«Λάδι στη φωτιά» ρίχνει ο Τραμπ: Προχωρά στην επίσημη αναγνώριση της κυριαρχίας του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν

«Λάδι στη φωτιά» ρίχνει ο Τραμπ: Προχωρά στην επίσημη αναγνώριση της κυριαρχίας του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν
epa07455967 A View of Quneitra crossing in the Golan Heights, the only border crossing between Israeli and Syria, 22 March 2019. US President Trump said in a tweet on 21 March 2019, that 'it is time for the United States to fully recognize Israel's Sovereignty over the Golan Heights' adding that it is of 'critical strategic and security importance to the State of Israel and Regional Stability.' Israel captured much of the Golan region from Syria in 1967 and then annexed it in 1981, a move that was never international recognized. Trump's remarks came as US Secretary of State Pompeo is on a trip in the Middle East and visited Jerusalem on the day. EPA/ATEF SAFADI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παρά την άρνηση της διεθνούς κοινότητας να αναγνωρίσει ισραηλινή κυριαρχία της περιοχής, ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει να κάνει άλλο ένα «δώρο» στο Τελ Αβίβ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι συντάσσουν το επίσημο έγγραφο με το οποίο θα κωδικοποιηθεί η αναγνώριση εκ μέρους των ΗΠΑ της κυριαρχίας του Ισραήλ επί των Υψωμάτων του Γκολάν.

Σύμφωνα με έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο της κυβέρνησης, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να το υπογράψει την επόμενη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ουάσινγκτον.

Την Πέμπτη ο Τραμπ δήλωσε ότι “ήρθε η ώρα” να αναγνωριστεί η κυριαρχία του Ισραήλ επί των Υψωμάτων του Γκολάν, τα οποία κατέλαβε από τη Συρία το 1967.

Η ισραηλινή κατοχή της περιοχής δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα.

Το Λονδίνο δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση του Γκολάν

Η Βρετανία δεν σκοπεύει να αλλάξει τη στάση της σε ό,τι αφορά το θέμα των Υψωμάτων του Γκολάν μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την κυριαρχία των εδαφών που κατέλαβε το Ισραήλ από τη Συρία το 1967.

“Το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρεί τα Υψώματα του Γκολάν ως έδαφος κατεχόμενο από το Ισραήλ. Η προσάρτηση του εδάφους δια της βίας απαγορεύεται με βάση το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών”, ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

“Δεν αναγνωρίσαμε την προσάρτηση (του Γκολάν) από το Ισράηλ το 1981 και δεν σκοπεύουμε να αλλάξουμε τη στάση μας”, πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters