Lamda Development: Έκλεισε η χρηματοδότηση για τα έργα της 5ετίας

Lamda Development: Έκλεισε η χρηματοδότηση για τα έργα της 5ετίας
Μπήκαν οι υπογραφές με τις τράπεζες Eurobank και Πειραιώς για τους όρους κοινοπρακτικών δανείων 1,16 δισ. ευρώ - Στα 2,5 δισ. ευρώ ο προϋπολογισμός των έργων της πρώτης φάσης.

Συμφωνία με τις τράπεζες Πειραιώς και Eurobank για την επικαιροποίηση των βασικών όρων κοινοπρακτικού τραπεζικού δανεισμού ύψους 1,16 δισ. ευρώ με σκοπό τη χρηματοδότηση του έργου του Ελληνικού υπέγραψε η Lamda Development, στο πλαίσιο της ωρίμανσης του σχεδιασμού της για τα έργα της πρώτης πενταετίας.

Σύμφωνα με το επιχειρηματικό πλάνο της εταιρείας, η χρηματοδότηση των έργων προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ της πρώτης φάσης θα καλυφθεί κατά 1 δισ. ευρώ από τον εν λόγω τραπεζικό δανεισμό, με το υπόλοιπο ποσό των απαιτούμενων κεφαλαίων, ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ να προέρχεται από ίδια κεφάλαια.

Ειδικότερα, μετά την επικαιροποίηση των όρων, το συνολικό ύψος του κοινοπρακτικού τραπεζικού δανεισμού ανέρχεται σε 1,16 δισ. ευρώ (έναντι 1,18 δισ. ευρώ). Στο σύνολο του κοινοπρακτικού τραπεζικού δανεισμού περιλαμβάνεται ποσό ύψους 205 εκατ. ευρώ που αφορά την κάλυψη δαπανών ΦΠΑ του έργου. Συγκεκριμένα, ο εν λόγω τραπεζικός δανεισμός αφορά:

(α) τη χρηματοδότηση των έργων υποδομών και άλλων αναπτύξεων κατά τη διάρκεια της πρώτης πενταετίας του έργου (Φάση Α’) συνολικού ύψους 542 εκατ. ευρώ

(β) τη χρηματοδότηση για την εμπορική ανάπτυξη στη Λεωφ. Βουλιαγμένης (Vouliagmenis Mall) και για την εμπορική ανάπτυξη εντός της μαρίνας Αγ. Κοσμά (Marina Galleria) συνολικού ύψους 622 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα επικαιροποιήθηκε και το ύψος των εγγυητικών επιστολών που θα εκδοθούν σε 347 εκατ. ευρώ για την εγγυητική που θα παραδοθεί στο ΤΑΙΠΕΔ ως κάλυψη για το πιστούμενο τίμημα αγοραπωλησίας των μετοχών της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. και σε 175 εκατ. ευρώ για την εγγυητική που θα εκδοθεί προς εξασφάλιση της εκπλήρωσης υποχρεώσεων της εταιρείας στο πλαίσιο των παραπάνω χρηματοδοτήσεων.

Η εξέλιξη αποδεικνύει ότι οι ελληνικές τράπεζες στηρίζουν τη χρηματοδότηση του μεγαλύτερου έργου ανάπλασης στη χώρα και εμπιστεύονται το όραμα της Lamda Development για το εμβληματικό έργο του Ελληνικού.

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι με τη συμμετοχή τους στην έκδοση του ομολόγου της εταιρείας το καλοκαίρι του 2020, πάνω από 11.000 Έλληνες έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στο έργο του Ελληνικού, ως ένα μοναδικό έργο εθνικής σημασίας, που θα ηγηθεί μιας σειράς άλλων που προωθούν την αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια.

Το όραμα της Lamda να αποτελέσει το Ελληνικό ένα πρότυπο μοντέλο επενδυτικής πρωτοβουλίας προσαρμοσμένο στις ανάγκες της χώρας, τις απαιτήσεις της νέας εποχής, της αναβάθμισης της περιοχής αλλά και ολόκληρης της Αττικής προς όφελος των πολιτών μπαίνει πλέον στη φάση της υλοποίησης. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον δυνητικών αγοραστών για τις οικιστικές αναπτύξεις της πρώτης φάσης του έργου, που προσελκύει το ενδιαφέρον Ελλήνων αλλά και ξένων επενδυτών.