Λ. Ζαΐμης (MAS Α.Ε.): «Ο κλάδος της ενέργειας έχει κάνει εκκίνηση σε έναν ενδιαφέροντα αγώνα δρόμου»

Λ. Ζαΐμης (MAS Α.Ε.): «Ο κλάδος της ενέργειας έχει κάνει εκκίνηση σε έναν ενδιαφέροντα αγώνα δρόμου»
Ενεργειακό αποτύπωμα με… ψηφιακή υπογραφή.

Η μετάβαση σε ενεργειακές πήγες μηδενικών εκπομπών, αλλά και η ψηφιοποίηση του υφιστάμενου ενεργειακού οικοσυστήματος είναι διαδικασίες που έχουν ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να αλλάξουν άρδην, τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων οι οποίες σταδιακά υιοθετούν πιο «πράσινες» πρακτικές απέναντι στο περιβάλλον. Το στοίχημα είναι μεγάλο, οι επενδύσεις που απαιτούνται διόλου ευκαταφρόνητες, όμως τα οφέλη θα είναι πολλαπλασιαστικά για τα κράτη, τις κοινωνίες, τις εταιρείες και τον πλανήτη.

H MAS Α.Ε., ηγέτιδα εταιρεία τεχνολογίας με 45 χρόνια εμπειρίας στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη συστημάτων αυτοματισμού, ελέγχου και διαχείρισης για τον κλάδο της ενέργειας της βαριάς βιομηχανίας και της Ναυτιλίας, έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια να συγκεντρώσει στο brand της την εμπιστοσύνη της αγοράς και να συνδέσει το όνομά της με σημαντικά projects.

O CEO της MAS Α.Ε., Λεωνίδας Ζαΐμης, μιλά στο Fortune Greece για την επόμενη μέρα στον κλάδο της ενέργειας, για το στοίχημα της πράσινης ανάπτυξης, ενώ εστιάζει στη στρατηγική που θα ακολουθήσει η εταιρεία του τα επόμενα χρόνια προσφέροντας καινοτόμες λύσεις και προϊόντα οι οποίες μειώνουν τα λειτουργικά κόστη και αυξάνουν παράλληλα την απόδοση των επιχειρήσεων.

Κύριε Ζαΐμη, βιωσιμότητα, αειφορία, πράσινη ανάπτυξη είναι λέξεις που ενσωματώθηκαν στο νέο επικοινωνιακό αφήγημα των επιχειρήσεων. Πόσο μακριά βρίσκεται η θεωρία από την πράξη;

Οι μηδενικές εκπομπές είναι απόλυτα αναγκαίος στόχος για την διατήρηση της ζωής μας όπως την ξέρουμε. Αναμφίβολα, η κυριαρχούσα μορφή ενέργειας είναι η ηλεκτρική και επομένως αυτή που θα αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τους υδρογονάνθρακές.

Η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ είναι πλέον ώριμη και οι τεχνολογικές επενδύσεις εστιάζουν πλέον στην αποθήκευση, οπού γίνονται μεγάλα βήματα σε μπαταρίες, υδρογόνο και super capacitors.  Η πραγματική πρόκληση όμως θα είναι η χωρητικότητά του δικτύου μεταφοράς και διανομής που θα πρέπει να εξυπηρετήσει τα διαρκώς αυξανόμενα φορτία.

Στην πράξη ο στόχος για μηδενικούς ρύπους δεν αφορά μόνο τον μετασχηματισμό της  παραγωγής, αλλά και αυτόν της κατανάλωσης. Την λύση θα δώσει η εξελισσόμενη ψηφιοποίηση του ενεργειακού μας οικοσυστήματος, οπού θα εξισορροπείται σε πραγματικό χρόνο η συνολική ενεργειακή δυναμική ενός συμπλέγματος το οποίο συμπεριλαμβάνει και την αξιοποίηση της αποθηκευμένης ενέργειας των καταναλωτών, πχ. σε ηλεκτρικά οχήματα, συσσωρευτές σπιτιών, κλπ. Τα δίκτυα με τέτοια τεχνολογία απέχουν ακόμα, και οι πρώτες πειραματικές υλοποιήσεις αναμένονται στα ενεργειακά έργα των νησιών μας.

