LAMDA Development: Μας μυεί στο … L Factor
- 23/05/2025, 08:14
- SHARE

Mε κεντρικούς πυλώνες την κοινωνία και το περιβάλλον, η LAMDA Development παρουσίασε το L Factor, το ολοκληρωμένο πρόγραμμα Εταιρικής της Υπευθυνότητας.
Όπως επεσήμανε η κα Κατερίνα Κυπραίου, Corporate Communications Senior Manager στη Lamda Development, η στρατηγική που αφορά την εταιρική κοινωνική ευθύνη του ομίλου θα στηριχθεί πάνω σε 4 πυλώνες, μεταξύ των οποίων, οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, η τρίτη ηλικία – ένας χώρος που δεν έχουν αγγίξει πολλές εταιρείες στην Ελλάδα- η εκπαίδευση, αλλά και ο πολιτισμός.
«Πρόκειται για ένα project που το έχουμε σχεδιάσει με πολύ́ αγάπη. Σε ότι αφορά το περιβάλλον υπήρξε από την πλευρά μας άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες τις Πεντέλης μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2024. Γενικότερα, πεποίθησή μας είναι ότι πρέπει να ανταποκρινόμαστε δραστικά, άμεσα, με χρήσιμες πρωτοβουλίες. Για το λόγο αυτό έχουμε δημιουργήσει ένα ειδικό fund το οποίο θα ενεργοποιείται σε έκτακτες περιπτώσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας για το «Urban Green Dots», έκανε λόγο για ενίσχυση του αστικού πρασίνου με τη δημιουργία και αναβάθμιση εγκαταλελειμμένων δημόσιων χώρων πρασίνου. «Βάζουμε όλο και περισσότερο πράσινο μέσα σε γειτονιές, μέσα στον αστικό ιστό και δίνουμε ζωή σε εγκαταλελειμμένα σημεία. Έχουμε επιλέξει να ξεκινήσουμε με τρεις Δήμους και να προβούμε στην ανάπλαση 2 πάρκων σε κάθε έναν από αυτούς».
Πώς θα γίνει πιο εύκολη η ζωή των ΑμΕΑ στην πόλη
Στο πυλώνα που αφορά την κοινωνία εστίασε στο IncluCity4All, μια εφαρμογή χαρτογράφησης και αποτύπωσης σημείων προσβασιμότητας, σε 7 Δήμους, για άτομα με αναπηρίες, σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια» ,αλλά και στην υιοθεσία και φιλοξενία ενός κουταβιού που, αφού εκπαιδευτεί, θα γίνει σκύλος- οδηγός για άτομα με οπτική αναπηρία, σε συνεργασία με την Liberty Guide Dogs.
Όπως επισημάνθηκε στο εξωτερικό οι σκύλοι- οδηγοί, το κόστος συντήρησης και εκπαίδευσης των οποίων είναι ομολογουμένως μεγάλο, συνταγογραφούνται από το Κράτος και δίνονται δωρεάν στα άτομα με προβλήματα όρασης, όταν στην Ελλάδα δεν υπάρχουν βασικές υποδομές που να διευκολύνουν τη μετακίνηση των ανθρώπων αυτών! «Χαρτογραφούνται ήδη τα σημεία και τα άτομα αυτά θα είναι πολύ σύντομα σε θέση να γνωρίζουν που μπορούν να πάνε με ασφάλεια. Μέχρι το 2026 θα έχουμε 20 σημεία ανά Δήμο. Παράλληλα, στην εταιρεία υιοθετήσαμε ένα σκυλάκι-οδηγό τη Lamda, το οποίο θα εκπαιδεύσουμε για δύο χρόνια και θα το παραδώσουμε σε άτομο με προβλήματα όρασης. Η αλήθεια είναι πως έχει αλλάξει τη ζωή μας στο γραφείο».
Ένα εξίσου σημαντικό πρόγραμμα είναι ο «Χρόνος Μαζί» που επικεντρώνεται στη συντροφιά και δημιουργική απασχόληση για την 3η ηλικία, σε συνεργασία με την Emfasis Non-Profit.
