Κρούγκμαν: Στοιχηματίζω πως θα υπάρξει Grexit

Κρούγκμαν: Στοιχηματίζω πως θα υπάρξει Grexit

Ο νομπελίστας οικονομολόγος προβλέπει «τεράστια ελάφρυνση» του ελληνικού χρέους στο επόμενο διάστημα.

«Δεν το σκέφτηκα ποτέ ότι δεν θα ήταν προετοιμασμένοι να ορθώσουν το ανάστημά τους χωρίς να έχουν κάνει οποιοδήποτε σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης… το εκπληκτικό είναι ότι νόμιζαν πως θα μπορούσαν απλώς να απαιτήσουν καλύτερους όρους χωρίς να έχουν οποιοδήποτε σχέδιο backup», σημείωσε σε δηλώσεις του στο CNN ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν και προσέθεσε:

«Οπωσδήποτε είναι ένα σοκ. Όμως, ξέρετε, κατά κάποιον τρόπο, είναι ανέλπιδο όπως και να έχει… δεν είναι ότι οι όροι που προσφέρθηκαν προηγουμένως ήταν εφικτοί. Οι νέοι όροι είναι ακόμα χειρότεροι, όμως οι όροι που τους προσφέρονταν πριν και πάλι δεν θα ήταν αποτελεσματικοί. Άρα, ίσως υπερεκτίμησαν την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο ζήτημα του ελληνικού χρέους επισήμανε: «Μαντεύω –τίποτα δεν μπορεί να είναι σίγουρο- πως είτε στο τέλος θα λάβουν κάποιου είδους τεράστια ελάφρυνση χρέους ή θα πρέπει να φύγουν από το ευρώ» και συμπλήρωσε:

«Στοιχηματίζω ότι θα υπάρξει Grexit με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Ένα Grexit θα έχει τεράστιες επιπτώσεις για το μέλλον του ευρωπαϊκού project. Και αν η Ελλάδα φύγει και στη συνέχει αρχίσει να ανακάμπτει, που μάλλον αυτό θα κάνει, αυτό, με τη σειρά του, θα είναι κατά κάποιο τρόπο μια ενθάρρυνση για άλλες πολιτικές κινήσεις να αμφισβητήσουν το ευρώ».