Ποιος ο ρόλος που καλείται να επιτελέσει η εταιρεία σας, όσον αφορά στον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως επίσης και στην ανάπτυξη λύσεων ΑΠΕ;

Η μετάβαση σε ενεργειακές πήγες μηδενικών εκπομπών θα χρειαστεί κάποιο χρόνο. Συνεπώς, παράλληλη επιδίωξη, μαζί με τις επενδύσεις σε ΑΠΕ και την αποθήκευση ενέργειας, είναι και ο εκσυγχρονισμός υφιστάμενων εγκαταστάσεων ηλεκτροπαραγωγής με στόχο την βελτίωση της απόδοσης και τελικά την ελαχιστοποίηση των εκπομπών αερίων.

H MAS έχει αποδεδειγμένα μεγάλη εμπειρία στον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων εγκαταστάσεων με πάνω από 40 τέτοια έργα στην Ελλάδα. Είναι η μονή στην Ελλάδα που διαθέτει την απαιτούμενη τεχνογνωσία και τεχνολογία, μέσω καθετοποιημένων λύσεων αναβάθμισης συστημάτων αυτοματισμού και ελέγχου που εγγυούνται λειτουργικότητά, ασφάλεια και αποδοτικότητα για την επέκταση της ζωής υφιστάμενων μονάδων παραγωγής.

Σήμερα προσφέρει δοκιμασμένες και ώριμες λύσεις αυτοματισμού, ελέγχου, εποπτείας και διαχείρισης θερμικών, ΑΠΕ και αποθήκευσης, καθώς και καθολικές λύσεις που καλύπτουν όλο το φάσμα λειτουργιών των ΦΟΣΕ μέσα στην νέα αγορά ενέργειας.

Η πολυετής εμπειρία που κουβαλάει το brand, η οποία ξεπερνά τις 4 δεκαετίες, σας έχει εξασφαλίσει συνεργασίες με στρατηγικούς παίχτες της αγοράς. Πρόσφατα παρουσιάσατε το ACROSS Digital Energy Ecosystem. Πείτε μας δύο λόγια γι’ αυτό ;

Το ACROSS είναι ένα ολοκληρωμένο λογισμικό που έρχεται να καλύψει συνολικά τις απαιτήσεις ψηφιοποίησης του κλάδου της Ενέργειας.  Είναι προϊόν πολυετούς ανάπτυξης από εξειδικευμένους μηχανικούς, επιστήμονες και προγραμματιστές.  Ενσωματώνει την αναγνωρισμένη τεχνογνωσία της MAS στα συστήματα ελέγχου ισχύος  και ενεργειακής διαχείρισης, καθώς και εξελιγμένα εργαλεία για την λειτουργία μέσα στην νέα αγορά.  Το ACROSS είναι ένα δοκιμασμένο και ώριμο προϊόν με συνεχώς αυξανόμενη βάση σε μεγάλα και σύνθετα έργα διαχείρισης θερμικών, υδροηλεκτρικών, ΑΠΕ και υβριδικών σταθμών.

Η πραγματική καινοτομία του έγκειται στην παροχή μιας ολιστικής και καθετοποιημένης διαχείρισης κάθε είδους ενεργειακού πόρου από απλές εγκαταστάσεις μέχρι και μεγάλα ηλεκτρικά συστήματα με σύνθετη ενεργειακή υποδομή μέσα από ένα ενοποιημένο ψηφιακό οικοσύστημα. Στην πλήρη του ανάπτυξη το ψηφιακό ενεργειακό οικοσύστημα του ACROSS παρέχει ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον διαχείρισης παραγωγής με πληροφόρηση και έλεγχο όλων των παραγωγικών μονάδων σε πραγματικό χρόνο και δυνατότητα αυτόματης ανάληψης διορθωτικών εντολών. Διαθέτει επίσης εξελιγμένο περιβάλλον ενεργειακής διαχείρισης με εργαλεία τελευταίας γενιάς για την ανάλυση επιδόσεων, την πρόβλεψη παραγωγής και τον ενεργειακό προγραμματισμό. Η συμμέτοχη στις αγορές υποστηρίζεται από ειδικό περιβάλλον με εργαλεία τόσο για τις  μελλοντικές αγορές, όσο και για τις αγορές εξισορρόπησης, μια λειτουργία που μπορεί να αναλάβει αυτόματα το σύστημα. Τέλος, μέσα στο 2022 θα ενταχτεί και ο έλεγχος φορτιστών EV, καθώς και το ειδικό module demand response.