Εξοικείωση μαθητών με έξυπνες πόλεις
Σε επίπεδο εκπαίδευσης επεκτείνεται το πρόγραμμα «Δες τη ζωή με άλλα μάτια» για την ενημέρωση και εξοικείωση των μαθητών με την αναπηρία, σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια», καθώς επίσης και τα «Smart City Innovators, Έξυπνες Πόλεις για ένα βιώσιμο μέλλον» που συνδέουν τη νέα γενιά με τις έννοιες της βιώσιμης ανάπτυξης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας, σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό SciCo.
Λαμβάνοντας ως δεδομένο το γεγονός ότι το 70% των ρύπων προέρχεται από τις πόλεις, η νέα γενιά είναι περισσότερο περιβαλλοντικά ευσυνείδητη και διακατέχεται από ένα «green anxiety»!
«Μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα «Δες τη ζωή με άλλα μάτια» έχουν συμμετάσχει 120 σχολεία, 10.000 μαθητές, 200 εκπαιδευτικοί και 7 Δήμοι, ενώ το πρόγραμμα για τις έξυπνες πόλεις έχει παρουσιαστεί σε 10.000 μαθητές και 3 Δήμους. Θέλουμε να πολλαπλασιάζουμε το κοινωνικό μας αποτύπωμα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Οι μαθητές δουλεύουν πάνω σε μακέτες έξυπνης πόλης και το σημαντικό είναι ότι μαθαίνουν μέσω της διαδικασίας».
Τέλος, στο κομμάτι του πολιτισμού τρέχει «Ο Κύκλος των Μουσείων», η εμβληματική εκδοτική πρωτοβουλία της LAMDA για την ανάδειξη των θησαυρών των Αρχαιολογικών Μουσείων της Ελλάδας και την σύνδεση των πολιτών με την πλούσια πολιτιστική ιστορία της χώρας. Ειδική μέριμνα υπάρχει για το Εθνικο Θεάτρο & τα θεατρικά εργαστήρια για ηλικιωμένους.
Η επένδυση του Ελληνικού και η υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών
Όπως ειπώθηκε από τη διοίκηση του Ομίλου της Lamda Development, τα οφέλη από την επένδυση του Ελληνικού είναι πολλαπλασιαστικά και οι κατασκευαστικές εργασίες, παρά τις αντιδράσεις, προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς.
«Έχουμε ξεκινήσει μια ιστοσελίδα για τους γείτονες, τους κατοίκους που βρίσκονται πέριξ της επένδυσης για να γνωρίζουν τι ακριβώς γίνεται, ποια εργοτάξια βρίσκονται δίπλα τους, αλλά και τις ενέργειες που κάνουμε από την πλευρά μας για να μειώσουμε τη σκόνη, το θόρυβο, τις δονήσεις. Είμαστε ανοιχτοί και μπορούν να μας απευθύνουν τις ερωτήσεις τους. Επιπρόσθετα, παρουσιάσαμε στα διοικητικά συμβούλια των όμορων Δήμων , τα στοιχεία για την εξέλιξη του project, ώστε να υπάρξει μια κατανόηση για τα προβλήματα που δημιουργούνται».
Μάλιστα, αποκάλυψαν ότι έχουν κάνει ανοιχτό κάλεσμα και μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα μιλήσουν στους κατοίκους που ζουν στις παρυφές του έργου.
«Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε γι’ αυτό το έργο από το 2013. Θέλουμε να μεταφέρουμε τη γνώση μας, να την καταγράψουμε και να αντιληφθεί ο κόσμος πώς θα αλλάξει προς το καλύτερο η ζωή του δίπλα σε ένα μεγάλο πάρκο. Γίνονται πράγματα για πρώτη φορά στην Ελλάδα και ενδεχομένως και παγκοσμίως. Μιλάμε για ένα έργο που θα προσελκύσει 1 εκατ. τουρίστες και δημιουργεί 85.000 θέσεις εργασίας».