Κτήμα Παπαργυρίου – Εκεί στην Κόρινθο

Κτήμα Παπαργυρίου – Εκεί στην Κόρινθο

Μία εκλεκτή συλλογή πελοποννησιακών οίνων.

Το Κτήμα Παπαργυρίου βρίσκεται δέκα χιλιόμετρα έξω από το Κιάτο, στο Λαλιώτη Κορινθίας. Εκεί η οικογένεια Παπαργυρίου παράγει με πολλή αγάπη και μεράκι κρασιά από σταφύλια δικής της παραγωγής. Το κτήμα ιδρύθηκε το 1978, όταν έγιναν οι πρώτες φυτεύσεις γραμμικών αμπελώνων στην περιοχή.

Στόχος τους ήταν, πάντα, να δημιουργούν κρασιά υψηλής ποιότητας, που θα αποτελούν μια ξεχωριστή πρόταση για τους οινόφιλους. Ο παλαιότερος αμπελώνας του Κτήματος Παπαργυρίου βρίσκεται σε υψόμετρο 240 μ. στις όμορφες πλαγιές της ημιορεινής Κορινθίας. Ο νεότερος αμπελώνας βρίσκεται σε υψόμετρο 800 μ. στα Σοφιανά. Για τα εξαιρετικά κρασιά της οικογένειας μας μιλάει ο Γιάννης Παπαργυρίου.

 

Ποια είναι η γνώμη σας για το ελληνικό κρασί; Που υπερέχουν και που υπολείπονται οι καλλιέργειες και η οινοπαραγωγή στην Ελλάδα σε σχέση με τα αντίστοιχα κρασιά του εξωτερικού;

Πιστεύω ότι το ελληνικό κρασί έχει, ήδη, κάνει τα πρώτα βήματα στην προσπάθεια να εδραιωθεί στην παγκόσμια αγορά. Έχουμε αρκετά αξιόλογα κρασιά, αν μας λείπουν ακόμα μερικά κρασιά παγκόσμιας κλάσης, που θα αναδείξουν τις δυνατότητες του ελληνικού αμπελώνα και των παραγωγών. Τα πλεονεκτήματα μας είναι η πολυπλοκότητα του ανάγλυφου της Ελλάδας, που μας δίνει πολλές διαφορετικές επιλογές για καλλιέργεια τόσο διεθνών όσο και ελληνικών ποικιλιών. Μερικές δε από αυτές μπορούν να θεωρηθούν ικανές να ανταγωνιστούν τις καλύτερες ξένες ποικιλίες. Υπάρχουν όμως και πολλά μειονεκτήματα, όπως η προσκόλληση στις υψηλές αποδόσεις (μάλιστα συχνά εντός ζωνών Π.Ο.Π. ), η μικρή ηλικία των αμπελώνων, η ύπαρξη ιώσεων που υποβαθμίζουν ποιοτικά την παραγωγή αλλά και η έλλειψη του ρηξικέλευθου, πρωτοποριακού πνεύματος στην οινοποίηση, γεγονός που οδηγεί σε κρασιά συνταγής, μάλλον αδιάφορα για τον ενημερωμένο φίλο του κρασιού.

Έχετε προχωρήσει τις εξαγωγές σας και πόσο; Σε ποιες χώρες εξάγετε και που έχετε την μεγαλύτερη επιτυχία; Τι πρέπει να προσέξει κανείς όταν προχωρά σε εξαγωγή οίνου;

Εξάγουμε περίπου το 30% της παραγωγής μας, με αποδέκτες κυρίως τη Γερμανία και την Ιταλία, ενώ μικρότερες ποσότητες πηγαίνουν στην Ελβετία και την Ολλανδία. Μεγάλης σημασίας είναι η προπληρωμή του τιμολογίου, όση ανάγκη κι αν έχει κάποιος να πουλήσει.

Συστήστε μας τα δικά σας κρασιά. Πόσες και ποιες ετικέτες έχετε και με τι φαγητό πάει η κάθε μια; Δώστε μας κάποια παραδείγματα.

