Lamda Development: Στο «φουλ» δουλεύουν τα εργοτάξια στο Ελληνικό

Lamda Development: Στο «φουλ» δουλεύουν τα εργοτάξια στο Ελληνικό
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στην τελική ευθεία το κτίριο των ΑμεΑ - Οι διαγωνισμοί, τα έσοδα και τα σχέδια για τα mall.

Εντατικά δουλεύουν τα εργοτάξια στο Ελληνικό, με την Avax, κύριο ανάδοχο των κατασκευαστικών έργων α’ φάσης να επιταχύνει τις εργασίες σε μια σειρά από υποδομές με ορίζοντα παράδοσης τον Σεπτέμβριο του 2025 ενώ σε εξέλιξη είναι και οι εργασίες για την έναρξη κατασκευής του Marina Tower και άλλων αναπτύξεων.

Σημειώνεται ότι η κοινοπραξία Bouygues-Intrakat έχει επιλεγεί για την πρώτη φάση του έργου του Marina Tower παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες πριν από την κατασκευή ως Early Contractor Involvement, ενώ αναμένεται τελική προσφορά έως το τέλος του έτους για την οριστικοποίηση της συμφωνίας και για το κατασκευαστικό μέρος προκειμένου να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του έργου μέχρι τον Μάρτιο του 2026.

Το πρώτο έργο που αναμένεται να παραδοθεί, σύμφωνα με στελέχη της Lamda Development, είναι το κτίριο που θα στεγάσει τα 4 σωματεία ΑμεΑ, Αμυμώνη, Ερμής, ΝΙΚΗ-Victor Artant και τον Σύλλογο Ασθενών με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΑμΣΚΠ). Πρόκειται για πρώην κτίριο στρατιωτικών κατοικιών που γίνεται ένα ένα πρότυπο κτίριο 11.000 τ.μ. με πιστοποίηση Leed Gold, του οποίου η θεμελίωση έχει ολοκληρωθεί ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί και ο σκελετός του. Υπενθυμίζεται ότι η επένδυση, ύψους 15 εκατ. ευρώ χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από την Lamda Development.

Εντωμεταξύ, συνεχίζονται οι κατεδαφίσεις στο χώρο του Ελληνικού. Πρόκειται για 425 κτίρια συνολικά, με το 40% των κατεδαφίσεων να έχει ολοκληρωθεί σήμερα. Επιπλέον, έχουν γίνει μελέτες ώστε να υπάρχει απορροή υδάτων σε έκτακτα γεγονότα, ενώ προβλέπεται η αξιοποίηση μεγάλου μέρους των υλικών από τις κατεδαφίσεις και προς τούτο έχουν αναπτυχθεί εντός του χώρου του Μητροπολιτικού Πάρκου εγκαταστάσεις καθαρισμού του χώματος αλλά και παραγωγής σκυροδέματος από τις εταιρείες Τιτάν και Ηρακλής-Lafarge με τις οποίες υπάρχει σχετική συμφωνία.

Όπως είπε στο πλαίσιο ενημέρωσης για την εξέλιξη των έργων ο Οδυσσέας Αθανασίου,CEO της Lamda Development, μέχρι το τέλος του έτους προωθούνται νέοι διαγωνισμοί για το mall της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, το Marina Galleria στη Μαρίνα του Αγίου Κοσμά και τον πύργο γραφείων και μικτών χρήσεων, στο πλαίσιο κοινής επένδυσης της Lamda Developemnt με την Brook Lane Capital. Διαγωνισμός αναμένεται επίσης για τις αθλητικές εγκαταστάσεις που θα ενταχθούν στο χώρο ενώ για τις ξενοδοχειακές αναπτύξεις σε κοινοπραξία με την ΤΕΜΕΣ αναμένονται εντός των επομένων μηνών ανακοινώσεις για τα χρονοδιαγράμματα.

Τα έσοδα

Αναφορικά με τα έσοδα από προκαταβολές -για τις 28 βίλες, τα 169 διαμερίσματα του οικιστικού πύργου στη Μαρίνα και των 115 κατοικιών στο παραλιακό μέτωπο, πίσω από τις βίλες- όπως ανέφερε ο κ. Αθανασίου, μέχρι το τέλος του 2022 αναμένονται εισπράξεις 200 εκατ. ευρώ και επιπλέον 250 εκατ. ευρώ το 2023 φθάνοντας τα 450 εκατ. ευρώ. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η εταιρεία έχει προπωλήσει το 100% των προϊόντων που είχε βγάλει προς πώληση, με το πρόγραμμα για υπογραφή συμβολαίων στα διαμερίσματα του Marina Tower να φτάνει σχεδόν 90% και τις πωλήσεις στα condos στο 85%. Εξήγησε ότι η εταιρεία λαμβάνει το 15% στην τιμή του οικοπέδου ως προκαταβολή.

Όπως τόνισε ο κ. Αθανασίου, η εταιρεία έχει πλάνο 5ετίας και 15ετίας και όλα βαίνουν βάση χρονοδιαγράμματος. Αναφορικά με την κάλυψη της ζήτησης κατά βάση από Έλληνες αγοραστές ανέφερε ότι στόχος ήταν το πλάνο να επικοινωνηθεί πρώτα στο ελληνικό κοινό και στο πλαίσιο αυτό προωθήθηκαν έργα όπως το Experience Park, αθλητικά γεγονότα κ.ο.κ.. Αν ξεκινούσε η επικοινωνία πρώτα από το ξένο κοινό πιθανόν να αναδεικνύονταν ζητήματα αξιοπιστίας, λόγω της “ασυνήθιστα” μεγάλης κλίμακας του έργου. Έτσι πριν από μία εβδομάδα πραγματοποιήθηκε ενημέρωση σε εκπροσώπους του διεθνούς τύπου ενώ το 2023 θα υλοποιηθεί πλάνο marketing κατοικιών για ξένους ενδιαφερόμενους.

Τα νέα project

Εξάλλου, προωθείται η ανάπτυξη και άλλων οικιστικών ακινήτων στο παραλιακό μέτωπο, στο σημείο υποβάθμισης της Λεωφόρου Ποσειδώνος, που θα συνδέουν το μητροπολιτικό πάρκο με τον Άλιμο. Θα δημιουργηθεί ένα νέο πρότυπο οικιστικής ανάπτυξης σε συνεργασία με διεθνή αρχιτεκτονικά γραφεία, με 30% κτιριακό αποτύπωμα και το υπόλοιπο να αφορά πράσινους και ανοιχτούς χώρους.

Τέλος, σχετικά με τη Lamda Malls ο κ. Αθανασίου επανέλαβε τον στόχο για δημόσια εγγραφή και εισαγωγή της εταιρείας στο ΧΑ κατ’ εκτίμηση το φθινόπωρο του 2023, εφόσον ευνοούν οι συνθήκες στην αγορά ενώ δεν απέκλεισε και νέα εξαγορά μετά από αυτήν του McArthurGlen.