάδας, επειδή δεν θέλω να φωνάξω Grexit σε ένα γεμάτο θέατρο. Αλλά διαβάζοντας για τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, κάτι πρέπει να πω… Βασικά, τι νομίζουν ότι κάνουν οι πιστωτές και πιο συγκεκριμένα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η διαπραγμάτευση θα πρέπει να ασχολείται αρχικά με τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος και στη συνέχεια με την ελάφρυνση του χρέους, που θα σταματήσει μελλοντικά οικονομικά προβλήματα. Και η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει σε αρκετά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη ότι ο προϋπολογισμός θα είχε πλεονάσματα αν η οικονομία δεν ήταν τόσο πεσμένη. Αλλά οι πιστωτές απορρίπτουν συνεχώς τις ελληνικές προτάσεις τονίζοντας ότι βασίζονται περισσότερο απ’ ότι πρέπει στους φόρους και λιγότερο στον περιορισμό της δαπάνης. Οπότε συνεχίζουμε να υπαγορεύουμε την εσωτερική πολιτικής».

Στο άρθρο του ο νομπελίστας οικονομολόγος τονίζει ότι το ΔΝΤ ισχυρίζεται πως η επιβολή φόρων θα βλάψει την ανάπτυξη. «Μα, καλά, μας δουλεύετε; Οι άνθρωποι που δεν κατάφεραν να δουν τι κακό θα κάνει η λιτότητα, τώρα κάνει κήρυγμα στους άλλους για την ανάπτυξη. Οι άνθρωποι του ΔΝΤ λένε συνεχώς ότι είναι αδύνατο να συνεννοηθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ και πως είναι ενοχλημένοι από τις καθυστερήσεις… Αλλά δεν είμαστε στο λύκειο. Και αυτή τη στιγμή είναι οι πιστωτές, και όχι οι Έλληνες, που μετακινούν συνεχώς το τέρμα. Οπότε τι συμβαίνει; Ο στόχος είναι να “σπάσουμε” τον ΣΥΡΙΖΑ; Είναι να αναγκάσουμε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει για να ενθαρρύνουμε και τους υπόλοιπους;».

Ο Πολ Κρούγκμαν καταλήγει λέγοντας ότι πλέον πρέπει να σταματήσουν όλες οι συζητήσεις για ενδεχόμενο Graccident, δηλαδή ελληνικό ατύχημα, γιατί αν όντως η Ελλάδα βγει από τη ζώνη του ευρώ αυτό θα συμβεί επειδή οι πιστωτές το ήθελαν.