Λάσετ: «Ευρωπαϊκό έδαφος» το ελληνικό έδαφος

Λάσετ: «Ευρωπαϊκό έδαφος» το ελληνικό έδαφος
20 April 2021, Berlin: Armin Laschet (CDU), Minister President of North Rhine-Westphalia and candidate for chancellor of the CDU/CSU, gives an interview in the government quarter on the Spree. Photo: Kay Nietfeld/dpa (Photo by KAY NIETFELD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP

Στο προεκλογικό πρόγραμμα του Άρμιν Λάσετ περιλαμβάνεται και η διακήρυξη για την ενίσχυση της Frontex, γιατί, όπως επισημαίνει στη συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία, «έχω πάει στη Λέσβο. Στη Λέσβο βλέπετε πρόσφυγες που έχουν έρθει σε ευρωπαϊκό έδαφος. Η βασική μου πεποίθηση είναι η εξής: Δεν μπορούμε να λέμε ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι στην Ελλάδα, είναι σε ελληνικό έδαφος.

Σε ευρωπαϊκό έδαφος βρίσκονται και γι αυτό θα πρέπει η Ευρώπη ολόκληρη να επωμιστεί αυτή την ευθύνη. Να βοηθήσει τους Έλληνες στη φιλοξενία των προσφύγων. Να αναπτύξει ένα ενιαίο ευρωπαϊκό συστήμα καταγραφής για τις αιτήσεις ασύλου. Και στην ιδανική περίπτωση- δυστυχώς δεν το έχουμε καταφέρει ακόμη αυτό- να διανέμει τους πρόσφυγες με δίκαια κριτήρια στα κράτη-μέλη».
Συνεχίζοντας τις αναφορές στο προσφυγικό και ιδιαίτερα στην κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ο Άρμιν Λάσετ παρατηρεί ότι «πρόκειται για σύνορα της ΕΕ. Η προστασία τους δεν μπορεί να αποτελεί αποκλειστικά έργο της ελληνικής ακτοφυλακής. Γι αυτό η Frontex θα πρέπει να καταπολεμήσει την παράνομη μετανάστευση, το εμπόριο ανθρώπων και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες και να διαπραγματευεί με την Τουρκία για να επιστρέψουν όσοι εμπλέκονται».