Lamda Development: Αύξηση της κερδοφορίας για τρία εμπορικά κέντρα

Lamda Development: Αύξηση της κερδοφορίας για τρία εμπορικά κέντρα

O τζίρος των καταστημάτων παρουσίασε αύξηση κατά 4%, ενώ ο αριθμός των επισκεπτών παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος.

Ανοδικά κινήθηκε η λειτουργική κερδοφορία των τριών εμπορικών κέντρων (EBITDA), παρουσιάζοντας αύξηση 6,1%, το 2015, σε σχέση με το προηγούμενο έτος και ανήλθε στα 39,8 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε η Lamda Development ΑΕ. Tα συνολικά ενοποιημένα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) του ομίλου προ αποτιμήσεων ανήλθαν στα 30 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 7,1%, σε σχέση με το 2014.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων παρουσίασε αύξηση 4,2%, σε σύγκριση με το 2014, ενώ η συνολική επισκεψιμότητα των εμπορικών κέντρων, κατά την ίδια χρονική περίοδο, παρέμεινε αμετάβλητη. Η μέση πληρότητα των εμπορικών κέντρων ξεπερνά το 98%, ενώ εξακολουθεί να παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον για μισθώσεις.

Η λειτουργική κερδοφορία του “The Mall Athens” ανήλθε στα 24,6 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά 2,9%. Σημειώνεται ότι ο τζίρος των καταστημάτων παρουσίασε αύξηση κατά 4%, ενώ ο αριθμός των επισκεπτών παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος. Η λειτουργική κερδοφορία του “Mediterranean Cosmos” στη Θεσσαλονίκη ανήλθε στα 13,6 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας σημαντική άνοδο κατά 7,9%.

Ο κύκλος εργασιών των καταστημάτων εμφάνισε σημαντική άνοδο κατά 4,3%. Επίσης, σημειώθηκε και οριακή αύξηση του αριθμού των επισκεπτών κατά 1%, ενώ βρίσκεται σε καθεστώς πλήρους μίσθωσης. Σε ό,τι αφορά στο Golden Hall, η ετήσια λειτουργική του κερδοφορία ανήλθε στα 13,9 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση κατά 7,8%. Ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων και ο αριθμός των επισκεπτών κινήθηκαν ανοδικά κατά 4,3% και 1,1%, αντίστοιχα.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το πρότυπο ΔΠΧΑ 11 που είναι σε ισχύ από 1/1/2014, η εταιρεία είναι υποχρεωμένη και έχει καταργήσει την ενοποίηση των Κοινοπραξιών (Joint Ventures) με αναλογική μέθοδο και ενοποιεί τις κοινοπραξίες με τη μέθοδο της καθαρής θέσης. Τονίζεται, όμως ότι η απεικόνιση των κοινοπραξιών στον ισολογισμό με τη μέθοδο καθαρής θέσης, δεν επιφέρει καμία μεταβολή στα ίδια κεφάλαια του ομίλου και στο καθαρό αποτέλεσμα μετά από φόρους. Τα κτίρια γραφείων συνεισέφεραν στην ετήσια λειτουργική κερδοφορία του ομίλου κατά 1,7 εκατ. ευρώ, όσο ακριβώς και το 2014.

Το συνολικό ενοποιημένο EBITDA προ αποτιμήσεων ανήλθε στα 30 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 7,1%, που οφείλεται, κυρίως, στην άνοδο της λειτουργικής κερδοφορίας των εμπορικών κέντρων. «Σε ενοποιημένο επίπεδο, τα καθαρά αποτελέσματα επηρεάστηκαν και πάλι αρνητικά από την απομείωση των αξιών των ακινήτων στην ευρύτερη περιοχή μας, όπως και από τη σημαντικά αυξημένη φορολογία», σύμφωνα με την ανακοίνωση. Οι καθαρές ζημιές ανήλθαν στα 22,1 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 23,5 εκατ. ευρώ, την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Η μικρότερη επίδραση από τη μείωση στις ζημιές από την αποτίμηση των επενδυτικών ακινήτων του ομίλου κατά 11,8 εκατ. ευρώ (από 30,3 εκατ. ευρώ, το 2014, στα 18,5 εκατ. ευρώ, το 2015) αντισταθμίστηκε από τη σημαντική άνοδο των φόρων κατά 10,8 εκατ. ευρώ. «Η άνοδος της φορολογικής επιβάρυνσης οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην άνοδο του φορολογικού συντελεστή από 26% στο 29%», όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση.Η Καθαρή Αξία Ενεργητικού προ φόρων (Net Asset Value) ανήλθε στα 408,1 εκατ. ευρώ (5,23 ευρώ ανά μετοχή) έναντι 430,7 εκατ. ευρώ, που ήταν την 31/12/2014.

Η μετοχή της Lamda Development εξακολουθεί να διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών με έκπτωση στην Καθαρή Αξία Ενεργητικού ανά μετοχή. Aπό τις αρχές του έτους, καταγράφει οριακές απώλειες της τάξεως του 1,5%, ενώ ο γενικός δείκτης κινείται πτωτικά, καταγράφοντας απώλειες που υπερβαίνουν το 10%. Συγκεκριμένα, με τιμή μετοχής 3,98 ευρώ, στις 24/03/2016, το τρέχον discount σε σχέση με το NAV διαμορφώνεται στο 24%.

Ο δείκτης καθαρού δανεισμού προς την αξία του επενδυτικού χαρτοφυλακίου (“Net Loan to Value”) ανέρχεται στο 40,6%. Τέλος, σημειώνεται ότι, με ημερομηνία αναφοράς 31/12/2015, η εταιρεία είχε στη κατοχή της 1.745.594 ίδιες μετοχές, που αντιπροσωπεύουν το 2,2% επί του συνόλου, με μεσοσταθμικό κόστος κτήσεως 3,86 ευρώ ανά μετοχή.

Mε αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Οδυσσέας Αθανασίου, δήλωσε σχετικά: «Το 2015 αποτέλεσε ένα ακόμη έτος με θετικά λειτουργικά αποτελέσματα για την εταιρεία. Η εμπιστοσύνη που δείχνει στα εμπορικά μας κέντρα ο κόσμος, μας δίνει την αισιοδοξία ότι, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, θα συνεχίσουμε την ίδια πορεία και στο μέλλον».