Πώς βλέπετε να εξελίσσονται τα επόμενα χρόνια τα πράγματα στον κλάδο της ενέργειας και πώς προετοιμάζεται η εταιρεία προκειμένου να ανταποκριθεί εγκαίρως στις αλλαγές που έρχονται έτσι ώστε να είναι σε θέση να προσφέρει στους πελάτες της καινοτόμες υπηρεσίες;

Ο χώρος της ενέργειας έχει ήδη κάνει την εκκίνηση σε έναν ενδιαφέροντα αγώνα δρόμου. Από εδώ και στο εξής θα πραγματοποιούνται παράλληλες ανατρεπτικές αλλαγές που αφορούν στην προσαρμογή σε νέο επιχειρησιακό μοντέλο, όπου η ενέργεια είναι χρηματιστηριακό είδος, αλλά και στην τεχνολογική εξέλιξη που απαιτείται για την επίτευξη οικολογικών στόχων.

Στο νέο καθεστώς οι παραγωγοί και εν’ γένει οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, θα κληθούν να ανταπεξέλθουν σε ένα ανταγωνιστικό τερέν, όπου καθοριστικό ρόλο θα παίζουν το χαμηλό κόστος και η υψηλού επιπέδου υπηρεσία προς τους καταναλωτές. Οι εταιρείες που θα επενδύσουν στην ψηφιοποίηση των λειτουργιών τους, θα έχουν ακριβέστερη πληροφορία και επομένως θα μπορούν να παίρνουν αποφάσεις που θα μεγιστοποιούν την απόδοσή τους στις αγορές. Αυτό θα αποτελέσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο μέλλον.

Ως εταιρεία τεχνολογίας, προσπαθούμε πάντα να προσφέρουμε λύσεις σε μελλοντικά προβλήματα του κλάδου. Στο πλαίσιο αυτό είχαμε προβλέψει από πολύ νωρίς τις τεχνολογικές προκλήσεις του νέου ενεργειακού τοπίου. Συνδυάζοντάς την μεγάλη εμπειρία μας στα πάνω σύνθετα μεμονωμένα δίκτυα των Ελληνικών νησιών, προχωρήσαμε στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων υψηλής τεχνολογίας που υπερκαλύπτουν τις ανάγκες των σημερινών παραγώγων & ΦΟΣΕ. Παράλληλα επεκτείναμε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας για την κάλυψη ολιστικών λύσεων υβριδικών σταθμών παραγωγής.

Τι ποσά δαπανάτε σε ετήσια βάση σε επίπεδο R&D;

Η MAS είναι κορυφαία ελληνική εταιρεία τεχνολογίας στον χώρο της ενέργειας. Έχουμε αναπτύξει μια κουλτούρα όπου η καινοτομία και η ανάπτυξη προηγμένων λύσεων σε προβλήματα του αύριο είναι μέρος της καθημερινής μας λειτουργίας. Το R&D είναι συνεπώς καθημερινότητα για εμάς, με κάθε νέο έργο να αποτελεί αφορμή για ερεύνα και ανάπτυξη με σκοπό την συνεχή βελτιστοποίηση των λύσεων μας. Στοχεύαμε πάντα στην ανάπτυξη μελλοντικής προστιθέμενης αξίας, για αυτό και επανεπενδύουμε σε R&D πάνω από το 30% των κερδών μας. Στην πραγματικότητα το budget μας καθοδηγείται από τις ευκαιρίες για ανάπτυξη τεχνολογιών, προϊόντων και λύσεων, ενώ τα ποσά που επενδύουμε κάθε χρόνο τα βλέπουμε απολογιστικά.

Ποια η ειδοποιός διαφορά από τον ανταγωνισμό;

Δραστηριοποιούμαστε στον χώρο της ενεργείας πολλά χρόνια, προσφέροντας εξειδικευμένες και τεχνολογικά προηγμένες, λύσεις αυτοματισμού και διαχείρισης της ηλεκτροπαραγωγής. Η εταιρεία μας έχει μεγάλη πείρα σε θέματα που αφορούν στον έλεγχο και την διαχείριση ισχύος και ενέργειας και προσφέρει καθετοποιημένες ολοκληρωμένες λύσεις.

