Λαγκάρντ: Όσο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, τόσο μεγαλύτερο είναι το κόστος για την ΕΕ

Λαγκάρντ: Όσο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, τόσο μεγαλύτερο είναι το κόστος για την ΕΕ
(FILES) This file photo taken on November 27, 2019 shows Christine Lagarde, President of the European Central Bank (ECB), during a press conference in Frankfurt am Main, western Germany. - European Central Bank governors meet on January 21, 2021 to take stock of their monetary stimulus efforts as more infectious strains of the coronavirus and stricter shutdowns cloud the economic outlook. (Photo by Daniel ROLAND / AFP) Photo: AFP

Προειδοποίηση για τις δυσβάσταχτες συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία απηύθυνε από την Κύπρο όπου βρίσκεται η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, προτρέποντας τις κυβερνήσεις και τους επενδυτές να διαθέσουν πόρους για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Γηραιάς Ηπείρου.

«Όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κόστος», είπε την Τετάρτη 30 Μαρτίου. «Η Ευρώπη χρειάζεται ένα σχέδιο για να διασφαλίσει ότι οι απαραίτητες επενδύσεις θα έρχονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα και ομαλά, με τα δημόσια και ιδιωτικά οικονομικά να αλληλοενισχύονται».

Η Λαγκάρντ είπε ότι η εισβολή της Ρωσίας εγκυμονεί «σημαντικούς κινδύνους για την ανάπτυξη» και έχει εισαγάγει «σημαντική αβεβαιότητα» στις οικονομικές προοπτικές. Ταυτόχρονα, το κόστος ενέργειας, η αύξηση  των τιμών των τροφίμων και τα επίμονα σημεία συμφόρησης «είναι πιθανό να αυξήσουν τον πληθωρισμό», είπε.

«Ο καλύτερος τρόπος με τον οποίο η νομισματική πολιτική μπορεί να αντιμετωπίσει αυτήν την αβεβαιότητα είναι να δώσει έμφαση στις αρχές της προαιρετικότητας και της ευελιξίας», είπε η Λαγκάρντ.

«Θα αντιμετωπίσουμε, βραχυπρόθεσμα, υψηλότερο πληθωρισμό και βραδύτερη ανάπτυξη», είπε σε ομιλία της στη Λευκωσία.  Η Λαγκάρντ είπε ότι τα νοικοκυριά βυθίζονται στην απαισιοδοξία, κάτι το οποίο θα επιβραδύνει την ανάπτυξη, ενώ οι επιχειρηματικές επενδύσεις είναι επίσης πιθανό να πληγούν.

Συνάντηση με Ν. Αναστασιάδη

Στην Κύπρο βρίσκεται η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, έχοντας αποδεχθεί την πρόσκληση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Κωνσταντίνου Ηροδότου.

Την κ. Λαγκάρντ υποδέχθηκε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζα. 

Η επίσκεψη της κ. Λαγκάρντ συμπίπτει με μια κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη και την Ευρωζώνη, λόγω των διαταράξεων που έχει προκαλέσει ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις τιμές της ενέργειας παγκοσμίως, σε συνδυασμό με την άνοδο του πληθωρισμού. 

Αργότερα θα συμμετέχει σε συνέδριο από κοινού με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, κατά τη διάρκεια του οποίου θα συζητήσουν, ανάμεσα σ’ άλλα, για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας και υφιστάμενες προκλήσεις.

“Η επίσκεψη της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ στη χώρα μας είναι ιδιαίτερης σημασίας και θα ήθελα να την ευχαριστήσω για ακόμα μία φορά. Αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να συζητήσουμε και να ακούσουμε την πρόεδρο Λαγκάρντ ιδιαίτερα σ’ αυτήν την πρωτόγνωρη χρονική περίοδο”, σχολιάζει ο Κωνσταντίνος Ηροδότου.