L’ Oreal: «Οι επιχειρήσεις έχουν την ηθική υποχρέωση να δημιουργήσουν πράσινη κουλτούρα»

L’ Oreal: «Οι επιχειρήσεις έχουν την ηθική υποχρέωση να δημιουργήσουν πράσινη κουλτούρα»
Το πρόγραμμα L’ Oreal for the Future, η κυκλική οικονομία και το ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα.

Να αφήσει ένα θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία, την οικονομία, αλλά και το περιβάλλον, φιλοδοξεί η διοίκηση της L’ Oreal, η οποία έχει εντάξει βαθιά στη στρατηγική της τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας.

Ο Alex Davison, Country Manager της L’ Oreal Greece παρουσίασε το πρόγραμμα βιωσιμότητας «L’ Oreal for the Future», εστιάζοντας στους στόχους και τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο. Αναφερόμενος στις 16 δεσμεύσεις που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, δράσεις για τη διατήρηση των φυσικών πόρων, το νερό, τη βιοποικιλότητα και το κλίμα, τόνισε πως μέχρι το 2025 ο όμιλος θα διαθέτει μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι συσκευασίες θα είναι από 100% ανακυκλώσιμο υλικό, έως το 2030 100.000 άνθρωποι από κοινωνίες περιορισμένων δυνατοτήτων θα έχουν προσληφθεί και περί το 1,5 δις καταναλωτές θα κάνουν πιο υπεύθυνες περιβαλλοντικά αγορές.

«Πρέπει να μεταμορφώσουμε τους εαυτούς μας απέναντι στις περιβαλλοντικές αλλαγές που έρχονται και παράλληλα να ενθαρρύνουμε προμηθευτές, καταναλωτές, retailers να αλλάξουν νοοτροπία κάτι που θα το πετύχουμε μέσα από τη δημιουργία ενός νέου οικοσυστήματος. Ως όμιλος έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο σε θέματα βιωσιμότητας. Έχουμε κάνει μια πολύ καλή αρχή, βέβαια πάντα χρειάζεται να γίνουν περισσότερα βήματα. Το πιο σημαντικό για εμένα είναι ότι οι επιχειρήσεις τον 21ο αιώνα δεν πρέπει να βασίζουν τις επιδόσεις τους αποκλειστικά και μόνο στα οικονομικά τους στοιχεία, αλλά και στο που σκοράρουν σε θέματα ESG», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας το πώς κινείται η αγορά της ομορφιάς, ο κ. Davison ανέφερε πως το 2021 η άνοδος ήταν της τάξης του 7%, όταν μέσα στην πανδημία υποχώρησε κατά 10%, και η εκτίμησή του είναι πως το 2022 θα πλησιάσουμε τα επίπεδα του 2019.

«Η όρεξη των καταναλωτών για προϊόντα ομορφιάς είναι πιο έντονη από ποτέ, εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας».

Περισσότερες λεπτομέρειες για τους στόχους του προγράμματος έδωσε ο Φίλιππος Μιχόπουλος, Υπεύθυνος του «L’Oréal for the Future στην Ελλάδα». Όπως είπε σε βάθος τριετίας όλες οι εγκαταστάσεις θα καταναλώνουν μόνο πράσινη πιστοποιημένη ενέργεια – ήδη από το 2018 το εργοστάσιο στον Αυλώνα έχει πετύχει ουδετερότητα άνθρακα, όπως επίσης και τα 4 καταστήματα NUX – η διοίκηση στοχεύει σε μείωση της κατανάλωσης νερού κατά 10% το 2023 και 30% το 2030, σε 100% οικολογικό σχεδιασμό των προθηκών και των νέων καταστημάτων έως το 2023, καθώς επίσης και σε μείωση των πλαστικών στα υλικά συσκευασίας τουλάχιστον κατά 30% το 2023 σε σχέση με το 2020.

«Δίνουμε μεγάλη έμφαση στη διαχείριση του τέλους ζωής των υλικών βάσει των αρχών της κυκλικής οικονομίας. Στα γραφεία μας έχουμε μειώσει κατά 1,7 τόνους το πλαστικό, ενώ έχουμε δημιουργήσει ένα πράσινο δώμα, συνολικής επιφάνειας  600 τ.μ. στο οποίο υπάρχουν ξενοδοχεία εντόμων, φωλιές πουλιών και πάνω από 40 είδη φυτών».

Τα περιθώρια στενεύουν

Κοιτώντας στο μέλλον, αναμφίβολα το πιο σημαντικό πρόβλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα είναι η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, οι  πυρκαγιές, οι πλημμύρες, η  υπερθέρμανση του πλανήτη και η κλιματική αλλαγή.

Όπως ειπώθηκε από τους ομιλητές, στην Ελλάδα φιλοξενούμε το 1/4 των φυτών της Ευρώπης και το 2% των ζώων του πλανήτη. Αν δεν ύπαρξη άμεση δράση σε μια δεκαετία από σήμερα θα είναι πολύ αργά για να αντιστρέψουμε την κατάσταση. Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις έχουν την ηθική υποχρέωση να δημιουργήσουν κουλτούρα για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, δίνοντας το καλό παράδειγμα σε άλλους οργανισμούς, καταναλωτές, πολίτες.

Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της καταστροφής και την έκταση του προβλήματος, αρκεί να λάβει υπόψη τα εξής στοιχεία: κάθε λεπτό στον πλανήτη Γη κόβονται 2.400 δέντρα, το 31% των σύγχρονων ασθενειών οφείλονται στην αποψίλωση των δασών, ενώ σε ότι αφορά τη χώρα μας, μόνο το 2021 κάηκαν 1,3 εκατομμύρια  στρέμματα, όση δηλαδή έκταση έχει καταστραφεί την τελευταία 8ετία.