Κτηματολόγιο: Σε αυτές τις περιοχές δόθηκε παράταση- Δείτε έως πότε

Κτηματολόγιο: Σε αυτές τις περιοχές δόθηκε παράταση- Δείτε έως πότε
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όσοι έχουν ακίνητη περιουσία στις εν λόγω περιοχές πρέπει να υποβάλουν δήλωση ακίνητης περιουσίας στο Γραφείο Κτηματογράφησης όπου βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου.

Άλλη μια ευκαιρία για να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους στο Κτηματολόγιο έχουν οι ιδιοκτήτες σε οκτώ περιφερειακές ενότητες.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από το Κτηματολόγιο, οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ηλεία έχουν περιθώριο να δηλώσουν την περιουσία τους έως τις 12 Ιουνίου, ενώ όσοι έχουν ακίνητη περιουσία σε Λασίθι, Πιερία, Φθιώτιδα, Ευρυτανία, Κορινθία, Αργολίδα και Αρκαδία μπορούν να υποβάλουν τον σχετικό φάκελο έως τις 18 Ιουνίου 2019. Την ίδια ώρα παρατείνεται έως τις 31 Μαΐου 2019 η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων διόρθωσης – ενστάσεων σε περιοχές της Κοζάνης.

Όσοι έχουν ακίνητη περιουσία στις προαναφερόμενες περιοχές πρέπει να υποβάλουν δήλωση ακίνητης περιουσίας στο Γραφείο Κτηματογράφησης όπου βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου (ww.ktimatologio.gr).

Οι ιδιοκτήτες που μένουν στην Αττική έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τους φακέλους στο Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης που βρίσκεται στα Ολυμπιακά Ακίνητα επί της Λεωφόρου Βεΐκου 137 στο Γαλάτσι, καθημερινά από τις οκτώ το πρωί έως τις τέσσερις το απόγευμα και κάθε Τετάρτη από τις οκτώ το πρωί έως τις οκτώ το βράδυ.

Η περίπτωση της Κοζάνης

Σε ό,τι αφορά τις διορθώσεις των αιτήσεων σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, δίνεται παράταση, όπως προαναφέρθηκε, έως τις 31 Μαΐου 2019 για την υποβολή αιτήσεων διόρθωσης – ενστάσεων κατά των προσωρινών κτηματολογικών διαγραμμάτων και πινάκων ανάρτησης. Για τους κατοίκους αλλοδαπής αλλά και το ελληνικό Δημόσιο η αντίστοιχη προθεσμία είναι η 25η Ιουνίου 2019.

Από το Κτηματολόγιο έγινε γνωστό πως ειδικά για την αίτηση διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος η προθεσμία υποβολής είναι η 10η Μαρτίου 2020. Μέχρι την ίδια ημερομηνία μπορούν να υποβάλλονται και εκπρόθεσμες δηλώσεις. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων έχουν ήδη αποσταλεί ταχυδρομικώς αποσπάσματα από τους Κτηματολογικούς Πίνακες και τα Διαγράμματα στη διεύθυνση επικοινωνίας που έχει δηλωθεί από κάθε ιδιοκτήτη.

Σημειώνεται ότι μέσω της ανάρτησης οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν την καταγραφή των ιδιοκτησιών τους και να διορθώσουν τυχόν σφάλματα. Η διαδικασία αυτή διασφαλίζει ότι η κτηματογράφηση θα ολοκληρωθεί σωστά και δεν θα υπάρχουν προβλήματα στη μετέπειτα λειτουργία του Κτηματολογίου.

Η πρώτη περιφερειακή υπηρεσία του Κτηματολογίου

Στο μεταξύ, από τη Μ. Τρίτη λειτουργεί στη Βέροια η πρώτη περιφερειακή υπηρεσία του Κτηματολογίου. Αυτό σημαίνει ότι καταργήθηκε το Άμισθο Υποθηκοφυλακείο και στη θέση του λειτουργεί πλέον το Υποκατάστημα Βέροιας του Κτηματολογικού Γραφείου Κεντρικής Μακεδονίας.

Σημειώνεται πως τα 17 Κτηματολογικά Γραφεία με τα 75 υποκαταστήματα σε όλη τη χώρα θα αντικαταστήσουν σταδιακά τα 390 Υποθηκοφυλακεία που λειτουργούν σήμερα. Οι περιφερειακές υπηρεσίες του Κτηματολογίου θα παρέχουν όλες τις υπηρεσίες που παρέχονται σήμερα από τα Υποθηκοφυλακεία, όπως για παράδειγμα καταχώριση πράξεων στο Σύστημα Μεταγραφών και Υποθηκών και στο Κτηματολόγιο, τήρηση βιβλίων ενεχύρου, τήρηση των σχετικών αρχείων κ.ά.

Τόσο για το Κτηματολόγιο όσο και για το Σύστημα Μεταγραφών και Υποθηκών λειτουργεί ηλεκτρονικό πρωτόκολλο, ενώ σε ό,τι αφορά τα τέλη, ο υπολογισμός τους πραγματοποιείται μέσω κατάλληλων εφαρμογών που έχουν αναπτυχθεί από το Κτηματολόγιο, ώστε να τηρούνται τα προβλεπόμενα από τον νόμο και να διευκολύνεται έτσι η διαχείριση των εσόδων, των δαπανών και των αποδόσεων.

Μετρητά τέλος

Όπως ξεκαθαρίζουν από το Κτηματολόγιο, «δεν θα γίνεται δεκτή η καταβολή μετρητών». Πλέον, οι συναλλαγές στα ταμεία των περιφερειακών υπηρεσιών θα πραγματοποιούνται ως εξής:

  1. Με τη χρήση κάρτας μέσω POS ή επιταγές για ποσά μεγαλύτερα των 200 ευρώ, σε ό,τι αφορά το Σύστημα Μεταγραφών και Υποθηκών.
  2. Με τη χρήση κάρτας μέσω POS ή μέσω τραπεζών σε ό,τι αφορά το Εθνικό Κτηματολόγιο.

Την ίδια ώρα, το ωράριο συναλλαγών και εξυπηρέτησης κοινού στα Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο διαμορφώνεται ως εξής:

– Κατάθεση και παραλαβή αιτήσεων για καταχώριση/εγγραφή πράξεων και έκδοση πιστοποιητικών, αντιγράφων και διαγραμμάτων από τις 8.30 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι.

– Παράδοση και παραλαβή πιστοποιητικών, αντιγράφων και διαγραμμάτων από τις 8.30 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

– Ερευνα βιβλίων και λοιπών τηρούμενων αρχείων από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου (www.ktimatologio.gr) να έχουν πρόσβαση στα νέα έντυπα των αιτήσεων.