Λαγκάρντ: Πρόωρη οποιαδήποτε συζήτηση για την άρση των μέτρων στήριξης της ΕΕ

Λαγκάρντ: Πρόωρη οποιαδήποτε συζήτηση για την άρση των μέτρων στήριξης της ΕΕ
Η Κριστίν Λαγκάρντ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία είναι εάν οι αρχές μπορούν να προβούν στις αλλαγές που απαιτούνται, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

Η άνευ προηγουμένου νομισματική και δημοσιονομική βοήθεια και τα εμβόλια έχουν βοηθήσει τη Γηραιά Ήπειρο να «ανακάμψει πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε», είπε στην τηλεόραση του Bloomberg. Έτσι, η ζώνη του ευρώ αναμένεται να φτάσει τα επίπεδα παραγωγής πριν από την πανδημία πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό η Ευρώπη να κλείσει το μακροχρόνιο χάσμα μεταξύ βόρειων και νότιων χωρών, να μειώσει τις ανισότητες που επιδεινώθηκαν από την πανδημία και να βοηθήσει τη μετάβαση σε μια πιο βιώσιμη για το περιβάλλον οικονομία, παρατήρησε η Λαγκάρντ.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να κατευθύνουμε τη χρηματοδότηση στη σωστή επένδυση, διασφαλίζοντας ότι οι οικονομίες θα ανακάμψουν σωστά, με τις σωστές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που θα βελτιώσουν την παραγωγικότητα των οικονομιών»

Επαινώντας τον «καλό συντονισμό» των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων εν μέσω πανδημίας, η Λαγκάρντ εξέφρασε την ελπίδα ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα διδαχθούν από αυτήν την εμπειρία. Τόνισε πως το πρωτοφανές πακέτο μέτρων για την ανάκαμψη της Ευρώπης (NGEU) ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, που περιλαμβάνει ένα μείγμα δανείων και επιχορηγήσεων, θα προσφέρει αναπτυξιακή τόνωση.

Το Ταμείο Ανάκαμψης «πρόκειται να βοηθήσει ώστε οι οικονομίες να συγκλίνουν και να μειωθεί το χάσμα που υπάρχει μεταξύ ορισμένων χωρών της Νότιας Ευρώπης και των χωρών της Βόρειας Ευρώπης», είπε, προσθέτοντας: «Σίγουρα αυτή είναι η πρόθεση».

Τέλος, η Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να συζητήσουμε μείωση της στήριξης, καθώς η οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ένα μέλλον εξαιρετικής αβεβαιότητας λόγω των παραλλαγών του κορωνοϊού και των διαταραχών στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.