Το κτήμα μας παράγει 10 διαφορετικά κρασιά, το καθένα με δικό του χαρακτήρα και γεύση. Στα λευκά έχουμε:

Το blend «Μοσχούδι-Ασύρτικο», που αποτελεί το 50% της συνολικής μας παραγωγής. Συνοδεύει ψάρι, όστρακα, λευκά κρέατα και ταιριάζει ιδιαίτερα με την ασιατική κουζίνα. Το «Unfiltered», ίσως το μοναδικό αφιλτράριστο ελληνικό λευκό κρασί, ένα blend από Sauvignon Blanc και Ασύρτικο που συνδυάζεται με κρέας ή ψάρι στη σχάρα. Το «Όψιμος τρύγος», ένα γλυκό Μοσχούδι με φρουτώδη αρώματα. Πιείτε το με φρούτα ή ένα πικάντικο τυρί ως επιδόρπιο.

Παράγουμε ένα θαυμάσιο ροζέ κρασί, το «Rosas Amat», που είναι ιδανική επιλογή για να συνοδέψει κρέας ή λαδερά το καλοκαίρι. Δοκιμάστε το!

Στα ερυθρά έχουμε τις εξής προτάσεις:

Το «Don Giovanni», από τη φημισμένη ιταλική ποικιλία Nebbiolo, το «Vinum Curtium», ένα εξαιρετικό ποικιλιακό Syrah, το «Cabernet Sauvignon», ένα Καμπερνέ από ορεινό αμπελώνα, με πολύ μικρές αποδόσεις και μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης, το «Ευφορίων», μια πειραματική οινοποίηση της πορτογαλικής ποικιλίας Touriga Nacional (που συνήθως δίνει τα κρασιά Port), την «Μαυροδάφνη», ξηρή οινοποίηση της ανερχόμενης ελληνικής ποικιλίας. Έχουμε επίσης το «Αγιωργίτικο», μια διαφορετική εκδοχή της Νεμέας. Τα κόκκινα κρασιά μας χαρακτηρίζονται από πλούσιο σώμα και μεγάλη συμπύκνωση. Προτείνουμε να τα πιει κανείς με κόκκινο κρέας, κυνήγι ή τυριά με έντονη γεύση, ει δυνατόν μεταγγίζοντάς τα σε καράφα.

Ποιο από τα κρασιά σας θεωρείτε πιο σπάνιο, πιο ιδιαίτερο και γιατί;

Το κρασί που θεωρώ το πλέον ιδιαίτερό μας, είναι τo Cabernet Sauvignon 2009, όπου πετύχαμε εξαιρετική συμπύκνωση και ένα ιδιαίτερο αρωματικό χαρακτήρα. Ο πολύ όψιμος τρύγος έδωσε χαρακτηριστικά υπερ-ωρίμανσης, ενώ και η εξέλιξη του στη φιάλη είναι πολύ ελπιδοφόρα. Υπάρχει μόνο σε magnum ακόμα.

Καταρρίπτεται ο μύθος «το κόκκινο πάει μόνο… το λευκό πάει μόνο με..» Το ψάρι ας πούμε πάει, όντως, μόνο με λευκό κρασί; Δώστε μας λίγο τα φώτα σας σε αυτό το θέμα –ίσως με κάποια ανατρεπτικά παραδείγματα.

Κατ’ αρχήν θεωρώ ότι το κρασί είναι ένα ποτό που πρέπει να χαρίζει ευεξία, απόλαυση. Πιστεύω ότι δεν υπάρχουν ταμπού, ο καθένας κάνει την επιλογή του. Υπάρχουν ψάρια που μαγειρεύονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να ταιριάζουν περισσότερο με κόκκινο κρασί. Το ίδιο κρέας μπορεί να θέλει ροζέ ή κόκκινο κρασί, ανάλογα με την εποχή. Μερικά παραδείγματα συνδυασμών: Αρνί φρικασέ με Μοσχούδι-Ασύρτικο. Σολωμός καπνιστός με Rosas Amat. Μοσχαρίσια γάλακτος στη σχάρα με Unfiltered»

Ονομάστε μας κάβες, σουπερμάρκετ (αν υπάρχουν κάποια) και εστιατόρια όπου βρίσκουμε τα κρασιά σας.

Συνεργαζόμαστε μόνο με κάβες, wine bars, ξενοδοχεία και εστιατόρια. Δε θα ήθελα όμως να αναφέρω κάποια, γιατί θεωρώ ότι όλα είναι πολύτιμοι συνεργάτες και θα αδικούσα όσους δεν ανέφερα. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας είτε τηλεφωνικά είτε με e-mail. Η ιστοσελίδα μας είναι www.papargyriou.gr.

Διαβάστε ακόμη: Επίσκεψη για κρασί στο Κτήμα Πρωτόπαπα

1/6