Όπως είναι λογικό, η έκρηξη των επενδύσεων στον κλάδο προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών εταιρειών που δίνουν το παρών με διάφορους τρόπους.  Ο εγχώριος ανταγωνισμός απαρτίζεται κυρίως από εταιρείες που εκπροσωπούν και εμπορεύονται προϊόντα τρίτων, παρέχοντάς το τοπικό integration ή/και την τοπική υποστήριξη λύσεων εξωτερικού.  H ειδικότητά μας όμως, ήταν και παραμένει, το ότι ανήκουμε σε μια κλειστή κοινωνία εξειδικευμένων εταιρειών που κατέχουν ενδογενώς την τεχνολογία, εμπειρία, τεχνογνωσία και άρα την ικανότητα να προσφέρουν ολοκληρωμένες λύσεις.

Η συνεχής επένδυση σε προηγμένη τεχνολογία και τεχνογνωσία εξασφαλίζει την σε βάθος γνώση της μηχανολογίας ελέγχου συμβατικών μονάδων, της επιστήμης ελέγχου ισχύος, της διαχείρισης ενέργειας, καθώς και της τεχνολογία πίσω από την εξισορρόπηση ηλεκτρικών δικτύων. Η διαφορά μας, λοιπόν, με τον ανταγωνισμό είναι ότι κατέχουμε την τεχνογνωσία, τεχνολογία, τεχνοτροπία και εμπειρία να αναλαμβάνουμε έργα «με το κλειδί στο χέρι», έχοντας την οντότητα να εγγυηθούμε αποδεδειγμένα για το αποτέλεσμα.

Η εξωστρέφεια αποτελεί βασικό συστατικό του DNA σας δεδομένου ότι δραστηριοποιείστε σε περισσότερες από 25 χώρες, στην Ανατολική Ευρώπη και την Ασία. Ποιες αγορές φαίνεται να παρουσιάζουν μεγαλύτερη δυναμική και ποιες νέες μπαίνουν στο στόχαστρο;

Η αγορά της Ελλάδας είναι πολύ σημαντική για εμάς, εμφανίζει έντονη κινητικότητα και πάντα θα είναι μέρος της στρατηγικής μας. Έχουμε στρέψει όμως το βλέμμα μας, ειδικά την τελευταία δεκαετία, και πέρα από τα σύνορα της χώρας, κάνοντας την εξωστρέφεια στρατηγικό μας στόχο. Γεωγραφικές περιοχές στο στόχαστρο της MAS είναι τα Βαλκάνια, η Δυτική και Κεντρική Ασία, καθώς και οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Οι σοβαρές επενδύσεις στον χώρο της ενέργειας που προβλέπονται μελλοντικά στα Βαλκάνια την καθιστούν περιοχή ιδιαίτερου ενδιαφέροντος. Γι’ αυτό άλλωστε πρόσφατα προχωρήσαμε στην ίδρυση θυγατρικής μας στην Ρουμανία, μια αγορά ενεργή και ταχέως αναπτυσσόμενη σε όλους τους τομείς δραστηριότητά μας, η οποία έχει αναλάβει και την ανάπτυξη και της ευρύτερης περιοχής.

Παράλληλα, εντάξαμε νέους αντιπροσώπους στο δυναμικό μας σε Ουζμπεκιστάν και Αζερμπαϊτζάν, αλλά και την Τουρκία, διακρίνοντας την δυναμική της αγοράς στη δυτική και κεντρική Ασία, με προοπτική και δυνατότητες για τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων εγκαταστάσεων, και την ανάπτυξη της «πράσινης» ενέργειας. Ο τρίτος αναπτυξιακός μας άξονας είναι στην Ρωσία όπου έχουμε παρουσία εδώ και 4 χρόνια με σημαντικά αποτελέσματα,  και μέσω της οποίας υποστηρίζεται και η ανάπτυξή μας στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Κάνοντας έναν απολογισμό, πώς κλείνει το 2021 για την MAS;

Παρά τις αντιξοότητες, το 2021 ήταν μια χρονιά πολύ παραγωγική για τη MAS. Ολοκληρώσαμε επενδύσεις που αφορούν στα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας, αλλά και την ενίσχυση της παρουσίας μας σε Ελλάδα και εξωτερικό. Προχωρήσαμε στην ίδρυση δυο θυγατρικών, μια στην Ρουμάνια επεκτείνοντας την γεωγραφική μας κάλυψη, και μια στην Ελλάδα για την σωστότερη κάλυψη των απαιτήσεων της αγοράς για εξειδικευμένες υπηρεσίες λογισμικού.  Επιπρόσθετα, ενδυναμώσαμε το χαρτοφυλάκιο των λύσεων μας μέσω στρατηγικών συνεργασιών αμοιβαίων συμφερόντων με κολοσσούς του κλάδου της Ενέργειας.